izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Ustawianie ostrosci po zrobieniu zdjecia
"Adobe zaprezentowało wyniki prac nad soczewkami, które umożliwiają ustawianie ostrości już po wykonaniu i zapisaniu fotografii. Algorytm obliczeniowy wykorzystuje potencjał procesorów graficznych NVIDIA".

całość jest TUTAJ

To polska wersja newsa, który rozlał się po Sieci po tym jak na konferencji NVIDIA GTC 2010 Adobe zaprezentowała opisane wyżej rozwiązanie ;)

TUTAJ bezpośredni link do filmu z fragmentem tej prezentacji.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Już niedługo! Aparat sam naciskający spust migawki! :mrgreen:

Kiedyś był taki film "Idiokracja", chyba niestety coraz bardziej prawdopodobny.

PS. Oczywiście jestem sobie w stanie wyobrazić, że są zastosowania, gdzie takie rozwiązanie jest jak najbardziej potrzebne. Ale w tzw. codziennym zastosowaniu może to doprowadzić do postępującego zaniku mózgu.

f.lamer  Dołączył: 12 Wrz 2010
no ale czym różni sie wyciąganie ekspozycji z raw od wyciągania ostrości z takiego "superraw"?
pytam tu nie o stronę praktyczną, a o traktowanie tego jak opcji dla idiotów nie potrafiących złapać ostrości

to na pewno nie będzie aparat dla idiotów, bo żaden fotoidiota nie obrabia rawów (ja też tylko w jpgach robię ;), a co dopiero takich wynalazków.
poza tym na to rozwiązanie przyjdzie jeszcze poczekać - potrzebne sa przecież o wiele pojemniejsze matryce

edit:
Raven napisał/a:
Aparat sam naciskający spust migawki!
tu masz jednak trochę racji. jak tak patrzę na programy do wykrywania twarzy zainstalowane w cyfrówkach, to czekam tylko na opcję "korekta kadru", która obsługującemu aparat pokaże najlepsze ujęcie, skoryguje kompozycję zgodnie ze złotym podziałem i odetnie zbędne elementy.
to bedzie coś!

f.lamer napisał/a:
no ale czym różni sie wyciąganie ekspozycji z raw od wyciągania ostrości z takiego "superraw"?

No ratowanie zdjęcia to wynik tego, że matryce ciągle mają za małą rozpiętość tonalną i to nie wina fotografa. Z ostrością jest inaczej.

Cytat
to na pewno nie będzie aparat dla idiotów, bo żaden fotoidiota nie obrabia rawów (ja też tylko w jpgach robię ;), a co dopiero takich wynalazków.

Rawów czy nawet jpg nie obrabiają, bo nie widzą takiej potrzeby. Z ostrością jest znowu inaczej :-)

Na szczęście to jeszcze pieśń przyszłości.

Raven napisał/a:
to nie wina fotografa.
a korekta przed naciśnięciem spustu migawki nie da tych samych efektów? pytam serio - nie wiem czy można osiągnąć większą rozpiętość suwakami raw. ale na pewno można nią uniknąć przepaleń.
ale skoro nie skorygowałeś ekspozycji tam gdzie powinieneś to jest twój błąd. nietrafiona ekspozycja na równi z nietrafioną ostrością ;)

serio: ja po prostu nie widzę wielkiej różnicy między poprawą ostrości, a naświetlenia w procesie postprodukcji zdjęcią.
choć przyznaję - możliwość manipulowania ostrością przy obróbce jest rewolucyjna.
przecież to może zmienić wymowę całego zdjęcia...

f.lamer napisał/a:
Raven napisał/a:
to nie wina fotografa.
a korekta przed naciśnięciem spustu migawki nie da tych samych efektów? (...) skoro nie skorygowałeś ekspozycji tam gdzie powinieneś to jest twój błąd. nietrafiona ekspozycja na równi z nietrafioną ostrością ;)

No to spróbuj naświetlić poprawnie zdjęcie z głębokimi cieniami i ostrymi światłami. Albo rybka albo akwarium. Korektę można zrobić tylko w jedną stronę :-)
Ostrość można zawsze ustawić poprawnie, czy to AF czy ręcznie.

a czy raw również nie daje ci tylko korekcji w jedną stronę dla całości fotki?
bo jeśli część zdjęcia korygujesz jedną wartością, a częśc inną, to już strasznie sztuczne się robi. jak hdr
Raven napisał/a:
No to spróbuj naświetlić poprawnie zdjęcie z głębokimi cieniami i ostrymi światłami.
no nie dam rady.
ale tez nie złapię ostrości jednocześnie na końcu własnej ręki i horyzoncie.

f.lamer napisał/a:
bo jeśli część zdjęcia korygujesz jedną wartością, a częśc inną, to już strasznie sztuczne się robi. jak hdr

W pewnym momencie tak, ale trochę da się wyciągnąć aby nie było sztucznie.
[quote="Raven"]No to spróbuj naświetlić poprawnie zdjęcie z głębokimi cieniami i ostrymi światłami.
f.lamer napisał/a:
ale tez nie złapię ostrości jednocześnie na końcu własnej ręki i horyzoncie.

Dla mnie wystarczy to co się da :-)

Dobra, koniec z mojej strony.

Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
Raven,
Dla nich też wystarczy to co się da. A widać że da się wykrzesać zapotrzebowanie na aparat z takim bajerem. Poza tym da się fajną okazję producentom którzy stracili wiarę w potrzebę matryc 100 Mpx np. Przecież zdjęcie i tak będzie miało 10 mpx. A poza tym za 10 czy 20 lat na tym forum będą się dziwić jak to mogło kiedyś takiego czegoś nie być.

Vera napisał/a:
Na szczęście to jeszcze pieśń przyszłości.
niezupełnie :)
http://www.gizmag.com/lyt...vailable/20219/

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
No niestety jak już przedpiszący napisał, to ma już nawet ustalone ceny...

http://www.lytro.com/

choć nie powiem chwilę się bawiłem zakładką picture gallery i ustawianiem ostrości gdzie popadnie ;-)

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
zloty_2000 napisał/a:
gdzie popadnie

Robiąc to samo mam wrażenie, że owo gdzie popadnie ma tylko 2 wartości: tu i tam. Albo tak sprytnie dobrali przykłady.

Tak czy owak, Vera pisała 'pieśń przyszłości' ponad rok temu, a sprzedaż ma się rozpocząć w przyszłym roku.

Wichura  Dołączył: 22 Lip 2010

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
romeoad napisał/a:
zloty_2000 napisał/a:
gdzie popadnie

Robiąc to samo mam wrażenie, że owo gdzie popadnie ma tylko 2 wartości: tu i tam. Albo tak sprytnie dobrali przykłady.

Tak czy owak, Vera pisała 'pieśń przyszłości' ponad rok temu, a sprzedaż ma się rozpocząć w przyszłym roku.

ufffff! znaczy się nie muszę jeszcze zmieniać okularów na mocniejsze skoro takie samo wrażenie odniosłeś :-)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
romeoad napisał/a:

No bez przesady. Można ustawić na kilka planów, co widać chociażby na zdjęciu z tymi głowami baranów. Choć faktycznie kadr jest często tak zbudowany, że przy dużej GO w praktyce mamy dwie wartości.

Ja zauważyłem coś innego. Nie da się wyostrzyć zdjęcia na tło, najodleglejszy element obrazka, podobnie jak nie da się wyostrzyć na coś, co jest bardzo, bardzo blisko. Spróbujcie na przykład z tym zdjęciem drewnianych ptaszków. Ostre może być oko leżącego najbliżej ptaszka i wszystko dalej, aż do ostatnich ptaszków leżących na podłodze. To co jest przed okiem tego pierwszego ptaszka, jak i półka i ściana widoczna w tle, zawsze są nieostre.

Remek  Dołączył: 16 Wrz 2011
Adobe pracuje też nad funkcją usuwania rozmazania po poruszeniu aparatem http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13650 Normalnie już niedługo będzie można robić zdjęcia z zamkniętymi oczami, bo wszystko będzie można poprawić w PS.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Remek napisał/a:
Normalnie już niedługo będzie można robić zdjęcia z zamkniętymi oczami, bo wszystko będzie można poprawić w PS.

Jeżeli ograniczasz swoją role jedynie do utrzymania stabilnie aparatu, to faktycznie ;-)

Takie fajne zdjęcie popsuli przy okazji:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13740

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
WuWu84 napisał/a:
Remek napisał/a:
Normalnie już niedługo będzie można robić zdjęcia z zamkniętymi oczami, bo wszystko będzie można poprawić w PS.

Jeżeli ograniczasz swoją role jedynie do utrzymania stabilnie aparatu, to faktycznie ;-)
Kto by się trudził trzymaniem aparatu, od czego Party-shot? http://www.sony.pl/product/dcc-party-shot/ipt-ds1 W następnej generacji urządzenie samo prześle zdjęcia do komputera, a tam PS je obrobi, poustawia GO, podciągnie w razie potrzeby do ISO500000 i automatycznie umieści na NK lub fujzbuku. Rola fotografa ograniczy się do ustawienia Lytro-Party-shot na stole lub statywie. :mrgreen:

Skocz do: