Czy jesteś za nieograniczonym dostępem do "dopalaczy"?
Tak
23% Complete
35 (23%)
Nie
76% Complete
113 (76%)

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
Pokażcie mi społeczeństwo, które nie jest podzielone. Społeczeństwo, gdzie wszyscy są "otwarci i kreatywni".
Nie jesteśmy idealnym narodem, ale kurcze blade dlaczego cały czas dajemy sobie wmawiać jacy jesteśmy kiepscy. Pluć i obrażać Polaków mogą wszyscy. Nawet między sobą obrzucamy się błotem, ale jak się powie, że murzyni gorzej pracują i są leniwi to od razu spotyka się z olbrzymim oskarżeniem o rasizm. Cokolwiek złego powie się o Żydzie, to samo, atak polegający na oskarżeniu o antysemityzm.
Nie pamiętam już autorów pewnego badania, które wykazało, że statystycznie ludzie rasy czarnej mają mniejszy iloraz inteligencji od rasy białej. Szum jaki się wobec nich zrobił zmusił do ustąpienia ze stanowisk, jakie wtedy piastowali. Pomimo tego, że oponenci nie wykazali żadnych rzeczowych argumentów. Wyobrażacie sobie takie badania w stosunku do Polaków? Pewnie by była cisza i spokój, bo po co się narażać.
No, ale jak przez tyle lat nas okłamywano... :-/ Doszło do tego, że chwalimy i wielbimy "wielkich" pisarzy czy poetów np. Miłosza czy Szymborską. Pierwszy wielokrotnie dawał wyraz swojej antypolskości a druga swego czasu pisała wiersze pochwalne na cześć Stalina. No ale "polityczna poprawność" zakazuje mówienia o pewnych rzeczach głośno.

Żeby było na temat: dopalacze mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
matb, w każdym demokratycznym kraju, wybory są nieważne przy niedostatecznej frekwencji - przecież niezagłosowanie, to też jest forma wyboru, tylko, że jakoś nie przechodzi przez demokratycznie spaczone umysły.

Nie mówię, że demokracja jest zła. Złe jest to, że nie ma świadomych swojego miejsca i powinności elit, bez względu na ustrój. Ustrój jest tylko formą sprawowania rządów. Stawianie sprawy, że trzeba wybierać albo-albo to żadna demokracja.

[ Dodano: 2010-10-09, 18:37 ]
sculptor napisał/a:
Nie jesteśmy idealnym narodem, ale kurcze blade dlaczego cały czas dajemy sobie wmawiać jacy jesteśmy kiepscy.

Może trzeba przestać sobie mówić, jacy to jesteśmy zarąbiści, wtedy zrobi się równowaga ;-)
sculptor napisał/a:
Nie pamiętam już autorów pewnego badania, które wykazało, że statystycznie ludzie rasy czarnej mają mniejszy iloraz inteligencji od rasy białej.

To jak nie pamiętasz, to zapomnij o nich całkiem, bo statystyka jest dobra do obliczania statystycznego okresu połowicznego rozpadu pierwiastka, ale nic nie mówi o tym kiedy pojedynczy pierwiastek się rozpadnie, bo do tego jest jeszcze potrzebna wiedza o stałej Plancka i nieokreśloności Heisenberga :-P , po drugie takie badanie naprawdę niczego nie dowodzi, bo inteligencja ma nie tylko podłoże genetyczne, a może przede wszystkim NIE MA podłoża genetycznego jako takiego.
Jak się interesujesz badaniami, to wiesz, że model i metodologia są tak skuteczne, jak to do czego mają być użyte - krótko mówiąc statystyką, możesz udowodnić wszystko, wystarczy że pominiesz, że np. przedstawiciele rasy czarnej mają utrudniony dostęp do edukacji i zazwyczaj przymierają głodem.

Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
sculptor,
Zadałeś sobie pytanie kiedyś. Dlaczego tak jest że plują na nas? Dlaczego plujemy na siebie nawzajem?
No dlaczego?
Wiem że będziesz zły. Ale coś ci napiszę. Taka moja prywatne doświadczenia. Tak mam ulepione życie.
Oczywiście to tak jakby statystyka. A gdzieś przeczytałam że statystycznie to w Watykanie jest 4-ech papieży na kilometr kwadratowy.
Wiadomo że nie wszyscy są paskudami.
No więc moja statystyka prywatna:
Na 10-ciu rodaków. Ośmiu oszuka mnie na pewno.
Na 10-ciu anglików. Dwóch być może mnie oszuka.

Najgorsze w tym jest to, że jacy jesteśmy to widać gdy mamy porównanie.
Oczywiście zgadzam się z tobą że nie lubię muzułmanów np. Nawet to pisałam. I niezadowolona też jestem. Bo chciałabym żeby ten naród odrobinkę się zmienił. Żeby nie było tak że najlepsi będa musieli się powiesić z rozpaczy.
Chciałabym żeby w Polsce kupując samochód nie trzeba było myśleć o tym że licznik jest przekręcony.
Norma, prawda?
Bo gdy nie będzie przekręconych liczników. To i problem dopalaczy zniknie. Bo przecież wiadomo że napis >szkodliwe< nie czyści sumienia.
Trzeba je najpierw posiadać.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Vera napisał/a:
No więc moja statystyka prywatna:
Na 10-ciu rodaków. Ośmiu oszuka mnie na pewno.
Na 10-ciu anglików. Dwóch być może mnie oszuka.

F. Fukuyama, Zaufanie. Kapitał społeczny a droga do dobrobytu.
Tak mniej więcej o tym właśnie.

cyt.
Pierwszym terminem jest zaufanie. Autor definiuje je jako mechanizm oparty na założeniu, że innych członków danej społeczności ch*** ( c-e-c-h-u-j-e ) uczciwe i kooperatywne zachowanie oparte na wspólnie wyznawanych normach i wartościach.
Następnie definiuje kapitał społeczny, który jest według niego zdolnością wynikającą z rozpowszechniania zaufania w obrębie społeczeństw. Kapitał społeczny jest stworzony i przekazywany w odróżnieniu od innych form kapitału ludzkiego za pośrednictwem takich kulturowych mechanizmów jak: religia, tradycja i historyczne nawyki.
..
Wszystko się zgadza. W naszym narodzie społeczności są raczej male terytorialnie. Nie wykraczające poza granice osiedla.

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
sculptor napisał/a:
Doszło do tego, że chwalimy i wielbimy "wielkich" pisarzy czy poetów np. Miłosza czy Szymborską. Pierwszy wielokrotnie dawał wyraz swojej antypolskości a druga swego czasu pisała wiersze pochwalne na cześć Stalina. No ale "polityczna poprawność" zakazuje mówienia o pewnych rzeczach głośno.

Z litości nie skomentuję

bynon  Dołączył: 16 Lip 2006
MCsubi napisał/a:
Z litości nie skomentuję

Może to nie prawda? Z polskich poetów, za komuny Tylko Herbert się nie sprzedał.

Miłosz:
"Dla Polski nie ma miejsca na tej ziemi" ("Rok Myśliwego"), "Gdyby mi dali sposób, wysadziłbym ten kraj w powietrze" ("Rodzinna Europa"), "Polska to ciemnogród" ("Prywatne obowiązki").

Szymborska:
"Pod sztandarem rewolucji wzmocnić warty
wzmocnić warty u wszystkich bram".

"Partia. Należeć do niej.
Z nią działać. Z nią marzyć. Z nią w planach nieulękłych.
Z nią w trosce bezsennej. Wierz mi to najpiękniejsze
co się może zdarzyć".

"Nic bardziej zwierzęcego
niż czyste sumienie".

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
I jak się okazało, król dopalaczy miał tylko kilkanaście sklepów a nie kilkaset, w dodatku nie był w zarządzie firmy, tak więc kolejna porażka rządu - ciekaw jestem w jaki sposób Tusk z tego wyjdzie z twarzą?

MCsubi napisał/a:
sculptor napisał/a:
Doszło do tego, że chwalimy i wielbimy "wielkich" pisarzy czy poetów np. Miłosza czy Szymborską. Pierwszy wielokrotnie dawał wyraz swojej antypolskości a druga swego czasu pisała wiersze pochwalne na cześć Stalina. No ale "polityczna poprawność" zakazuje mówienia o pewnych rzeczach głośno.

Z litości nie skomentuję
niestety, nawet na forum nie można nic napisać, ponieważ zawsze znajdzie się ktoś kto ma jakąś wewnętrzną potrzebę służenia Moskwie lub Waszyngtonowi, ewentualnie Tel Aviv lub Brukseli, pomimo tego że jest Polakiem i urodził się właśnie tutaj.

Po niektórych wypowiedziach widać, że ludzie nie tylko nie mają szerokich horyzontów. Oni ich po prostu nie chcą mieć. A dokładniej: nie dopuszczają do siebie myśli, że może być inaczej. Wydaje im się, że socjalizm załatwi za nich wszystko, poprowadzi za rękę, Urząd Pracy da pieniądze kiedy pójdą na zasiłek i w ten sposób będą utrzymywać ich inni, pracujący rodacy.
Ludzie w Polsce traktują brukselski socjalizm jak religię. I jak będziemy tak brnąć w głupocie, to nadejdzie czas, że w Polsce doprowadzi się do tego samego co ten ustrój zrobił w Grecji, że ludzie wyszli na ulice.

Ale w międzyczasie jeszcze będzie czas na Niemcy, Hiszpanię...

Wydaje mi się, że problem jednak polega na tym, że Polacy są naprawdę zbyt durni żeby wyjść na ulicę. Polacy lubią być dymani.

W Biedronce ludzie zarabiają 900 zł harując po 12 godzin dziennie, ale nikt się tym nie przejmuje. Nikt też nie zwraca uwagi że prawie wszędzie zarabia się 1200 zł BRUTTO i ludzie czy chcą czy nie chcą, muszą za takie stawki iść do pracy bo nikt więcej nie zaoferuje, nie zdecyduje się jeden, przyjdzie kolejny bo dla niego to są pieniądze duże ...i machina się kręci nadal.
Tak z ręką na sercu, czy liczyliście kiedyś ile z waszych dochodów zabiera państwo?
Ktoś może był na tyle odważny, że przekalkulował ile w ciągu całego życia państwo zabiera w podatkach?
A czy ktoś z euroentuzjastów sprzedając aparat czy obiektyw powyżej 1000 zł zapłacił podatek dochodowy do urzędu skarbowego, czy może "zapomnieliście" ??

Ja nadal nie potrafię zrozumieć euroentuzjastów. Czy wam naprawdę nie przeszkadza, że płacicie 4.20 za ON / 4.30 za Pb95 :?: podczas gdy w USA płaci się 1/3 tej ceny a zarobki są hmmm... inne?
A i silniki w samochodach są nieco....hmmm... większe.
Co nam dała w takim razie okupacja niepodległych państw arabskich na wschodzie?

Przypomnę po raz kolejny tekst który uwielbiam przytaczać, czyli Kazika Staszewskiego który znalazł się na płycie wydanej 10 lat temu:

Cytat
4 pokoje, 4 pokoje, pokażę wszystko wam dopóki jeszcze mogę stać
4 pokoje, 4 pokoje, pokażę wszystko wam póki jeszcze prosto stoję

Polacy są tak agresywni, a to dlatego, że nie ma słońca
nieomal przez siedem miesięcy w roku, a lato nie jest gorące
tylko zimno i pada zimno i pada na to miejsce w środku Europy
gdzie ciągle samochody są kradzione, a waluta to polski złoty
samochody to nie Ruscy kradną tylko robią to właśnie Polacy
policja znajduje jeden na sto, natomiast dużą część owoców pracy
pożera aparat administracyjno-urzędniczy
socjalizm totalitarny zmienił się w koncesyjno-etatystyczny

To dziś jest dzień, ostatni dzień
zarazem pierwszy dzień reszty życia twojego

REF. 4 pokoje, 4 pokoje, pokażę wszystko wam dopóki jeszcze mogę stać

Biurokracja od czasów upadku komuny rozrosła się trzykrotnie
z tą różnicą, że zamiast jednej stanowiska obsadzają cztery partie
robiące zasadniczo to samo w ramach jednego modelu

tak władza, korupcja i kłamstwa prowadzą najlepiej do celu
a różnica, że jedni mówią, że PRL była cool - a drudzy mówią, że nie
i że jedni mówią, że pewno Boga nie ma - a drudzy mówią, że jest
ale zasadniczo to jest jedna formacja nad wyraz pasożytnicza
takie dwie strony jednej chorągiewki tak tutaj zazwyczaj naliczam

REF.

To dziś jest noc, ostatnia noc
zarazem pierwsza noc reszty życia mojego

REF.

Na przykład w cenie benzyny 70% to podatek
na utrzymanie tej hydry nienasyconej, ich dzieci, żon i matek
i właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem
tak świadomie uszczuplającym dochody państwa
- bezideowcem
przez 7 lat zbudowano w Polsce 19 kilometrów autostrady
Los Angeles ma około 20 - a Warszawa ponad 700 radnych
Polacy mają depresję totalną, dlatego, że nie ma słońca
przez 7 miesięcy w roku a lato bywa czasem nie gorące

REF.

Polscy piłkarze nie strzelili od kilkuset minut gola
to stan na kwiecień 2000 i zakończona moja rola
to była bardzo gruba Lola; pozdrowienia dla pana Konopki
i jego wspólnika Gawdzika, o losie słodki ...

(źródło http://www.teksty.org/Kazik,4_pokoje )

Od tamtego czasu nic się nie zmieniło a z niektórymi poruszonymi w tekscie problemami jest tylko gorzej !

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Slowa wyrwane z kontekstu maja czasem zupelnie inne znaczenie. To jest rozumowanie pani Sobeckiej, ktora ostatnio dala wlasnie taki popis.

To jeszcze wygoglujcie sobie do kompletu temat pracy doktorskiej Lecha K.

bynon, właśnie pisałem coś podobnego. :-B
Dodajmy jeszcze: "Polak musi być świnią, ponieważ się Polakiem urodził" ("Prywatne obowiązki").

Co do tych statystyk to spodziewałem się, że tak to zostanie odebrane. Wiem, że tzw. "statystyczny Polak" czy osoba o innej narodowości nie istnieje. Chodziło mi raczej o pokazanie samego mechanizmu. Jakoś odnoszę wrażenie, że większość narodów lepiej się broni przed nadawaniem negatywnych cech. Może to wynika z faktu, że nie szanują nas, bo sami siebie nie szanujemy.

Coś w temacie: ciekawe czy dopalacze powodują raka i choroby serca?

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
sculptor napisał/a:
Coś w temacie: ciekawe czy dopalacze powodują raka i choroby serca?

Nie wiem, ale na pewno temat "dopalacze" powoduje zanik logicznego myślenia - to wniosek po przeczytaniu niktórych argumentów za i przeciw na forum :evilsmile:

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
sculptor napisał/a:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sculptor,
Nie wiem czy powodują raka i choroby serca. Prywatnie uważam że mogą wręcz uniemożliwić takie przypadłości, posyłając w zaświaty.
Ale ja jestem goopia i pewnie wcale się nie znam. Wolę trawkę. Czasami
A co do reszty. Chociaż w Polsce nie mam nic, chcialabym mieszkać gdzieś nad Bugiem.
Tyle że ja tam nie dam rady. To zbyt drapieżny kraj dla mnie. Ja nie jestem twarda.
Mogę najwyżej popłakać.

MMM, nie za bardzo rozumiem, z czego tu się cieszyć?

Jeśli to sarkazm, to udowodnij że jest inaczej.

Jeśli nie, to z góry przepraszam.

Vera napisał/a:
To zbyt drapieżny kraj dla mnie. Ja nie jestem twarda.
Mogę najwyżej popłakać.

Co cie nie zabije to cie wzmocni!! :evilsmile:

Vera napisał/a:
Wolę trawkę.
Vera napisał/a:
Chociaż w Polsce nie mam nic, chcialabym mieszkać gdzieś nad Bugiem.
3 dni temu robiłem to pierwsze nad Bugiem :-P

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Przepraszam, ja w sprawie formalnej. Widzę, że niektórzy zaczęli traktować ten temat jak zlew dla swoich politycznych wynurzeń, które, jak przypominam, ciągle są na tym forum zabronione w trosce o dobrą atmosferę. Jak widać powyżej - nie bez przyczyny. Jest wiele miejsc w sieci, gdzie można chowając się za klawiaturą, pisać nawet bardziej śmiałe i odważne odezwy - śmiało!

Oczywiście, trudno nie ocierać się o politykę w sprawie dopalaczy - bo sam uważam, i większość dyskutujących się, jak widzę, zgadza, że jest to sprawa przede wszystkim polityczna. Ale doprawdy, nie rozumiem, co większość ostatniego pierniczenia ma wspólnego z tematem dopalaczy, oprócz tego, że akurat pasował jako pretekst do politykowania. Politykowania na średnim poziomie komentarzy na portalach gazet codziennych - czyli dennego. Google indeksuje i zostaje to po wsze czasy. Oszczędzę co poniektórym dalszych kompromitacji, co się mają kiedyś przed wnukami wstydzić. Zamykam.

Jeśli ktoś poczuł się urażony, niech założy, że chodziło mi o "tego drugiego".

Skocz do: