Piotr G. Dołączył: 05 Maj 2006
Monopod-czy warto?
mam okazję kupić markowy monopad, jest trochę drogi. To jednak nie trójnożny statyw. Pytanie dla użytkownikow monopada-czy warto? Statyw mam, ale lekki i za przeproszeniem gó..o daje na silniejszym wietrze np w górach. Dużych obiektywów ze stopką / tam gdzie jest otwór gwintowany pod statyw/ nie mam, czyli odciążający monopad do tego celu mi nie jest potrzebny. Pytanie dotyczy głównie czy z praktyki wynika, że monopad może zapewnić stabilizację obrazu/ wiadomo-głównie podpiera i trzeba aparat trzymać i mogą jakieś tam drgania rączki występować/ przy rzecz jasna niedługich czasach otwarcia migawki? Jak szanowni forumowicze wykorzystujecie to urządzenie i z jakim skutkiem? Pozdrawiam.

[ Dodano: 2007-05-15, 15:30 ]
Przepraszam, chodzi oczywiscie o monopod!

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Statywu nie zastąpi. Używa się go chyba tylko dlatego, że zajmuje mniej miejsca niż trójnóg. Co do stabilności to nie wiem, nigdy go nie używałem.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Wypowiedzi userów na forum sugerują, że otrzymujesz coś takiego, jak przy SR: 2-3 działki EV.

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
przydaje się do podparcia przy niewygodnych pozycjach lub w złych warunkach pogodowych np. w zacienionych miejscach, przy bardzo pochmurnej pogodzie, bo przy wygodnych spokojnie możesz wykorzystać stabilizację z body...

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Re: Monopod-czy warto?
Piotr G. napisał/a:
Jak szanowni forumowicze wykorzystujecie to urządzenie i z jakim skutkiem? Pozdrawiam.

Nocne zdjęcia miejskie aparatem ze stabilizacją matrycy

Ze skutkiem pozytywnym.

Monopod za 80 zł, z szybkozłączką.

Piotr G. Dołączył: 05 Maj 2006
Dzięki za odpowiedzi. Wczoraj dałem się przekonac i mam za 150zl doskonały monopod marki Velbon typ Sherpa/ jakość wykonania-luksus/ Pierwsze próbki na założonym cyfrzaku takim niezłym Olympusie - like Dslr C-8080-wlasność sprzedającego- utwierdziły mnie w sensowność zakupu. Jak tylko przestanie padać idę w plener z MZ-30 i tym nowym nabytkiem. Raz jeszcze dziękuję.

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
Piotr G. napisał/a:
Dzięki za odpowiedzi. Wczoraj dałem się przekonac i mam za 150zl doskonały monopod marki Velbon typ Sherpa. Jak tylko przestanie padać idę w plener z MZ-30 i tym nowym nabytkiem. Raz jeszcze dziękuję.

I jakie wrażenia? Jaki najdłuższy czas migawki uzyskujesz z monopodem by mieć ostre zdjęcia?
Pytam, bo też się przymierzam do monopoda.

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Trzeba będzie chyba założyć klan/grupę/towarzystwo użytkowników monopodów. :-)

Ja używam od kilku lat i kilka razy żałowałem, że miałem statywu, ale dziesiątki razy cieszyłem się, że miałem monopod.

Skocz do: