andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Michu napisał/a:
Osoby, które zdecydują się kupić/zainwestować w ten korpus muszą mieć świadomość, że tutaj nie będzie już możliwości zwalenia winy na sprzęt w przypadku nieudanego zdjęcia.

Michu,a załóż się że powstanie wiele wątków krytycznych ;-) jak nie na kolory to na mydło albo cholera wie co jeszcze przyjdzie do głowy przyszłym niezadowolonym.
Jedni potrafią wykorzystać poprawnie K20D którym uprawiają różne gatunki,innym zawsze coś przeszkodzi w byciu najlepszym nawet z najnowszym sprzętem w ręku.
Ze swojej strony powiem że aż strach pomyśleć co Pentax zaproponuje mi za x lat przy przesiadce z Sama :lol: skoro K-5 już jest tym o czym marzyło wielu sprzętowców.

Shelter  Dołączył: 08 Lis 2007
a wracając do tematu wątku, czy ktoś z już posiadających k-5 mógłby potwierdzić/zaprzeczyć takiej skuteczności AF jaką zaprezentowano tutaj?
http://www.youtube.com/wa...next=1&index=22
ile w takim działaniu zdjęć będzie trafionych?
A może nawet któryś z użytkowników byłby tak dobry i sfilmował krótko działanie AF. Bo opis pierwszych wrażeń jest, ale jak się nie zobaczy to się nie uwierzy :)

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Cytat
Z tym korpusem wigoru nabrała stara Tokina AT-X 80-200/2.8 Seby

Wieczorem wrzucę coś z ISO80 i tej tokiny (na pełnej dziurce). Strasznie spodobało mi się to szkło, ale czułem zapach tetenalu... ;-)
folab napisał/a:
"AF K-7 vs C5D MkII w opinii zawodowca (Luźna Gumka - foci C 5D MkII i C 1Ds MkII) - Pentax ma sprawniejszy autofocus w trudniejszych warunkach oświetleniowych od 5D MkII. " Po prostu trudno o większą bzdurę ,miałem dwa różne korpusy K-7 ,nawet stara 5D nie zastanawiała sie i na ciemnej sali ustawiała ostrosc sprawnie ,nowa 5D jest jeszcze lepsza.

Zostawię to bez komentarza - wkrótce zrobię porównanie z 5D MK II (tylko i wyłącznie dlatego, że mam go pod ręką; równie dobrze mógłby to być dowolny inny aparat z niezłymi parametrami). Pisałem parę miesięcy temu, w różnych wątkach, że 5DMkII biorę do gorszych warunków oświetleniowych z racji lepszego DR i genialnego ISO. Od czasu K-5 jest to już nieaktualne.
Co do trafności AF - tutaj K-5+ lampka daje jednak znacznie więcej niż bardzo dobry (ale stosunkowo wolny) układ 5DMkII. Nic jednak w przyrodzie nie ginie i na wiosnę wraz z 5D MKIII wyjdzie pewnie FuFu o niesamowitym DR, jeszcze lepszej kontroli szumów i AF wziętym z np. 7D.
;-)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Zaczynam się bać tej puszki...
Pomijając wrażenia organoleptyczne samego urządzenia (zwanego w dalszej części wypowiedzi K-5), to RAWy masakrują. A raczej to, co można z nich wyciągnąć.
Przyzwyczajony będąc do plików z matryc CCD Kadyszki czy K-mki dostaję lekkiego tiku nerwowego lewego oka, wyciągając detale z cieni. Obawiam się moi mili, że DXO Mark może mieć rację, twierdząc, że pod względem dynamiki K-5 dorównuje D700 czy 5D.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Michu, ale na FF dalej czekasz :?:

fajnie słuchać pozytywnych głosów (i to z takich ust :!: ) o tej puszcze - wreszcie coś, na co nie można narzekać :-)

poprawiono największą bolączkę k-7, czyli matrycę + reszta dodatków i mamy świetny aparat

Michu, ja chyba mam to samo. Właśnie niedawno naszemu koledze forumowemu (jaad75) przez skype udostępniłem ekran pokazując co się dzieje w świetle i cieniach gdy w aperture3 wyciągam o -+2EV; popatrzyłem też na obrazek z ISO80 i chyba coś głośno pod nosem mówiłem :-P :-B

Taka mała próba. Podczas spotkania, ktoś naszemu Koledze LuźnaGumka, zrobił za ciemne zdjęcie i dodatkowo zmienił balans bieli.
ISO1000, f/1.4 DA*55:

30 sekund w aperture3: balans wymaga nadal dopieszczenia, ale szczegóły powychodziły z "czarnych" miejsc...

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
a to widzieliście?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
:shock:

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Heheh
Tu już ktoś chyba ździebko przegiął...

opiszon napisał/a:
Michu, ale na FF dalej czekasz :?:

Owszem, ale jest to spowodowane szklarnią i tym, że podczas sesji chciałbym mieć te same kąty na cyfrze i na kliszy.

Możliwości matrycy K-5 powodują, że zaczynamy zbliżać się do HDRu podczas zwykłej obróbki. A to nie jest normalne. Przykład zapodany przez Jaada z wyciąganiem z cienia - miałem dokładnie to samo:

Od lewej: surowizna, ekspozycja i Fill Light na maksa, globalne skompensowanie tonacji (bez selekcji!).

fredik33 napisał/a:
Michu czy mógłbyś to to zdjęcie zapodać na jakiś serwer lub wysłać emailem ?

Niestety nie mam zgody modelki (brak makijażu!!!).

O ile z cieni można wycisnąć wiele, o tyle w światłach jest już "tylko" trochę lepiej niż do tej pory. Pod tym względem to nie jest S5Pro. Jednak nie sądzę, by to był jakikolwiek problem - K-5 naświetla bardzo dobrze, ewentualnie raczej niedoświetlając (puszka Krzyżaka miała ustawiony tryb pomiaru matrycowy).

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
Pierwszy dzień testowy i ustawieniowy mam za sobą. Pobawiłem się chwilę funkcją HDR, która w przeciwieństwie do K-7 ma 5 opcji obrazowania (Auto, standard, silny1, silny2 i silny3). W przypadku K-7 HDR'a użyłem może raz albo dwa - w subiektywnym odbiorze ingerencja w zdjęcie była zbyt duża i efekt nie podobał mi się wcale. W K-5 ewidentnie to zmieniono - otrzymywane zdjęcia wyglądają bardzo dobrze. Poniżej seria na ISO 3200 z ręki przy użyciu Tamrona 70-200/2.8, f 4.0

1. Ustawienie zwykłe - pomiar centralnie ważony

2. HDR w trybie standard

3. HDR w trybie silny1

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Bylem, macalem, hmmm, powiem tak - kultura pracy i mozliwosci tego aparatu sa niesamowite, AF w pelni zadowalajacy, jakos zdjec zdumiewajaca (nawet na niedorzecznie wysokich iso), poreczny i do tego bardzo cichutki, wspaniale narzedzie. Jezeli ktos nadal bedzie twierdzil, ze robi zle zdjecia, bo sprzet mu przeszkadza, to niech lepiej da sobie spokoj z fotografia, sa inne piekne zajecia, mozna hodowac rybki, zbierac znaczki, uprawiac malarsto sztalugowe...
Jezeli sa jeszcze jakies niedoskonalosci, to od tego operator aparatu ma rozum, zeby sobie z nimi radzic. Trzeba znac ograniczenia swojego narzedzia i umiec je jakos obejsc bo idealnych narzedzi do wszystkiego nie ma. Czasami trzeba tylko ruszyc glowa a nie naparzac nia w mur.

tatizek  Dołączył: 09 Lut 2010
Przykładowe kontrastowe zdjęcie, słoneczny dzień za oknem ciemnego pokoju, ok 11EV (między najjaśniejszym miejscem w chmurach a czarną maskownicą kolumny głośnikowej w prawym dolnym rogu). 80 ISO. Oryginalny jpg z K5 (tylko pomniejszony). W ustawieniach aparatu wyłączone wszystkie ficzery, w szczególności kompensacja świateł i cieni.

nieco większe tu:
http://tatizek.republika.pl/k5/okno.jpg

różnica między tą maskownicą a ciemną ścianą za kolumna ok 1-1.5 EV

Zrobiłem też prosty test na rozkład stref w wynikowym jpgu. Naświetlam na szarą kartę i późnej robię serię zdjęć wydłużając i skracając czas naświetlania co 1EV. Otrzymane jpgi wyświetlam w Gimpie i color pickerem odczytuję jasność szarej karty przy danej ekspzycji.

+4EV 255 0
+3EV 240 15
+2EV 195 45
+1EV 145 50
0 100 45
-1EV 75 25
-2EV 47 28
-3EV 16 31
-4EV 9 7
-5EV 6 3
-6EV 3 3
-7EV 1 2
-8EV 0 1

W pierwszej kolumnie ekspozycja względem wskazania światłomierza, w drugiej jasność odczytana z jpga (max 255), w ostatniej różnica między daną ekspozycją a kolejną (o 1EV więcej).
Jest to potwierdzenie zalet metody naświetlania na światła, np. obiekt o rozpiętości 1EV, jeśli go umieścimy między +1 i +2 to może mieć maksymalnie 50 odcieni, a jeśli ten sam obiekt znajdzie się między -4 a -3 to tylko 7 odcieni. Oczywiście matryca zwraca 14 bitów, więc obrabiając RAWa można wyciągnąc więcej.
Z tej tabelki widać też , że od tego co wskazuje światłomierz jest ok. 3.5 EV w górę, aż matryca się nasyci.

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Miałem okazje dzisiaj pomacac w koncy K5-tke. Podpialem na chwile DA35/2.4 i popelnilem na szbyko kilka fotek w B&H-u. Zakochalem sie w dzwieku migawki. Mlasniecia jeszcze przyjemniejsze niz w k7. W trybie seryjnym ... mmm miodzio :-P
Wklejam kilka fotek, JPGi prosto z puszki, tylko pomniejszone w PS-ie. Moze komuś może pomoga w decyzji ... mnie juz nie muszą ;-)
Oświetlenie jakie bylo widac na zdjeciach. Ustawienia w aparacie nie zmieniane przezemnie ... a jakie były ? nie wiem :-P
ISO 3200

ISO 6400

ISO 12800

ISO 25600

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
BartekKw napisał/a:
ma i to spory. Jedyną wspóną cechą jest ta sama obudowa z poprawioną dziwigienką AF'u. W pozostałych kwestiach nie ma porównania

Poza matrycą, co własciwie zmieniło się na korzyść do tego stopnia, by uzasadniać wymianę? :evilsmile:

Korci mnie wymiana K-7 na K-5, bo zawsze lepiej mieć lepsze ISO itd. Ale w tym pędzie ku lepszym parametrom człowiek bardzo szybko popada w onanizm sprzętowy zapominając o tym, co w fotografii najważniejsze. Cieszy mnie nowa puszka, bo zainwestowałem nieco w szklarnię i teraz widzę tego sens, szczególnie że od czasu do czasu wykonuję jakieś zdjęcia na ślubach itp. - tutaj K-5 będzie jak znalazł. Ale póki co cieszę się moją K-7 i w ramach ostudzenia emocji po wrażeniach z K-5 załadowałem TRI-X'a do mojego ME Super'a i po prostu robię to, co daje mi największą radość - zdjęcia :-D

Pozdrawiam wszystkich napalonych na nową puszkę :-)

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
rjan napisał/a:
Poza matrycą, co własciwie zmieniło się na korzyść do tego stopnia, by uzasadniać wymianę? :evilsmile:

A to Ci nie wystarcza - masz zupełnie inne obrazowanie ;-)
Do tego AF który wymiata w porównaiu z K-7. Działa niesamowicie...
Ale co tu pisać - ja jestem mega zadowolony....a jeszcze jakiś czas temu łaziły mi po głowie dziwne myśli o N i C ;-)

rjan napisał/a:
Matryca, to nie tylko szumy, ale przede wszystkim DR, to przecież coś, na co od zawsze było biadolenie w cyfrze... A do tego zmienił się moduł AF, a to z kolei odwieczny powód do narzekań w Pentaksie... :evilsmile:
rjan napisał/a:
Rozumiem, że od teraz Twoje zdjęcia będą co najmniej 2 razy lepsze?
Jakościowo na pewno (i przy mniejszym nakładzie pracy włożonym w obróbke), zwłaszcza, że szykuje mi się teraz sporo okazji koncertowych...

Kfan napisał/a:
Używanie wysokich czulości/odszumianie oznacza utratę detali. Nie lubię takich zdjęć. Ciekaw jestem w jakim stopniu to wystąpi w przypadku K-5. Cóż trzeba poczekac na jakieś testy.

Wszystkie Pentaksy odszumiaja wysokie czułości, więc czegokolwiek byś nie używał, problem z ewentualną stratą detali jest ten sam.

Skocz do: