K10D | DA 35mm f/2.8 ltd. | FA 50mm f/1.4 | DA 70mm f/2.4 Ltd. | K 150mm f/4 | kit | Tamron 70-300mm f/4-5.6 LD Di | Metz 48 AF-1
Kuzyn Mygosi napisał/a:Jeśli posiadasz monitor CRT to nie wyostrzaj
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Że o co ci niby chodzi znowu? JA tylko napisałem o gęstości monitorów ... nieumiejętność czytania ze zrozumieniem się kłania.Michu napisał/a:
DPI (PPI) to wartość NIC nie mówiąca o wielkości zdjęcia. Nie ma znaczenia, czy zdjęcie ma 72 DPI czy 300.
Wyostrz zdjęcie na CRT tak by było ostre ale bez zniekształceń tym wywołanych (tak by nie było widać odbić na tym CRT od filtra wyostrzającego), a następnie pooglądaj na LCD - na LCD będą już widoczne odbicia od nadmiernego wyostrzania a na CRT będzie wyglądało OK - sprawdzałem to. Im bardziej rozmywa CRT tym większe ryzyko przeostrzenia. - sytuacja fotek przygotowywanych np. na stronę www.Michu napisał/a:
Kuzyn Mygosi napisał/a:Jeśli posiadasz monitor CRT to nie wyostrzaj
Masz jeszcze jakieś mądrości ludowe w zanadrzu?
Nawzajem.Michu napisał/a:
Kuzyn Gośki - czy mógłbyś darować sobie wszelkie wpisy w dziale Lightroom?
Jedyne, co robisz, to wprowadzasz dezinformację.
Cytatnajpierw USM 200/0,2/2 (zależnie od tego: cyfra dostaje 100% - bo jest ostra, cz-b z FX-1 dostaje też 100, max 150% bo jest ostry sam w sobie, inne wywoływacze 200%)
potem robisz 15/60/0 żeby dorobić ładniejszy kontrast półtonów który ginie przy skanowaniu kliszy lub nieumiejętnej obróbce raw'a.
kyt|S17-70|helios44|zenitet
Ale ... dla czego chciałbyś zmniejszać do 6 Mpix ... i dla czego akurat do 6?waski napisał/a:Nikt mi jeszcze nie odpowiedział. Czy lepiej jest zmniejszać na 6MP czy lepiej zostawić na 10MP. Czy jest jakaś różnica?
kyt|S17-70|helios44|zenitet
K10D + Tamron 17-50mm F2.8 IF + Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro + Pentax 18-55 3,5-5,6 AL + Metz 48 AF-1
www.morawiec.info Fotografia Zbliżeniowa
Można, można ... np. co byś powiedział na korekcję kolorystyki na monitorze z kompletnie rozjechanymi barwami (jakieś mocniej kłamiące TN) - obawiam się że więcej byłoby z tego szkody niż pożytku.pe72 napisał/a:dziwię się że można poważnie komus radzić, aby nie wyostrzał zdjęć, to tak jakby radzić komuś żeby nie korygował ekspozycji, kolorystyki itd.
To może teraz wkleję fotkę z totalnymi odbiciami, wyostrzaną kiedyś na moim Belinea 15" - x-PMichu napisał/a:Fota ostrzona na CRT Sony F-501.
To nie gadaj. Jesteś bezczelny i wydaje ci się że masz monopol na rację - LOLMichu napisał/a:
Nie chce mi się z Tobą gadać Kuzynie. Dlatego ponawiam prośbę - przestań pisywać w tym dziale dla dobra tego forum.
A co to za problem?Kuzyn Mygosi napisał/a:Można, można ... np. co byś powiedział na korekcję kolorystyki na monitorze z kompletnie rozjechanymi barwami (jakieś mocniej kłamiące TN) - obawiam się że więcej byłoby z tego szkody niż pożytku.
Można, można ... np. co byś powiedział na korekcję kolorystyki na monitorze z kompletnie rozjechanymi barwami (jakieś mocniej kłamiące TN) - obawiam się że więcej byłoby z tego szkody niż pożytku.Kuzyn Mygosi napisał/a:[
Nowe monitory ze sklepu już są takie (mam na myśli najtańsze TN-ki - choć nawet wśród nich są takie które kłamią bardziej lub mniej).pe72 napisał/a:Jesli ktoś ma monitor z kompletnie rozjechanymi barwami, przez co rozumiem że jest zużyty monitor, to powinien go wymienić.
Czyli praktycznie Twoim zdaniem można korygować barwy nawet na monitorze monochromatycznym? ... tak to zrozumiałem. Może i się da ... ale jak dla mnie to za mocno po omacku. No i fajnie jednak widzieć co się robi.Michu napisał/a:Poprawna praca z kolorami, to tylko i wyłącznie wartości liczbowe. Jedynie ten sposób zapewnia powtarzalność i dokładność wyników pracy.
Ja nie radzę, ale sam nie wyostrzam. Po pierwsze, nie chce mi się. Po drugie, dobrze zrobione zdjęcie jest wystarczająco ostre. Po trzecie, nie podobają mi się przeostrzone zdjęcia, za bardzo bolą mnie od nich oczy.pe72 napisał/a:dziwię się że można poważnie komus radzić, aby nie wyostrzał zdjęć
CytatCzyli praktycznie Twoim zdaniem można korygować barwy nawet na monitorze monochromatycznym? ... tak to zrozumiałem. Może i się da ... ale jak dla mnie to za mocno po omacku. No i fajnie jednak widzieć co się robi.
Tam ból oczu jak ból oczu ... ale ta sztuczność.Pentagram napisał/a:Po drugie, dobrze zrobione zdjęcie jest wystarczająco ostre. Po trzecie, nie podobają mi się przeostrzone zdjęcia, za bardzo bolą mnie od nich oczy.![]()
Pentagram napisał/a:Ja nie radzę, ale sam nie wyostrzam. Po pierwsze, nie chce mi się. Po drugie, dobrze zrobione zdjęcie jest wystarczająco ostre. Po trzecie, nie podobają mi się przeostrzone zdjęcia, za bardzo bolą mnie od nich oczy.pe72 napisał/a:dziwię się że można poważnie komus radzić, aby nie wyostrzał zdjęć![]()
Pentagram napisał/a:Michu, w podanym przez Ciebie linku, daję słowo, bardziej podoba mi się zdjęcie przed ostrzeniem.