rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
tryb bezprzewodowy w metz 48
Witam
właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem metz-a :) tylko nie wiem jak obsługuje się tryb SL, nawet nie wiem jak włączyć. W instrukcji jest żeby przytrzymać select ale plus czy minus? bo próbowałem tak i tak i nie idzie. Ogólnie proszę o pomoc w rozgryzieniu pracy bezprzewodowej

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
rysiekp17 napisał/a:
W instrukcji jest żeby przytrzymać select ale plus czy minus? bo próbowałem tak i tak i nie idzie.

Trzeba naciskać oba przyciski na raz. Lampa musi być na włączonym body żeby się dogadały, potem ją zdejmujesz i gotowe.

aha rzeczywiście poszło, a można ustawić manualnie moc w tym trybie?

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
IMO wkładanie na sanki nie jest istotne tylko ustawienie takiego samego kanału na którym się lampa wbudowana błyskiem z Metzem komunikuje (błyskają do siebie). Np u mnie w k200d ustawiłem (bez wkładania lampy w sanki) kanał na 1 i poszło ;).

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
rysiekp17 napisał/a:

Nie można, ale bardzo ładnie wygląda kontrolowanie mocy lampy z poziomu body w następujący sposób: ustawiasz na body tryb M, wbudowaną lampę w Wireless jako master robisz zdjęcie - widzisz że za słabo błyska metz - dajesz dodatnią kompensację ekspozycji np. +1EV w trybie M w body - wpływa ona tylko i wyłącznie na działanie lampy bo przysłonę i czas ustawiłeś przecież sam :-)
Oczywiście do strobingu z kilkoma lampami jest to rozwiązanie niewygodne i lepiej mieć lampy z manualem w trybie Slave, tutaj kłaniają się wyzwalacze radiowe, bardzo wygodne rozwiązanie ;-)

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
pytanko: w trybie SL aparat w trybie AV zawsze ustawiac migawke na 1/180 - to normalne>?

Można po polsku?

ok:
wlaczam dla przykladu tryb AV na aparacie, wlaczam tryb wireless , w lampie tryb SL,
za kazdym razem czas otwaracia migawki wynosi 1/180, nie wazne czy ustawiam f na 1,4 czy na 22. czy to normalne ze nie mozna "manipulowac" w ustawieniu migawki (w czasie jej otwarcia)

Zmień ogniskową i zobacz jak zareaguje.

ok, podlaczylem kita i wszystko ok, tak wiec przy M-ce (falcon 85/1,4) blokuje sie na 1/180 i za chiny nie idzie inaczej.

paradziqs napisał/a:
tak wiec przy M-ce (falcon 85/1,4) blokuje sie na 1/180 i za chiny nie idzie inaczej

Najpierw podpiąłeś obiektyw i ustawiłeś ogniskową czy najpierw włączyłeś lampę?

troszke sie dalej pobawilem i zauwazylem ze to podniesienie wbudowanej lampy powoduje takie zachowanie (blokowanie sie czasu na 1/180. jedynie w trybie TV i M moge cokolwiek zmienic

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Po co używać lampy P-TTL w trybie Av? To jakbyś używał 2 automatycznych pomiarów światła jednocześnie. Dużo lepiej używać M, masz kontrolę nad stosunkiem światła zastanego do błyskowego i możliwość szybkiej korekcji mocy tego drugiego przy użyciu kompensacji ekspozycji ;-)

koledze spodobał się metz i kupił sobie do alfy :P będzie możliwość z korzystania z tych dwóch lamp jednocześnie ?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Bruinen napisał/a:
Po co używać lampy P-TTL w trybie Av?
Bo najpierw aparat postara się wyciągnąć ile można ze światła zastanego i dopali lekko lampą.
Czasem używam Av ja nie ma czasu na szybkie zmiany ISO w trybie M. :idea:

jest taka dziwna rzecz - kolega kupił dziś metza 48 do sony no i daje SL kanał 4 ttl i moje body odpala, daje obie moja 1 kanał jego 4 trzyma w korytarzu w odwrotne str i błyska, w studiu przy takim ustawieniu moja błyska a jego tylko wtedy gdy tylko ona jest w kadrze i to tak bardzo słabo.... o co chodzi? jak to działa? dam radę obu użyć normalnie? a kolega ze swoim a200?

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
rysiekp17 napisał/a:

Sorry że odkopuję staroć, ale nie chciałem zakładać nowego wątku - potrzebuję zeby mi to ktoś wyjaśnił: jeżeli odpalam Metza zdalnie przez fotocelę, to nie mogę na nim manualnie ustawić siły błysku?? Serio?
Bo jeśli tak, to to kompletna katastrofa jest...

Szukam lampy, która może działać w p-ttl (niekoniecznie wireless) a dodatkowo może służyć jako lampka w domowym studio - tu już koniecznie potrzebuję manualnych nastaw mocy i zdalnego odpalania - czyli z Metza 48 muszę zrezygnować, czy tak?

szpila  Dołączył: 02 Mar 2010
W metz 48 AF-1 możesz ustawić lampę na M i siłę błysku od 1/1 do 1/128. Można też manualnie zumować co też przydaje.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Metze (48-AF1 oraz 58-AF1) nie mają trybu "odpalaj mnie zdalnie ale ja sama sobie moc ustawie" - mają tylko bezprzewodowy P-TTL.

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
Gwiazdor napisał/a:
Metze (48-AF1 oraz 58-AF1) nie mają trybu "odpalaj mnie zdalnie ale ja sama sobie moc ustawie" - mają tylko bezprzewodowy P-TTL.

OK - ale czy można zdalnie wyzwalać Metza przez fotocelę w trybie M, czyli przy manualnym doborze mocy (w jego zakresie czyli od 1/1 do 1/128)? Czy tez żeby go używać w trybie manualnym musi znajdować się na sankach aparatu?

Skocz do: