asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
to bylby zamach stanu :-P

mcb  Dołączył: 10 Maj 2007
Czy często używacie w kasetce ISO większych niż 800, skoro jest stabilizacja i redukcja szumów termicznych. Mam ciężki wybór;) a te szumy przy dużym ISO trochę mnie męczą. Jeszcze jedna rzecz o którą chciałbym zapytać to to co warto sprawdzić przy zakupie kasetki. Słyszałem, że czasem matówka jest przestawiona. Jak jest z Hot pielami czy trafiają się takowe w nówkach?? Jak to najlepiej sprawdzić? Jest wogóle jeszcze prawo do zwrotu towaru z powodu niezadowolenia?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
mcb napisał/a:
Słyszałem, że czasem matówka jest przestawiona.
Jak na razie czytałem o jednym przypadku.
mcb napisał/a:
Jak jest z Hot pielami czy trafiają się takowe w nówkach??
U mnie nie ma. Przez przypadek zostawiłem włączony aparat, był na manualu i piekną czerń sfotografował, czyli dekiel od środka.
To są pojedyncze przypadki, jak w każdym systemie.

Czyli zakrywam dekielek i trzaskam fotke a pozniej sprawdzam czy świeci?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
mcb napisał/a:
Czy często używacie w kasetce ISO większych niż 800

Dość często ich używam. A szum po konwersji do B&W nawet mi się podoba i dodaje "coś" fotce ;-) .

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
mcb, hoty to coś takiego, co ma każda puszka przy dłuższych czasach i wyższych czułościach. Powiedzmy ISO 1600 i 1/8 sek. Zawsze się coś znajdzie. Problemem są dead-y, czyli na stałe świecące piksele - te trafiają się rzadko i są uznawane w reklamacji.

Jak jest z manualnymi ustawieniami balansu bieli w kasetce? W testach i porównaniach wychodzi, że przy AWB wygrywa d40. Czy jest to całkowicie do skorywania w manualnych ustawieniach? Czytałem również, że manualne ustawienie WB jest dość upierdliwe:p a przy ayto jest zółte zabarwienie. Można jakoś predefiniować WB? Jutro jadę na obmacanie oby aparacików a jeszcze nie jestem przekonany który wybiorę.

mcb, AWB w kasetce jest oki, ale po prostu ma za mały zakres - nie jest prawdą, że jest żółte zabarwienie zawsze i wszędzie - jest tylko przy świetle żarowym, a to różnica (niektóre aparaty mają AWB po prostu skopane i dają zafarb zawsze - tu tak nie jest).

Przy świetle żarówkowym być może jest trochę lepiej w d40, co nie zmienia faktu, że żaden dslr nie radzi sobie, jak powinien w tych warunkach.

Jest proste rozwiązanie i manualnego WB wcale nie trzeba używać - wybierasz w menu WB na predefiniowane "światło żarowe" i jest git. Ja tak zawsze robiłem, dopóki nie dałem sobie luzu z WB w ogóle - bo w RAW-ach móżna sobie go ustawić dowoli później.

bEEf Mógłbyś mi rzucić linka do jakiejś fotki z WB ustawionym na światło żarowe. Czy kasetka nada się do fotografowania ślubów (wnętrza koscioła)?? oczywiście z jakąś jasną stałką.

[ Dodano: 2007-05-14, 14:20 ]
Mam takie odczucia, czytając forum Pentaxa i Nikona, że na naszym (Pentax forum) większość wypowiedzi piszą hobbyści i dobrze znający temat ludzie bEEf oraz reszta. Na forum konkurencji wypowiadają się raczej osoby, które są zadowolone po przesiadce z kompakta na dSLR'a lecz brak im często wiedzy (tak jak i mnie :evilsmile: ). Skoro nikt nie mówi żle o kasetce to jutro będzie moja:). Jestem ciekaw rezultatów jak podepnę manuala 70-210:)

mcb, spoko, wrzucę wieczorem, jak wrócę do domu. Jakbym zapomniał np tak do 21-ej (zdarza mi się :oops: ), to napisz mi na PW.
Cytat
dobrze znający temat ludzie bEEf oraz reszta

Ja po prostu dużo gadam :oops: Ale miło, że mogę komuś pomóc
Cytat
Skoro nikt nie mówi żle o kasetce to jutro będzie moja

Nikt nie mówi źle, bo to dobry aparat :-)

A jak wygląda sprawa z fotkami w kosciele?? Można nim robić i usyskać zadowalające efekty?

Cytat
A jak wygląda sprawa z fotkami w kosciele?? Można nim robić i usyskać zadowalające efekty?

Pewnie, że można, na pewno nie gorsze niż d40-ką ;-) Tylko to nie takie proste :-)Obstawiam nawet, że SR może ułatwić sprawę, przede wszystkim pomagając nie rozmazać tła. Bo pierwszy plan trzeba doświetlić lampą, i to nie tą wbudowaną. Tu są linki do mądrych ludzi, którzy się znają, bo ja wiem tyle, ile wyczytałem:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=4457
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=4456

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
mcb napisał/a:
Czy kasetka nada się do fotografowania ślubów (wnętrza koscioła)??

Moze od razu napisz ze masz 2500zl i zapytaj sie co kupic aby zarabiac na slubach ;/

HYHY już odrazu takie wnioski wyciągać :evilsmile: . Nie mam zamiaru na tym zarabiać, choć może kiedyś:p.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
IMO do zamkniecia ten temat.

Czyżby ktoś bał się tu konkurencji?? Poprostu czeka mnie fotografowanie w kosciele a odpowiedz co do fotek w kosciołach już znam z linków 4 posty wyżej. Trochę dziwne, że ktoś sugeruje zamykanie tematu założonego przez kogoś innego. Posty są ciągle w temacie więc tego nie rozumiem. Skoro ja założyłem temat i mam/miałem jakieś wątpliwości to nie widzę powodów do zamykania. A jak ktoś nie ma nic do powiedzenia w temacie to niech poprostu omija temat! Są jednak na tym forum ludzie, którzy mi wiele pomogli i za to im wielkie dzięki.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
mcb napisał/a:
Czyżby ktoś bał się tu konkurencji??
Poczytaj trochę forum, a później przemyśl jeszcze raz pytanie.

Forum czytam od dłuższego czasu ale różnie można interpretować poniższe stwierdzenie oraz sugestię zamknięcia tematu kogoś kto nic nie wniósł do tematu.

Moze od razu napisz ze masz 2500zl i zapytaj się co kupic aby zarabiac na slubach ;/

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
milo napisał/a:
IMO do zamkniecia ten temat.
Malkontenci sami 8-) ;-)

ka_thy  Dołączyła: 06 Lut 2007
mcb napisał/a:
Jak jest z manualnymi ustawieniami balansu bieli w kasetce? W testach i porównaniach wychodzi, że przy AWB wygrywa d40.

NO nie wiem czy AWB Nikona jest takie perfekcyjne. Sam Ken Rockwell pisze, że jest dość zimne i musi wprowadzac korektę. Mniej więcej w połowie tej strony jest przykład działania AWB:
http://www.kenrockwell.co...performance.htm

Podobne skargi na zimniejsze odwzorowywanie barw rzeczywistości czytałam na forum Nikona na dpreview.

Skocz do: