Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Każdą lampę można przestawić w tryb M (o ile ma oczywiście ;-) ) i odpalić fotocelą do niej podpiętą. Tyle, że Pentaxowe lampy (540 i 360 na pewno) mają taka fotocelę wbudowaną, Metze nie. :-(

szpila  Dołączył: 02 Mar 2010
Skoro wyzwala się poprzez lampę wbudowaną to jakąś fotocelę chyba jednak ma? :-/
Nie dajmy się zwariować...

szpila, Metza nie ustawisz tak, żeby pracował w trybie M i był wyzwalany zdalnie wbudowaną fotocelą. Nie ma takiej możliwości w sofcie. Jeśli chcesz wyzwalać zdalnie musisz użyć trybu Wireless p-TTL, gdzie to aparat dyktuje ile mocy lampa ma użyć.
Lampy Pentaxa mają też tryb "Slave2" gdzie działa to dokładnie jak fotocela.

Loozik, dzięki za wyjaśnienie, choć podejrzewałem że jakieś utrudnienia być muszą. :-B
Lampy systemowe powinny mieć jakąś przewagę... 8-)
Proszę mi jeszcze w takim razie wyjaśnić jaki cel przy lampie z WL ma stosowanie fotoceli? Wyzwolenie aparatem bez funkcji WL? Jeślitak to ja nic nie tracę... ale to tylko ja ;)

szpila napisał/a:
jaki cel przy lampie z WL ma stosowanie fotoceli
WL w znaczeniu wireless p-ttl? Ano taki cel, że niektórzy wolą dokładnie kontrolować ilość światła, a ttl (w każdej wersji) to automat. Można oczywiście dwać korekty na poszczególnych lampach, ale prościej ustawić "na sztywno" ilość światła z lampy.

:-B

Skocz do: