ulro  Dołączył: 14 Lip 2009
Robert29 napisał/a:
Im lepszy sprzęt tym jakość zdjęć na wysokich czułościach ISO lepsza.

True
Robert29 napisał/a:
Jednak używa się wysokich ISO i fotki są beż tzw. kaszy.

Ja rzadko. Wolę wydłużyć czas, kosztem nieporuszenia, zwłaszcza, że na wysokim iso zdjęcia też tracą na ostrości. Poza tym na odbitkach kaszy nie widać tak jak na monitorze, więc nie ma co sie bać szumu.
Cytat
- Zdjęcia lampą są sztuczne :)

Jak się umie, to nie są :-P
Robert29 napisał/a:
Mam kiepski aparat i muszę wymienić a N d3s :)

Chyba nie.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Robert29 napisał/a:
To może mi powiecie w jakich sytuacjach używacie tak wysokich czułości

Pierwszy przykład: letni dzień z pełnią słońca + obiektyw o ogniskowej 300+mm i zdjęcia z ręki tematom szybko się poruszającym (mecz, zwierzątka, itp).
Drugi przykład: impreza/koncert/wesele, wieczór lub środek nocy i chcesz oddać nastrój zdarzenia.

Nawiasem wspominając, to kiedyś dawno temu moim podstawowym materiałem był Fotopan HL wołany w A.49 (podobno Rodinal z DDR) na ISO 1600.

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
Sebastian napisał/a:
Wystarczy na K-X :-)
Gdzie ISO3200 daje szum jednak jest on subiektywnie przyjemniejszy (w porównaniu ze starszymi matrycami).
Na koncercie 1600 i obiektyw 2.8-3.2 pozwala mieć czasy 1/100 i mniejsze.

bzuba  Dołączyła: 12 Wrz 2010
Mam kx, nie moge ustawić ISO 100, najmniejsza czułość to 400.

w książeczce która dostałam do aparatu opisana najmniejsza czułość to co prawda 200 ale nawet tej nie mogę ustawić. Obiektyw to kit DA 18-55mm.

Czy związane to jest z obiektywem?
Nałożony mam również flitr B&W UV przezroczysty.

Nie mam pojęcia ldaczego nie mogę zmniejszyć ISO :(

Sent  Dołączył: 06 Lip 2010
Nie masz poustawianych jakiś filtrów cyfrowych w puszce ?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Albo D-Range ? Na przyszłość - pytania zadajemy http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=44 szybciej dostajemy odpowiedź ;-)

bzuba  Dołączyła: 12 Wrz 2010
wszystkie filtry wyłączone, krosowanie ustawione na "jasne".... hmmm nie zwróciłam wcześniej uwagi, bo dopiero uczę się fotografii. :(

[ Dodano: 2010-09-24, 18:24 ]
oki, dziękuje :)

mam sie tam przenieść, czy mogę grzecznie tu poczekać na opowiedz ?

[ Dodano: 2010-09-24, 18:29 ]
ok już przyznaje sie do winy.... jak typowa blondynka ...znalazłam odpowiedz :) Dziękuję gezeb

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
czasami wysokie iso może się przydać , na przykład w terenie jak ktos chce zrobić zdjęcie z ręki przy niewielkiej ilośći światła i na długiej ogniskowej , przykładowo 300mm lub więcej. Może nie iso sto tysięcy, ale użyteczne 3200 może czasem uratować życie :D

bzuba napisał/a:

[ Dodano: 2010-09-24, 18:29 ]
ok już przyznaje sie do winy.... jak typowa blondynka ...znalazłam odpowiedz :) Dziękuję gezeb

Więc co to było ? D-Range jednak ?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Pewnie auto ISO ustawione od 400 . W miedzyczasie doczytałem że D-Range ma min. 200

Hehe tak łatwe, że aż trudne :mrgreen:

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
romeoad napisał/a:

Nawiasem wspominając, to kiedyś dawno temu moim podstawowym materiałem był Fotopan HL wołany w A.49 (podobno Rodinal z DDR) na ISO 1600.

gwoli ścisłości :-)

1/ Rodinal to R09,
2/ A-49 to Atomal.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Re: W pogoni za ISO
Robert29 napisał/a:
Co z tym ISO :
Po co producenci pchają ISO 3200 i wyższe.
I czy ktoś korzysta z tak wysokiej czułości.
(...)
To po jaką cholerę tak wysokie ISO i wszyscy się tym zachwycają.

No właśnie.
Dlaczego właściwie japońscy producenci nie prześcigają się w produkcji szklanych płyt ?

Tylko wszędzie to iso i iso ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
perl napisał/a:
Dlaczego właściwie japońscy producenci nie prześcigają się w produkcji szklanych płyt ?

Tylko wszędzie to iso i iso ?

widocznie łatwiej jest puścić duży prąd na matrycę i odszumić obraz wynikowy niż zrobić porządnie wyszlifowaną szklaną płytę, że o szklanych domach nie wspomnę :-P

a przecież taka szklana płyta, znalazłaby porządne zastosowania - np można by z nich sobie zrobić stolik po doprawieniu nóg
z niskoszumnej matrycy nie da się zrobić porządnego stolika - za mała jest

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
opiszon napisał/a:
z niskoszumnej matrycy nie da się zrobić porządnego stolika - za mała jest

No z Fullfrejma można by zrobić taki mały stoliczek na jeden kieliszeczek.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
bEEf, ale to taki mały kieliszeczek i do tego może się chybotać lekko

no ewentualnie matryca z 645d się nada - choć ona jeszcze ekstremalnych ISO nie posiada - o większych matrycach chyba nawet nie ma co wspominać

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
opiszon napisał/a:
bEEf, ale to taki mały kieliszeczek i do tego może się chybotać lekko

Jeśli Pentax zrobi w końcu fulfrejma ze stabilizacją - będzie jak znalazł.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
e tam, głupoty biadolicie. Tylko szklana płyta!

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
Po tym jak przesiadłem się z nowszego k200d na używanego i sporo tańszego canona 20D, nagle okazało się że ISO1600 może wyglądać ładnie, a ISO3200 może być bardziej użyteczne niż iso1600 w k200D ;-)
I okazało się że AF z kitem i 35/2 i 50-200 w k200d pod względem dokładności i szybkości jest znacznie lepszy od Canona z badziewnym ef 50/1.8... (Ten obiektyw to porażka pod względem AF)...

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
Robert29 wysokie iso się przydaje do macro z pierścieniami, z ręki. Takie pierścienie zabierają kilka EV, aby mieć sensowną GO trza z reguły minimum do 5.6 przymknąć i się robi ciemnica, i bez wysokiego ISO zapomnij o fotce z ręki.

Skocz do: