vilgefortz  Dołączył: 26 Wrz 2010
Pilot do K200d
witam,
Czy na rynku są w ogóle takie piloty, dzięki którym można ustawić ostrość w Pentaksie K200d ?
pozdrawiam.

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Pełno tego na alledrogo.....

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W menu w ustawieniach niestandardowych można wybrać czy migawka ma być zwalniana pilotem natychmiast czy dopiero po wyostrzeniu i uzyskaniu potwierdzenia od automatyki ostrości.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
martino napisał/a:
Pełno tego na alledrogo.....

A u naszych przyjaciół znad Jangcy identyczne kupisz za połowę ceny(oczywiście Postage Free)

Andybond,sam kiedyś szukałem pilota,ale tylko do momentu znalezieniu tematu o wężykach w złotej rączce.
Co prawda to na kablu,ale nie dam się ,sam zrobiłem ;-)

martino, gdzie widziałeś pilota z funkcją ostrzenia w lustrzankach Pentaksa?

Plwk,praktycznie wszystkie droższe (>70-80 pln) mają w opisie możliwość sterowania ostrzeniem (Pentax i modele też są wyszczególnione).
Swojego czasu pisałem też maila do jednego z sprzedających,potwierdził mi to.
Osobiście tego w ręku nie miałem,ale przecież sterowanie af pilotem nie powinno być problemem.

martino napisał/a:
przecież sterowanie af pilotem nie powinno być problemem

Pod warunkiem, że body ma taką funkcjonalność a na razie nie doczytałem się nigdzie, aby było to możliwe w sposób inny niż przełączenie w menu sposobu reakcji na sygnał z pilota.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
bo to zdecydowanie funkcjonalność body a nie pilota... ;-)

To nie są piloty tylko skrzyżowanie pilota z wężykiem, wykorzystujące możliwości sterowania wężykiem, niedostępne dla pilota. Nie zastosujesz tego z najnowszymi body więc K-x oraz z K-7 oraz z dopiero wchodzącymi K-r i K-5.

fosgen  Dołączył: 25 Lis 2008
martino, ja sobie sam takiego spłodziłem do k200d. Mam reg.ostrości, wyzw. migawki, bulb. Więc chyba full opcja. Gdzieś na forum jest schemacik. Żadne czary. Jak znajdę, to Ci podlinkuję.

Ups, ale mój jest na kabelku. Więc chyba Ci nie podpasuje...
Ale gdyby, to

TU JEST TEN WĄTEK

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
plwk, a dlaczego k-7 i k-5 nie :?: przecież mają wejście na wężyk spustowy (poniżej klapki na kartę pamięci)

Plwk,mowa była o K200D,tam działać musi,jak wspomniał fosgen,nawet był schemat na forum ,też go widziałem,banalnie prosty układ,te piloty spełniają swoją funkcję (ostrzenie i wyzwalanie).
Co do nowszych body może macie rację,nie interesowałem się.

Fakt :oops:

plwk napisał/a:
martino, gdzie widziałeś pilota z funkcją ostrzenia w lustrzankach Pentaksa?
martino napisał/a:
Plwk,praktycznie wszystkie droższe (>70-80 pln) mają w opisie możliwość sterowania ostrzeniem

A ja znalazłem Chińczyka za 10zł z taką oto informacją
and works with all camera remote control modes (Quick-response, Delayed and Bulb).

Papier jest cierpliwy a Internet jeszcze bardziej :mrgreen:

Cytat
Papier jest cierpliwy a Internet jeszcze bardziej :mrgreen:

Mój działa bez problemu,więc nie wiem dlaczego z K200 nie miałby działać :shock:
Pilot od Brawii również wyzwala migawkę wcześniej oczywiście ostrząc ;-)

vilgefortz  Dołączył: 26 Wrz 2010
plwk napisał/a:
W menu w ustawieniach niestandardowych można wybrać czy migawka ma być zwalniana pilotem natychmiast czy dopiero po wyostrzeniu i uzyskaniu potwierdzenia od automatyki ostrości.

plwk - czy mam rozumieć że np. taki pilot http://allegro.pl/pilot-u...1305248752.html także będzie w stanie działać z AF tylko należy wprowadzić zmiany w menu ? W opisie produktu napisano że w Pentaksach funkcja ostrzenia odpada.
pzdr.

kwrom  Dołączył: 17 Lis 2009
vilgefortz napisał/a:
także będzie w stanie działać z AF tylko należy wprowadzić zmiany w menu
Posiadam taki sam z k-xem działa
"jeśli nastąpi potwierdzenie ostrości"

Skocz do: