dlugas1982 napisał/a:czy Wam również KIT na 18mm często ma trudności z łapaniem ostrości ? (niezależnie w jakich warunkach świetlnych) mieli mieli i albo złapie albo nie.
przesunę odrobinkę na ok. 20mm i łapie od razu, dziwne to czy normalne ?
dlugas1982 napisał/a:a kit robi bz bz bz nie rusza pierścieniem ostrości, ale tak jakby chciał jeszcze bardziej odkręcić niż jest, choć już jest na maxa
też wyrobiłem sobie ten nawyk i rzadko robię na pełnej dziurze, nawyk przymykania też mam wyrobiony :)CytatWyrobiłem sobie taki nawyk że najpierw lekko zoomuję (czy jak to nazwać) na obiekt który chcę aby był ostry, AF robi swoje, po czym trzymając cały czas przycisk do połowy wracam, kadruję i strzelam fotkę. Nigdy nie używałem auto, tylko centralny punkt AF.
Cytat
Tak samo zachowywał się gdy przyszło mi do głowy ustawiać korekcję w menu serwisowym pod Sigmę APO 70-300, przeszło mu gdy skorygowałem puszkę (bardziej rozsądnie) pod jasną pięćdziesiątkę.
Advocado napisał/a:KIT II - nie wiem co Wy macie do ostrości :>
K-50 | Sigma 17-70 HSM, DA35 Limited
eltomek napisał/a:Advocado napisał/a:KIT II - nie wiem co Wy macie do ostrości :>
A to mój kiciak I już tak ładnie nie rysuje (chętnie zobaczyłbym fotki z innych kitów jedynek). Moim zdaniem trochę rozlazłe te fotki. Prosto z puszki (K10D), bez filtrów. 2 pierwsze fotki to f/5.6, a potem to już pełna dziura (f/4.5).
krzychu128 napisał/a:Zdaje się że problem jest podwójny.
kaSetka z zabawkami
A7lll
PRACTICE MAKES PERFECT!
rey napisał/a:Ma ktoś jakiś schemat na najlepsze wykorzystanie kita?
A7lll
PRACTICE MAKES PERFECT!
k-5+Pentax/Tamron 18>200
Oglądanie zdjęć na monitorze jest jak jazda na rowerze stacjonarnym-ogranicza pole widzenia.
rey napisał/a:Ma ktoś jakiś schemat na najlepsze wykorzystanie kita?
nie ma mnie w internecie
tatsuo_ki napisał/a:mój schemat jest prosty... szeroki koniec, przesłona 3.5 i iść robić zdjęcia...
k-5+Pentax/Tamron 18>200
Oglądanie zdjęć na monitorze jest jak jazda na rowerze stacjonarnym-ogranicza pole widzenia.
tatsuo_ki napisał/a:mój schemat jest prosty... szeroki koniec, przesłona 3.5 i iść robić zdjęcia...
A7lll
PRACTICE MAKES PERFECT!