xneon napisał/a:Jeanloup Sieff - jak on to zrobił?
fotonami kreśle swój świat...
Załamanie... chyba nie mam talentu.
bix napisał/a:wziął w dłoń aparat i nacisnął spust od migawki. Tak najprościej.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Cytatwziął w dłoń aparat i nacisnął spust od migawki.
xneon napisał/a:widziałeś że nie pytał? za młodu nawiedzałeś jego ciemnię? :)
xneon napisał/a:interesuje mnie, jakimi drogami można osiągnąć tak dramatyczny efekt.
Od Zenita ABTOMATA do K20D
Od Heliosa 44K i Zenitara do SMC, fan Tamrona
od widła do powidła;-)
xneon napisał/a:technik219, nie ogniskową miałem na myśli a postprocessing
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
CytatBardziej precyzyjnie formułuj pytania.
xneon, przeciez tu nie ma nic specjalnego. 90% to swiatło, a reszta to kontrastowo naświetlane odbiitki i maskowanie. Na wszystkich zdjęciach jest bardzo mocno i dosc nieudolnie dopalone niebo. Co moze potwierdzac slowa wojtka - wrodzona bezczelnosci i jazda.xneon napisał/a:jak osiągnąć takie efekty (mowa o stronie technicznej)
pozdrawiam,
dzerrry
pozdrawiam,
dzerrry
Nie polecam kombinowania z negatywem. Najlepiej wywołać normalnie. Im mniej czuły, tym lepiej. Jeśli będziesz wołał negatyw na wysoki kontrast, to zredukujesz dramatycznie tony w światlach i cieniach, a wtedy już żadne doświetlanie/maskowanie na odbitce Ci nie pomoże. Twardy papier to żadna filozofia - przeciez dzisiaj standard to papiery o zmiennej gradacji - kontrast regulujesz filtrami. Jeśli chcesz ograniczyć się do skanowania, to na razię możesz osiągnąć zamierzony efekt suwakami - zawsze lepiej jest mieć więcej informacji niż mniej na negatywie.xneon napisał/a:a może jakieś wskazówki przy wywoływaniu? prześwietlić i niedowołać? mieszać intensywniej?
pozdrawiam,
dzerrry