K-5, Ricoh Kr-10M; 35-70/3.4-4.5, 28/3.5, M50/1.7, M85/2, Sigma 17-70/4, Tamron 70-300/5.6, Sigma 50-500/4-6.3; Fuji E900, TC-E3ED, Regula 740-2, Manfrotto 719digi, Celestron C5, Optolyth 22-60x70, Nikon HG 8x32
Pemigan napisał/a:Na poczatku chcialbym was przywitac, jest to moj chyba pierwszy raz kiedy się tutaj odzywam. Czytuje to forum od czasu jakiegos i chcialbym wejsc w swiat pentax-a :D.
CytatChcialbym kupic body analogowe, jednak wiem, ze nastawiony raczej jestem na manualne szkla, choc af rowniez chcialbym miec. I teraz pada pytanie, czy taki z1p, ktory posiada pewne unikalne funkcje na ktorych bardzo mi zalerzy, czy ma duzy jasny fajny wizjer, ktory ulatwi mi ustawianie ostrosci na szklach manualnych? Czy mozna latwo na jego matowce ustawiac ostrosc?
CytatDrugie pytanie troche z innej beczki...
Czy to prawda ze z1p czesto peka obudowa przy baterii ?
CytatI ostatnie pytanie:
Za ile mozna dostac z1p? Jaka kwota jest cena uczciwa za to body?
Pozdrowienia
Sylwek
ME Super black, M 28/2.8, M 50/1.4, M 50/4 macro, M 75-150/4
A
Minolta Hi-matic F
CytatTo normalka w Z1P, jeszcze nie widzialem uzywanej sztuki bez tej wady
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Michu napisał/a:Wiesz co? Mój nie ma. Być może jest to spowodowane tym, że mam to body z gripem.
CytatGeneralnie Z-1p to korpus, przy którym człowiekowi się nie nudzi.
CytatOsobiście cały czas czekam na cyfrową ściankę do niego
Pozdrowienia
Sylwek
A
Minolta Hi-matic F
Pemigan napisał/a:Na poczatku chcialbym was przywitac, jest to moj chyba pierwszy raz kiedy się tutaj odzywam. Czytuje to forum od czasu jakiegos i chcialbym wejsc w swiat pentax-a :D.
LX + K50/1,4
GALERIA I - SPINNERSLIFE
GALERIA II - SPINNERSTRAP
Pemigan napisał/a:Yhym mz-s tez wyglada na bardzo ciekwe body :) co prawda z opisu, ktory znalazlem wyglada na to ze ubozszy niz z1p, ale nadal ciekawy. Nie ma jednak podnoszenia wstepnego lustra :(
CytatA jak uszeregowac te topowe body analogowe pentaxa pod wzgledem wygody i jakosci wizjerow - ustawiania ostrosci w szklach mf?
CytatW z1p w wyswietlaczu jest drabinka ?
CytatPs. zapomnialem zapytac, czy ktorykolwiek aparat pentaxa ma taka fajna opcje, ze jesli przyjdzie mi do glowy zmiana filmu przed zrobieniem tych 36 klatek to moge zwinac a potem w przyszlosci rozwinac klisze do miejsca gdzie skonczylem?
Pozdrowienia
Sylwek
A
Minolta Hi-matic F
Pemigan napisał/a:Ostatnio kumpel kupil nikona d200 i kompletnie wizjer mi się nie podobal. Mala ciemna dziurka z fatalnie umiejscowionymi informacjami.
Jarek Dabrowski napisał/a:Dziwne - ja ostatnio miałem okazję zrobic parę zdjęć własnie D200 z 18-70/3.5-4.5 i byłem bardzo mile zaskoczony wizjerem, szczególnie po tym co widziałem w D70. Duży, jasny, porównywalny z moim deesem, myślę nawet, że niewiele ustępujący Z1p. Dobrze mi się ostrzyło manualnie, dzięki ziarnistej matówce, takiej samej jaką widziałem w N***** 90X.
Co do rozmieszczenia informacji w wizjerze, to się nie wypowiem, bo nie pamiętam.
Pozdrowienia
Sylwek
A
Minolta Hi-matic F
sylwiusz napisał/a:Jesli idzie o jakosc to masz racje, wielkoscia jednak to i wizjer w D200 i w Ds beda ustapowac temu w Z1P Podlacz sobie szkla do obu korpusow, ustaw te same ogniskowe i przyloz oba jednoczesnie do oczu
Pemigan napisał/a:Owszem ostrzenie bylo calkiem przyjemne. Szklo mialo 2.8 przeslone. Jednak wizjer byl maciupci - moze to dlatego ze robie na bronice 6x6... Tak czy siak w polmrocznych warunkach nie czulem w tym wizjerze "tej ceny aparatu". Spodziewalem się czegos naprawde, jak za 6 tysiecy :) Noktowizor moze ? :P
CytatCos mi się wydaje, ze nie moge polegac tylko na tabelce
http://www.pentax.osw.pl/korpusy/mz.html
bo tu o podnoszeniu lustra nic nie ma. Z tej tableki to nawet nie wiem czy ma tryb Bulb w czasach :) Rowniez zmiany czulosci filmu mz-s nie posiada?
CytatW sytuacji kiedy mz-s ma taki wizjer ja z1p i oba maja wstepne podnoszenie lustra a mz-s moze przewijac klisze w te i wefte :) to chyba lepsza jednak ta pomarancza :)
Pozdrawiam
Pozdrowienia
Sylwek
A
Minolta Hi-matic F
CytatTylko kg pomaranczy jest sporo drozszy niz kg jablek Tutaj kazdy musi ocenic sam czy dla niego warto wydac wiecej na pomarancze czy nie?
LX + K50/1,4
GALERIA I - SPINNERSLIFE
GALERIA II - SPINNERSTRAP
puszka sardynek i słoik ogórkow
K100D - jee jee jeeeeeeeeeeee!