kyt|S17-70|helios44|zenitet
nie!waski napisał/a:Ogólnie chodzi mi o to czy wyostrzacie czy nie?
waski napisał/a:A jak tak to w jaki sposób to robicie,
drawa napisał/a:IrfanView
Kuzyn Mygosi napisał/a:Jeśli posiadasz monitor CRT to nie wyostrzaj ;)
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
K-5|FUJI X-S1|Sigma 10-20/3,5 HSM|Sigma 50-500 OS|Samyang 24/1,4|Metz 58 AF-2|O-GPS1|Sigma 18-250 HSM Macro|manu chao
Sicor 23/3,5|Porst 135/2.8| Zenitar K-2/50|gogol bordello
www.kamerom.pl
zamach napisał/a:nie wiem skad sie bierze namawianie ludzi do GIMP'a
Znam toto od zawsze,od zawsze mam w kompie i nigdy
nie zazanałem komforty pracy z nim.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
k-5+Pentax/Tamron 18>200
Oglądanie zdjęć na monitorze jest jak jazda na rowerze stacjonarnym-ogranicza pole widzenia.
K-7 | ME Super | Sigma 17-70/2.8-4 | DA 55-300 | DA 35/2.4 | A 50/1.7 | Metz 50 |
martino napisał/a:pierwsze podostrzam rawa (ps)
k-5+Pentax/Tamron 18>200
Oglądanie zdjęć na monitorze jest jak jazda na rowerze stacjonarnym-ogranicza pole widzenia.
opiszon napisał/a:zamach napisał/a:nie wiem skad sie bierze namawianie ludzi do GIMP'a
Znam toto od zawsze,od zawsze mam w kompie i nigdy
nie zazanałem komforty pracy z nim.
używam zarówno Paint.NET jak i GIMP
i o ile uważam, że interfejs GIMPa to jest morderstwo na moim zmyśle ergonomii, to akurat w sferze możliwości, GIMP zjada Paint.NET'a na śniadania
a porównywanie filtra "wyostrz" z Paint.NET z możliwościami GIMPa w tym zakresie, to tak jakby porównywać liczydło z komputerem - inna liga - choć proste operacje na abakusie wykona się szybciej
K-5|FUJI X-S1|Sigma 10-20/3,5 HSM|Sigma 50-500 OS|Samyang 24/1,4|Metz 58 AF-2|O-GPS1|Sigma 18-250 HSM Macro|manu chao
www.kamerom.pl
andybond napisał/a:trudno się odnieść w stosunku do monitora który wyświetla nam 72PPI
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
andybond napisał/a:
Sprawdzałeś jakie z tego potem wychodzą odbitki?
.
K-7 | ME Super | Sigma 17-70/2.8-4 | DA 55-300 | DA 35/2.4 | A 50/1.7 | Metz 50 |
zamach napisał/a:Przecietny pstrykacz nie pracuje na warstwach i RAW'u nie obrabia ,
(bo mu komp nie wyrabia-ale się rymło)
nie wiem, do mnie suwak wyostrzania z Paint.net nie przemawia jakoś - czasami używam, ale do rzeczy kompletnie bez znaczeniazamach napisał/a:nie ma co sie pałowac programami bardzo zaawansowanymi.
www.kamerom.pl
Strona a tu PentaxGallery
Średnio gdzieś w tych okolicach.plwk napisał/a:andybond napisał/a:trudno się odnieść w stosunku do monitora który wyświetla nam 72PPI
Obecne to wyświetlają raczej 96PPI.
Teraz tak przeskalowałem zdjęcie białego kota z pentax km (poprzez google znajdziesz tę fotkęlink) do 25% przy użyciu filtra lanczos i .... ja bym tego już nie ostrzył. Wyostrzanie degraduje zdjęcie ... więc radzę to robić tylko w ostateczności.opiszon napisał/a:Kuzyn Mygosi napisał/a:Jeśli posiadasz monitor CRT to nie wyostrzaj ;)
no chyba że zmniejsza rozmiar zdjęć, to wtedy wypadałoby wyostrzyć
bobek napisał/a:Jesli zaczynamy prace z rawem to zmniejszenie pliku z 14 do 6 mg pikseli(calkowicie starcza w 300dpi do odbitki rozmiaru 30x45 lub 40x60) i wyostrzenie w zalezniosci od tematu portret czy pejzaż(jesli chodzi o mnie) wyostrzamy go zgodnie z naszym widzi mi sie racxzej slabo..Z moich doswiadczen zmniejszenie pliku poprawia komfort w pracy, (wszytko jest bardzie "miesiste" i bardziej wybacza bledy)...
kyt|S17-70|helios44|zenitet
Może lepiej szukać problemów w obiektywie (jego jakości) i jego ustawieniach podczas robienia zdjęcia (max ostrość jest uzyskiwana przy odpowiedniej przysłonie).waski napisał/a:Chcę po prostu aby moje zdjęcia wyglądały dość ostro. Bo ostatnio zobaczyłem zdjęcia kolegi z Nikona d80 i muszę przyznać że wmurowało mnie, kiedy zobaczyłem jakie ostre ma zdjęcia. I przemówiła przeze mnie zazdrość "że też takie chcę"!![]()