nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
W kwesi kiksa . Ja akurat zakupulem sd 20 mb/s i fajnie dzialala , ale wrzucilem sd 3 30mb/s na prube i okazalo sie ze jednak kiks obsluguje szybsze karty ... ( kiedys ktos pisal ze max to 20 mb/s ) . Akurat robie duzo zdjec nocnych , od razu odczulem roznice w szybkosci zapisu ... Wie ktos jaka maksymalnie szybkosc obsluguje kiks ?

reastdignity  Dołączył: 29 Kwi 2010
nazirus2411, zmiłuj się, pisz po poprawną polszczyzną :
nazirus2411 napisał/a:
.... zakupulem.... prube

nazirus2411 napisał/a:
Akurat robie duzo zdjec nocnych , od razu odczulem roznice w szybkosci zapisu ...

a myślałem, że tam się robi na długich czasach, a nie seriami :mrgreen:

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
reastdignity napisał/a:

Na szybszej karcie czasy my się skróciły.

safian  Dołączył: 14 Sie 2010
MarcinG napisał/a:
reastdignity napisał/a:

Na szybszej karcie czasy my się skróciły.

Myślę, że reastdignity miał na myśli, że w nocy dłużej się naświetla, a nie pyka seriami.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
safian napisał/a:
Myślę, że reastdignity miał na myśli

To już się coraz bardziej zabawne robi :lol:
BTW Zakupiłem koniec końców 8 GB Sandiska Ekstreme III 20MB/s i warto było. Cena niewiele wyższa od Ultry (czyli dawnej II-ki) ale wyraźnie niższa od III 30MB/s. Działa zauważalnie szybciej od tej pierwszej - bufor aparatu jest szybciej opróżniany. Trochę mnie zdziwiło, bo karta wygląda jak seria HD Video (z którą były problemy) ale jak się okazuje to podobno nowy produkt i jedynie naklejka może mylić.

reastdignity  Dołączył: 29 Kwi 2010
dobra ja już zgłupiałem MarcinG, Enzo, o co się rozchodzi????safian, gada rozsądnie

safian  Dołączył: 14 Sie 2010
Też kupiłem 8 GB Sandiska Ekstreme III 20MB/s ale jeszcze nie mam aparatu więc nie mogę się wypowiedzieć :-P

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
safian napisał/a:
Myślę, że reastdignity miał na myśli, że w nocy dłużej się naświetla, a nie pyka seriami.

Przepraszam, niedoprecyzowałem. Chodziło mi o czasy ekspozycji. To taki żarcik miał być.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Enzo napisał/a:
Trochę mnie zdziwiło, bo karta wygląda jak seria HD Video (z którą były problemy) ale jak się okazuje to podobno nowy produkt i jedynie naklejka może mylić.

Raczej nie bo wydajność HD jest trochę niższa niż Extreme III 20MB/s. Mam 8GB HD i 4GB Extreme III i różnica między nimi to jakieś 1MB/s. Widać to tylko przy transferze na komputer także mi to nie przeszkadza.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
chcialbym zakupic 2x 8gb.
wybralem sobie dwie wedlug mnie ciekawe:
http://www.ceneo.pl/6749944s
http://www.ceneo.pl/4739356s

rzadko strzelam seriami, liczy sie solidnosc, niezawodnosc.

czy jednak brac sandisk'a (tylko czy warto doplacac drugie tyle...)

ADate miałem i straciłem 2GB zdjęć z wesela, na szczęście większość miałem na Sandiskach Extreme III, bo tak to by mnie młodzi znienawidzili.

schwefel, takie cos:
http://www.ram.net.pl/pro...oducts_id=10015 ? kurcze to wyjdzie lekko ponad 200zl.
te extreme III to jest odczuwalne jedynie przy zrzucaniu zdjec na komputer? czy podczas wesel jakos tez Ci to potrzebne?

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
paradziqs, ponoć Toshiba ma dobre (czyt. niezawodne) karty. Np http://www.ceneo.pl/7831387 wychodzą trochę taniej od Sd Ex III a parametry takie same (sklepy podają 20/20MB).

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
paradziqs, zanim dokonasz zakupu to najpierw dokładnie porównaj naklejki na kartach. Czasem podróbkę widać z kilometra.Na stronach internetowych producentów zobacz jak wyglądają oryginały.
Transcenda tego z linku kupiłem sobie przed wyjazdem na Krym.Jest to moja trzecia karta tego producenta a skoro trzecia to znaczy że mam podstawy wierzyć w ich niezawodność. Pierwsza (4GB) zagościła w Gixie po dwuletnim wykorzystywaniu w Mio. Drugą kupiłem rok temu no a trzecią jakoś w lipcu. Wszystkie to oryginały i po zarejestrowaniu ich na stronie Transcenda mam na nie dożywotnią gwarancję. Tak więc z czystym sumieniem polecam bo kartki warte swojej jakże niewygórowanej ceny. Z drugiej strony podniosłeś mi ciśnienie tym linkiem,bo ja za swoją przecież nie ażtak dawno kupioną zapłaciłem 85 zeta :evilsmile:

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Mam 2 takie 8GB Toshiby i jak dla mnie są rewelacyjne. Przy odczycie/zapisie wyraźnie czuć różnicę z moim SanDiskiem Utra nie pamiętam której generacji, ale 6 klasy.

a te a-date to naprawde takie slabe? czy przypadek schwefel, to jednorazowe "zdarzenie"
wczesniej widzialem jakies testy 16-tek i niby w kategori jakosc/cena (czy cos takiego) to a-date wygral z sandiskiem ;)

wiec tak:
sandisk extreme 8GB class 10 - grubo powyzej 100zl
Transcend SecureDigital High Capacity 8GB Class 10 - 55zl.
Toshiba SecureDigital High Capacity 8GB Class 10 - 84 zl
A-Data SecureDigital High Capacity 8GB Class 10 - 52zl

jeszcze jeden glos przeciwko a-data i je wyrzuce z listy ;P

[ Dodano: 2010-10-11, 21:19 ]
romeoad, ale w ktorym momencie czujesz roznice?> jedynie przy zrzucaniu zdjec na kompa (to dla mnie az tak bardzo wazne nie jest zeby doplacac nie wiadomo ile..), tak jak mowilem seriami tez raczej sie nie rajcuje...
chodzi o normalne focenie, czasami jakas imprezka w stylu urodzin chrzesniaka, slubik, wesele, chrzest ;)

Przy zrzucaniu czuję najbardziej, ale np. jeśli korzystasz z bracketingu, albo robisz kilka zdjęć pod rząd (nie serią, tylko powiedzmy jedno na 3-5 sekund), to z toshibami 10 klasy nie zauważam, żeby zrzucanie bufora mi uniemożliwiało dalsze fotografowanie, co przy kartach klasy 4 mi się zdarzało w ferworze walki.
No i robienie kilku(nastu) zdjęć pod rząd w trakcie urodzin, ślubu, wesela czy chrztu to nie jest jakiś specjalny wyczyn. Inna sprawa, że bufor K-7 jest na tyle duży, że w większości sam z siebie załatwia sprawę.

romeoad napisał/a:
SanDiskiem Utra nie pamiętam której generacji, ale 6 klasy.

Z całą pewnością to była 6 klasa i to aż nadto. Ultra ma transfer 10MB/s, Ultra II ma 15MB/s a klasa 6 to marne 2,5MB/s.

Jak ktoś pstryka sobie niezobowiązująco i może sobie pozwolić na utratę kilku GB danych to niech kupuje tanie karty. Ja wychodzę z założenia, że jak kogoś stać na body i obiektywy za kilka tysięcy to powinno go też być stać na kartę za 150zł, bo inaczej ta zabawa nie ma sensu.

schwefel napisał/a:
klasa 6 to marne 2,5MB/s

Klasa 6 to gwarantowane niemal 3MB/s, co nie znaczy że nie może być szybciej, ale na pewno wolniej nie będzie. Na tym polega podział na klasy.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
romeoad napisał/a:
Klasa 6 to gwarantowane niemal 3MB/s

Myślałem że Klasa 6 to gwarantowane 6MB/s.
http://pl.wikipedia.org/wiki/SDHC
Nie zmienia to faktu że nie należy się tym sugerować za specjalnie. Klasy kart wchodzą z dużym opóźnieniem i mimo że karty są szybsze to producent nie może dać większego oznaczenia niż aktualnie dostępne. Do nie dawna najwyższą klasą było 6 (teraz 10) a wiele kart było sporo szybszych.

Skocz do: