mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Gdzie po wydruki najlepszej jakości i do tego duże?
Szukam firmy, która zaoferuje wydruk gdzie najkrótszy bok będzie miał minimum 1,2m. Do tego aby był naprawdę dobry. (Nie piszcie, że takie rzeczy to tylko..)

Byłem w ProfiLabie na Dzikiej 4 i przejrzałem ich próbki na miejscu. Robią wrażenie, choć z Epsona 11880 mają tylko wydruki w formacie A4. Za to cena mnie zabija za m2. Najtańszy 160zł ale na papierach, które mnie interesują koszt wynosi powyżej 300zł.

Druga firma jaką znalazłem to Prografsg na Białobrzeskiej 15 (też w Warszawie). U nich niestety nie mogłem zobaczyć próbnych wydruków poza papierem matowym i błyszczącym Epsona. Niemniej jakość naprawdę powalająca na tym co zobaczyłem (wydruki jakieś 40x60cm) i chętnie pokazują maszynę ;) Podobno dopiero ruszają z drukiem fotografii i nie mają jeszcze przygotowanego cennika i oferty papierów. Ale chwalą się najlepszą jakością i zaproponowali mi druk na papierze Epsona Photo Gloss 250g w cenie 170zł/m2. To niby w promocji.

Czy to faktycznie adekwatne ceny do jakości druku i materiałów? W internecie znalazłem jeszcze firmę QPrint, ale nie byłem u nich i wiem tyle co w internecie sami o sobie piszą.

Docelowo chciałbym znaleźć firmę, która zaoferuje mi druk tzw. fotografii kolekcjonerskiej (giclée).

Jeśli gdzieś już podobny temat istnieje to scalcie mój post, bo nie szukałem ale nie znalazłem.

Tomko  Dołączył: 14 Wrz 2010
Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale np: http://allegro.pl/plakat-...1253130627.html
Generalnie na Alle... ogłasza sie sporo firm zachwalających swoje wydruki....
Jest jeszcze firma Faxon (?) na Rzymowskiego - kiedyś robili duże wydruki ( w każdym razie pltery mieli ) .
PS. Jak znajdziesz coś godnego uwagi w Wawie - daj cynk, może skorzysta więcej osób; a jak więcej chętnych to może zniżku dadzom na hasełko PENTAX i już! :mrgreen:

Tomko napisał/a:

Nie wiem czy o to Ci chodzi, ale np: http://allegro.pl/plakat-...1253130627.html

Akurat ta oferta to ekosolwent. Niestety taki wydruk (szczególnie przejścia tonalne w fotografii czarnobiałej) podobno wychodzi tragicznie. Do tego śmierdzi ;) ale może stąd ta cena.

Do końca tygodnia będę poszukiwał i najwyżej podzlecę tzw. minimalki by porównać i okaże się gdzie lepiej. Niemniej póki co uważam, że ceny wysokie.

Aha.. zapomniałem napisać o Empiku, kiedyś tam zlecałem druk 40x60cm ale jakość przeciętna i mimo tego samego pliku dwa różne wydruki (a to samo niby drukowane jednak odcienie lekko inne) no i brak profesjonalizmu. W ProfiLabie mi na dzień dobry powiedzieli o profilach ICC do pobrania ze strony, a w Prografiesg za to podkreślali, że jako jedyni "mają ripa obsługującego pliki zapisane w przestrzeni barw RGB", a profile ICC mają być za te dwa tyg.

Co do usług przez internet. Widziałem kilka ofert ale zależy mi na firmie, w której w razie niezadowolenia z wydruku spotkam żywego człowieka i będę miał z kim rozmawiać. Poza tym też wolę mieć możliwość przez zleceniem plików do druku porozmawiać, zorientować się czy mam do czynienia z "drukarzami" czy osobami, które również znają się na fotografii i nie zrobią wydruku gniota.

Tomko  Dołączył: 14 Wrz 2010
Tu na pewno jest kontakt z człekami :mrgreen: http://www.jarteks.com.pl/ Może oni dobrzy są :?: Jeśli tak - daj cynk, będę miał blisko :mrgreen:

Wydrukowałem dla znajomych kilka zdjęć ze ślubu w formacie 30x40 na papierze satynowym 240g/m2 w prografsg. Łącznie 8 fotografii. Kosztowało mnie to 150zł bo liczone jest to z m2, a 8 zdjęć w takim formacie to niecały metr kw. Wykonano mi to w ciągu 3h (ale zastrzeżono, że w zależności od dnia i ilości zleceń różnie z tym bywa). W sumie wyszło prawie 19zł za zdjęcie. Na mieście jest dużo taniej ale przyznam, że tak dobrego druku i powtarzalności (trzy zdjęcia się powtarzały) nie widziałem ani w labpolska, ani w empiku, fotojokerze, czy rossmanie. Może w tym profilabie wyszłoby porównywalnie ale mi nie po drodze było, a tam trzeba osobiście zlecać. A w prografie mogłem mailem przesłać zamówienie i odebrać po skończeniu pracy.

Więc ja już wiem gdzie będę zlecał wydruki w większym formacie :-)

Aha, ja dałem do druku zdjęcia tak jak mnie poprosili w 360dpi skala 1:1 i z profilem AdobeRGB. Pytałem o promocje dla forumowiczów :-P to powiedzieli, że póki co będzie jakaś oferta dla artystów, którzy chcą drukować serie zdjęć z myślą o wystawach.

Skocz do: