dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
no 80-120zł a 800zł to dość istotna różnica ;-)

peterK  Dołączył: 03 Sty 2009
Nie no, wiadomo. :-D Po prostu zakres mi w nim o wiele bardziej odpowiada :-P

no mi też, ale kasowo już mi nie dopowiada :-/

krzychu128  Dołączył: 05 Lut 2008
dlugas1982 napisał/a:
czy Wam również KIT na 18mm często ma trudności z łapaniem ostrości ? (niezależnie w jakich warunkach świetlnych) mieli mieli i albo złapie albo nie.

przesunę odrobinkę na ok. 20mm i łapie od razu, dziwne to czy normalne ?

Witam
Identyczny problem zauważyłem jakieś trzy lata temu na swoim K10. Do tej pory mam ten sprzęt i mi to nie przeszkadza. Wyrobiłem sobie taki nawyk że najpierw lekko zoomuję (czy jak to nazwać) na obiekt który chcę aby był ostry, AF robi swoje, po czym trzymając cały czas przycisk do połowy wracam, kadruję i strzelam fotkę. Nigdy nie używałem auto, tylko centralny punkt AF.
Dzisiaj nawet sprawdziłem czy nadal problem występuje i owszem, jest różnica ostrości przy ostrzeniu na 18mm oraz przy wykorzystaniu wyżej wymienionej metody. Przy 18mm zauważalnie błądzi. Cały czas mam na myśli w pełni otwartą przysłonę, zapewne po przymknięciu do 5,6 czy 8 ciężko będzie doszukać się różnicy (duża GO). Landschafty przy F8 zawsze wychodziły w porządku.
Gwarancja minęła rok temu i nawet mi na myśl nie przyszło żeby próbować wysyłać sprzęt z taką drobnostką do serwisu ;-)
dlugas1982 napisał/a:
a kit robi bz bz bz nie rusza pierścieniem ostrości, ale tak jakby chciał jeszcze bardziej odkręcić niż jest, choć już jest na maxa

Tak samo zachowywał się gdy przyszło mi do głowy ustawiać korekcję w menu serwisowym pod Sigmę APO 70-300, przeszło mu gdy skorygowałem puszkę (bardziej rozsądnie) pod jasną pięćdziesiątkę.

Cytat
Wyrobiłem sobie taki nawyk że najpierw lekko zoomuję (czy jak to nazwać) na obiekt który chcę aby był ostry, AF robi swoje, po czym trzymając cały czas przycisk do połowy wracam, kadruję i strzelam fotkę. Nigdy nie używałem auto, tylko centralny punkt AF.
też wyrobiłem sobie ten nawyk i rzadko robię na pełnej dziurze, nawyk przymykania też mam wyrobiony :)

Cytat

Tak samo zachowywał się gdy przyszło mi do głowy ustawiać korekcję w menu serwisowym pod Sigmę APO 70-300, przeszło mu gdy skorygowałem puszkę (bardziej rozsądnie) pod jasną pięćdziesiątkę.

korekcji jeszcze nie ustawiałem pod żadne szkło, bo mi 50 f1,4 chyba celuje w punkt
Ale pliczek MODćostam cały czas czeka na karcie a soft 1.31 także wgrany

krzychu128, dzięki za info bo już myślałem że uszkodziłem jakoś mojego kiciaka :-B
a drugie :-B przy jakimś spotkaniu na żywca, bo widzę żeśmy sąsiady

Więc myśli o zmianie KITa na coś lepszego i droższego legły w gruzach ,
na szczęście ;-)

BTW> a sigma apo 70-300 też mi się wydaję, że na długim końcu ma BF z moją puszką :-/ prędzej ją sprzedam niż wykalibruję pod puszkę, bo to szkło od wielkiego święta

Tamron był chyba ostrzejszy z moim k10d na 300mm :cry:

eltomek  Dołączył: 20 Maj 2010
Advocado napisał/a:
KIT II - nie wiem co Wy macie do ostrości :>

A to mój kiciak I już tak ładnie nie rysuje (chętnie zobaczyłbym fotki z innych kitów jedynek). Moim zdaniem trochę rozlazłe te fotki. Prosto z puszki (K10D), bez filtrów. 2 pierwsze fotki to f/5.6, a potem to już pełna dziura (f/4.5).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
eltomek, to ostatnie, zupełnie nie trafione.
korc zamieścił w samplach zdjęcia z Krasiczyna w pełnej rozdziałce. Za co bardzo mu dziękuję, bo mogłem się przekonać, że nowe 18-55 niczym się nie różnią od starych. Tak samo w centrum są ostre, a na brzegach nie.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
Mój WR jest ostrzejszy od kita pierwszego, także na brzegach.

krzychu128  Dołączył: 05 Lut 2008
eltomek napisał/a:
Advocado napisał/a:
KIT II - nie wiem co Wy macie do ostrości :>

A to mój kiciak I już tak ładnie nie rysuje (chętnie zobaczyłbym fotki z innych kitów jedynek). Moim zdaniem trochę rozlazłe te fotki. Prosto z puszki (K10D), bez filtrów. 2 pierwsze fotki to f/5.6, a potem to już pełna dziura (f/4.5).

Zdaje się że problem jest podwójny.
Pierwsza sprawa to ostrość ustawiona w innym miejscu niż by się chciało.
Druga to brak wyostrzenia po przeskalowaniu.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
krzychu128 napisał/a:
Zdaje się że problem jest podwójny.

Albo i ... potrójny ;-) Bo taka przesłona bokeh też potrafi "zrobić"...
Czyli inaczej mówiąc: problemu z ostrością kita nie widać (przynajmniej ja nie widzę).

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Czyli kit jest najgorszy na pełnych przysłonach najszerszego i najdłuższego końca, poza tym może być ;-)
Ma ktoś jakiś schemat na najlepsze wykorzystanie kita? 8-)

rey napisał/a:
Ma ktoś jakiś schemat na najlepsze wykorzystanie kita? 8-)

Idealne szkło na początek. Po zakupie lepszych można sobie zrobić breloczek do kluczy.

Byłbym wdzięczny za bardziej przydatne wskazówki :mrgreen:

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
rey, co rozumiesz pod pojęciem schemat?

Właśnie trochę nie uściśliłeś pytania - jak dla mnie nadaje się świetnie do krajobrazów - jak komuś przeszkadza winieta można przycinać. Mnie tam aż tak nie przeszkadza (rzadko się zdarza, żeby była nieznośna). Na wycieczki jako jedyne szkło... sprawdza się. Wiadomo, lepiej by było mieć 15-200mm F2.4-4.0, ale takie rzeczy to tylko wiadomo gdzie.

Z resztą kiedyś jako kit wystarczył Helios 58/2 i grała gitara. Wszystko zależ czego się oczekuje i co się potrafi z możliwości szkła wyciągnąć.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
rey napisał/a:
Ma ktoś jakiś schemat na najlepsze wykorzystanie kita?

mój schemat jest prosty... szeroki koniec, przesłona 3.5 i iść robić zdjęcia...

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
tatsuo_ki napisał/a:

Bravo :-B najprostszy schemat bez zbędnych pierduł :lol: Dodam ze też bym taki podał :lol:

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Kit jest dobry do fotografii w podczerwieni. Praktycznie nie generuje hotspota.

tatsuo_ki napisał/a:

Pytałem o to, czy te wszystkie porównania, testy i analizy, przyglądanie się stuprocentowym powiększeniom mają jakikolwiek sens przy odbitkach 10x15 8-)

Mój problem polega na tym, że chcę kupić jedno porządne szkło do tego co mam, a mam tylko kita II. Zaklepałem DA*16-50/2.8, ale lubię zabawę z GO i chodzi mi teraz po głowie dokupienie do kita 35/2.4 i DA*50-135/2.8.

Na fotografii zarabiał pewnie nie będę, dlatego zastanawiam się, na ile słowa tatusio_ki są prawdziwe :evilsmile: Chodziło mi o to, kiedy kit na przysłonach pełnych jest użyteczny i kiedy trzeba/wypadałoby go przymknąć, żeby nie wyszła jakaś kiszka B)

KITa przymykamy kiedy pozwalają na to warunki, na pełnej dziurce robimy jak one są już gorsze lub jak chcemy się bawić GO ;-)

Wywołaj kilka fotek z ujęć gdzie sądzisz że KIT lekko mydli na pełnych dziurach i dopiero wtedy stwierdzisz czy warto go mocno przymykać i oglądać na monitorach 22-26 cali.

Skocz do: