waski  Dołączył: 28 Lip 2008
Sposoby na wyostrzenie zdjęć
Jak mniemam istnieje zapewne dużo sposobów na wyostrzenie zdjęć. Ostatnio pozwoliłem sobie zainstalować trial PS CS3 i tu mam do was pytanie. Z jakich metod korzystacie (czy w ogóle korzystacie) przy wyostrzaniu zdjęć. Czy to to już nie za duża ingerencja w zdjęcia? Czy można dopuścić dodatkowe wyostrzenie przez program graficzny.

Jaki znacie najlepszy sposób na wyostrzenie zdjęcia? Może jakieś inne bezpłatne oprogramowania spełnia wsze wymagania dotyczące wyostrzania?

Ogólnie chodzi mi o to czy wyostrzacie czy nie? ;-) A jak tak to w jaki sposób to robicie, bo ja dopiero zaczynam jakąkolwiek obróbkę przez komputer.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Jeśli posiadasz monitor CRT to nie wyostrzaj ;) Widuję przeostrzone zdjęcia, co widać na LCD pracującym w natywnej rozdzielczości ... natomiast na CRT, który z natury nieco rozmywa tych defektów nie widać.

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
waski napisał/a:
Ogólnie chodzi mi o to czy wyostrzacie czy nie?
nie!
waski napisał/a:
A jak tak to w jaki sposób to robicie,
:arrow: IrfanView inne bezpłatne oprogramowanie :idea:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
drawa napisał/a:
IrfanView

no to chyba najgorszy wybór z możliwych - Irfan ma obleśny algorytm wyostrzania (nie wiem, może jakieś wtyczki do niego to lepiej robią)

z darmowych, to jest GIMP, a w nim takie narzędzie jak "maska wyostrzająca" (unsharp mask)
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Jeśli posiadasz monitor CRT to nie wyostrzaj ;)

no chyba że zmniejsza rozmiar zdjęć, to wtedy wypadałoby wyostrzyć

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
drawa napisał ,,Ogólnie chodzi mi o to czy wyostrzacie czy nie?

nie! "

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
By me:
dosć elastycznym narzedziem jest :paint.NET,
czasem go używam ,chodzi ciężkawo,
ale jest dośc subtelny w operacjach ,a ma ich sporo,radzę sprawdzić.
Inna sprawa: co monitor to inne kolor:nasycenie,kontrast itd.
N ajednym coś wygląda ładnie a na innym:do dupy :-P
btw:
nie wiem skad sie bierze namawianie ludzi do GIMP'a
Znam toto od zawsze,od zawsze mam w kompie i nigdy
nie zazanałem komforty pracy z nim.
nie polecam
pzdro

zamach napisał/a:

używam zarówno Paint.NET jak i GIMP

i o ile uważam, że interfejs GIMPa to jest morderstwo na moim zmyśle ergonomii, to akurat w sferze możliwości, GIMP zjada Paint.NET'a na śniadania

a porównywanie filtra "wyostrz" z Paint.NET z możliwościami GIMPa w tym zakresie, to tak jakby porównywać liczydło z komputerem - inna liga - choć proste operacje na abakusie wykona się szybciej

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
waski,jeżeli zmniejszasz zdjęcie na potrzeby forów to raczej wyostrzanie jest potrzebne,natomiast materiał do Labu wystarczy taki jaki jest z puszki.

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Już gdzieś to pisałem,praktyczne każda fota wstawiana na tym forum przez bardziej zaawansowanych userów jest obrabiana,w tym min. ostrzona.
Nie daj sobie wcisnąć ,że te ładne fotki są prosto z puszki :mrgreen:
Ja jako totalny amator,pierwsze podostrzam rawa (ps),potem w zależności od potrzeb jeszcze przy skalowaniu.
Różnie to wychodzi ,jedne lepiej inne gorzej ,ucze się ;-)

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
martino napisał/a:
pierwsze podostrzam rawa (ps)

Sprawdzałeś jakie z tego potem wychodzą odbitki?
Przy przeskalowaniu i zmniejszeniu rozdzielczości do 72 DPI(PPI) rzeczą naturalna jest zdjęcie wyostrzyć.
Wiem wiem że zaraz ktoś mnie poprawi że nie DPI tylko PPI ale w przypadku 300DPI (rodzdzielczość do druku) trudno się odnieść w stosunku do monitora który wyświetla nam 72PPI.

opiszon napisał/a:
zamach napisał/a:

używam zarówno Paint.NET jak i GIMP

i o ile uważam, że interfejs GIMPa to jest morderstwo na moim zmyśle ergonomii, to akurat w sferze możliwości, GIMP zjada Paint.NET'a na śniadania

a porównywanie filtra "wyostrz" z Paint.NET z możliwościami GIMPa w tym zakresie, to tak jakby porównywać liczydło z komputerem - inna liga - choć proste operacje na abakusie wykona się szybciej

hm nie napisałem ,ze Paint .Net ma lepsze algorytmy odszumiania czy wyostrzania, tylko:
nie zazanałem komforty pracy z nim
.
a przy amatorszczyźnie która uprawiam oraz 99% userów tego forum ,
przy marnych monitorach ,nie ma co sie pałowac programami bardzo zaawansowanymi.
Przecietny pstrykacz nie pracuje na warstwach i RAW'u nie obrabia ,
(bo mu komp nie wyrabia-ale się rymło)
pzdro
btw
napisłem przecietny,więc wielu kolegów to nie dotyczy :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
andybond napisał/a:
trudno się odnieść w stosunku do monitora który wyświetla nam 72PPI

Obecne to wyświetlają raczej 96PPI.

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
andybond napisał/a:

Sprawdzałeś jakie z tego potem wychodzą odbitki?
.

Tak ;-)
Praca na rawie i tak przyniesie lepsze efekty,niż przy skalowaniu czy obrabianiu jpga,delikatne podostrzenie,odrobina maskowania i iluminacji.
Mało agresywne a dające efekty.

zamach napisał/a:
Przecietny pstrykacz nie pracuje na warstwach i RAW'u nie obrabia ,
(bo mu komp nie wyrabia-ale się rymło)

przeciętny pstrykacz nie rejestruje się na takich forach

co do nie wyrabiania kompa - to nie trafiony argument - rok temu na modernizację kompa wydałem 400zł - zakupiłem używany sprzęt i z 14 megowej matrycy obrabia mi się dobrze fotki (do celów amatorskich)

a nie ma tu chyba żadnych użytkowników matryc typu 24MPix czy większe

zamach napisał/a:
nie ma co sie pałowac programami bardzo zaawansowanymi.
nie wiem, do mnie suwak wyostrzania z Paint.net nie przemawia jakoś - czasami używam, ale do rzeczy kompletnie bez znaczenia

a myślę że nie o to autorowi wątku chodziło

opiszon
Lubie czytać to co piszesz :-B ,
Z racji wykonywanej pracy stykam sie z ludźmi,
którym wydają się,że wiedzą:
od pisania w Word przez skanowanie(nacisnij jeden guzik) po żądanie wydruku
w formacie A0 ( nie wiedzą ile to jest) z telefonu komórkowego w promocji.
Intencją mojej uwagi jest to, że foty na potrzeby internetu ,ogladania w domowym kompie lub w TV czego nigdy nie zrobiłem.Nijak sie mają fotki widziane na ekranie do fot do druku np na A3 lub fotolabu A4.sam wielokrotnie poniosłem porażki gdy papierowe fotki nie zgadzały się jakościowo
z oczekiwaniami,własnie po obróbkach sposobami domowymi.Dlatego staram się robić to jak najrzadziej,ale tego sie nie uniknie
pzdro

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
Jesli mozna to napisze cos od siebie:
przede wszytkim dobrze jako podstawy znac wszystkie szczeble powstawania odbitki i sprwadzenie przede wwszystkim jak wyglada sprawa z wywolaniem lub drukiem.
Jesli zaczynamy prace z rawem to zmniejszenie pliku z 14 do 6 mg pikseli(calkowicie starcza w 300dpi do odbitki rozmiaru 30x45 lub 40x60) i wyostrzenie w zalezniosci od tematu portret czy pejzaż(jesli chodzi o mnie) wyostrzamy go zgodnie z naszym widzi mi sie racxzej slabo..Z moich doswiadczen zmniejszenie pliku poprawia komfort w pracy, (wszytko jest bardzie "miesiste" i bardziej wybacza bledy), dopiero w Ps wyostrzam za pomoca nikon sofware, ktory daje fantastyczne efekty(wyostrzanie "hybrid") Jesli pytasz o odbitki, a nie neta ktor prawde mowiac wiekszych problemow nie tworzy (wystarczy ps) to zalezy od labu i lepiej miec jednen ulubiony i sprawdzony, ja mam dwa i zaleznosci od tego co chce uzyskac odbieram w wybranym.
druga sprawa papierowe odbitki beda wtedy inne jesli niemamy profilu ICC do maszyny, kolejna sprawa jest sprawdzenie czy trzeba przeostrzyc zeby bylo ok czy raczej leciec tak jak widzimy.. temat dlugi i nie do opisanie w tych kilu zdaniach.

Podsumowujac do neta wystarczy PS, do wydruku trzeba sprawdzic juz na wlasnej skorze.

teo  Dołączył: 15 Mar 2010
zamach, wydaje mi się, że zanim udzielisz komuś rad, winieneś wysłuchać i przemyśleć rady, których udzielił Ci tref. Szczególnie w kwestii "obróbki" fotografii.

Dodam tylko, że żaden w miarę współczesny komp nie będzie miał problemu z obliczeniami przy RAWie z APS-C. Uzyskanie powtarzalności wyniku i zgodności ekran-odbitka, także nie jest wielkim problemem i nie wymaga wielce drogiego monitora.

plwk napisał/a:
andybond napisał/a:
trudno się odnieść w stosunku do monitora który wyświetla nam 72PPI

Obecne to wyświetlają raczej 96PPI.
Średnio gdzieś w tych okolicach.

96 dpi mają 17" 1280x1024 , 22" 1680x1050 mają 90 dpi a 22" 1920x1200 niemal 103dpi.

72 dpi to może bywało na CRT ustawionym na niezawysoką rozdzielczość.

[ Dodano: 2010-10-29, 09:42 ]
opiszon napisał/a:
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Jeśli posiadasz monitor CRT to nie wyostrzaj ;)

no chyba że zmniejsza rozmiar zdjęć, to wtedy wypadałoby wyostrzyć
Teraz tak przeskalowałem zdjęcie białego kota z pentax km (poprzez google znajdziesz tę fotkęlink) do 25% przy użyciu filtra lanczos i .... ja bym tego już nie ostrzył. Wyostrzanie degraduje zdjęcie ... więc radzę to robić tylko w ostateczności.

waski  Dołączył: 28 Lip 2008
bobek napisał/a:
Jesli zaczynamy prace z rawem to zmniejszenie pliku z 14 do 6 mg pikseli(calkowicie starcza w 300dpi do odbitki rozmiaru 30x45 lub 40x60) i wyostrzenie w zalezniosci od tematu portret czy pejzaż(jesli chodzi o mnie) wyostrzamy go zgodnie z naszym widzi mi sie racxzej slabo..Z moich doswiadczen zmniejszenie pliku poprawia komfort w pracy, (wszytko jest bardzie "miesiste" i bardziej wybacza bledy)...

OK. Mówicie o DPI i itp. Czyli Ogólnie rzecz biorąc. Na monitorze na zdjęciu między 300 DPI a 90 DPI nie zobaczę różnicy, a na odbitkach będzie to widoczne? Dobrze kumam?

Przyznam szczerze że nigdy nie zmniejszałem rozmiaru zdjęć. Mam k10 czyli max 10MP. Jak zmniejszę z 10MP na 6MP doprowadzając do jpg to zdjęcie samo w sobie powinno już wyglądać lepiej? A nie lepiej ustawić w aparacie żeby od razu było na 6MP?

Może trochę zamotałem. Zawsze się zastanawiałem nad tym czy potrzebuję zdjęć 10MP czy własnie lepiej przeskalować je na 6MP. Chcę po prostu aby moje zdjęcia wyglądały dość ostro. Bo ostatnio zobaczyłem zdjęcia kolegi z Nikona d80 i muszę przyznać że wmurowało mnie, kiedy zobaczyłem jakie ostre ma zdjęcia. I przemówiła przeze mnie zazdrość "że też takie chcę"! ;-)

waski napisał/a:
Chcę po prostu aby moje zdjęcia wyglądały dość ostro. Bo ostatnio zobaczyłem zdjęcia kolegi z Nikona d80 i muszę przyznać że wmurowało mnie, kiedy zobaczyłem jakie ostre ma zdjęcia. I przemówiła przeze mnie zazdrość "że też takie chcę"! ;-)
Może lepiej szukać problemów w obiektywie (jego jakości) i jego ustawieniach podczas robienia zdjęcia (max ostrość jest uzyskiwana przy odpowiedniej przysłonie).

Skocz do: