Betha
[Usunięty]
załamujecie mnie ledwo uzbierałam 600zł a potrzebuję jakiś obiektyw :( mam kupę 18-55 kita i portret 1:1,8 77mm, przykładowo w niedzielę potrzebuję obiektyw i czym mam robić? dlatego pali mi się pod literkami a żeby uzbierać kolejne 400zł to ehhh może na wiosnę :/ a może: 50-200/4-5.6???

[ Dodano: 2010-11-11, 23:43 ]
a co myślicie o tym?
http://allegro.pl/tamron-...1299286604.html

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Masz FA 77/1.8 Limited? No to chyba powinnaś wiedzieć czego można się spodziewać po wynalazkach typu 18-200 w porównaniu z nim ;-)
Betha napisał/a:
załamujecie mnie ledwo uzbierałam 600zł a potrzebuję jakiś obiektyw :( mam kupę 18-55 kita i portret 1:1,8 77mm, przykładowo w niedzielę potrzebuję obiektyw i czym mam robić?

To co, lepiej kupić kolejną "kupę", tylko dłuższą? Może być nawet gorzej od 18-55...
Betha napisał/a:

a może: 50-200/4-5.6???

To już IMHO lepiej jeśli potrzebujesz tego zakresu, a jeszcze ciekawiej DA 55-300/4-5.8, ewentualnie stary F 70-210/4.5.6 jeśli znajdziesz w dobrym stanie.

Wykosztowałaś się na K20D i 77kę, a teraz mam wrażenie że chcesz kupić cokolwiek byle to obiektyw przypominało...

peterK  Dołączył: 03 Sty 2009
Hymmm może to niegrzeczne pytanie - masz FA77 ltd a 800 zeta na sigmę to katastrofa?

Betha
[Usunięty]
no i skopałeś mi tyłek :P
wiem że trochę głupio kombinuję ale kasy brak na coś konkretnego, nie wiem jak mam z tego wybrnąć chyba się puszczę ha ha ha straszny ten nałóg fotograficzny :D
ok dziękuję Panowie- idę się z tym przespać może rano mnie coś oświeci :)

[ Dodano: 2010-11-11, 23:51 ]
peterK napisał/a:
Hymmm może to niegrzeczne pytanie - masz FA77 ltd a 800 zeta na sigmę to katastrofa?

tak, bo nie mam tyle kasy a nie sprzedam świetnego szkła :)

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Betha,
określ się, gdzie mieszkasz. Może ktoś uczynny, (a takich tu wielu), pożyczy Ci szkło na niedzielę, Ty sobie spokojnie dorobisz/dozbierasz na własne, lepsze.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Betha napisał/a:
mam kupę 18-55 kita

MSZ 'kupa' kit 18-55 (dowolna wersja) jest pod niemal każdym względem od wszystkiego co zaczyna się od ~20mm i kończy powyżej 150mm. Mógłbym go ewentualnie zamienić na jakiś 17-70, albo 16-45 z uwagi na szerszy koniec.
A jeśli koniecznie ma to być 1 szkło to już lepiej 18-125 czy coś około tego, ale nie dłużej. No ale ja nie używam zwykle dłuższych ogniskowych.

Betha
[Usunięty]
dżejpi napisał/a:
Betha,
określ się, gdzie mieszkasz. Może ktoś uczynny, (a takich tu wielu), pożyczy Ci szkło na niedzielę, Ty sobie spokojnie dorobisz/dozbierasz na własne, lepsze.

jestem Gdańszczanka :) no i będę polowała na 18-70 jak uda mi się kupić do końca miesiąca to się nawrócę :P

jeszcze takie mam zapytanie, czy do ten obiektyw:
Nikkor AF-S DX 18-70 mm f3.5-4.5
jest kompatybilny z penem? w ogóle jak to sprawdzać? bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia :/

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Betha napisał/a:
czy do ten obiektyw:
Nikkor AF-S DX 18-70 mm f3.5-4.5
jest kompatybilny z penem?

z Pentaxem :?:
nigdy w życiu - to jest obiektyw do Nikona, z mocowaniem Nikona, do Pentaxa nie podłączysz

do Pentaxa szukaj szkieł Pentaxa, lub też innych firm (nowe szkła z AFem tylko firm Sigma i Tamron) posiadające bagnet K (PKA)

[ Dodano: 2010-11-12, 10:58 ]
Betha napisał/a:
no i będę polowała na 18-70

do Pentaxa nie ma szkła o takim zakresie
jest tylko
Pentax 17-70 f/4
i 2 Sigmy 17-70 (stara i nowa)

Betha
[Usunięty]
a nie da rady jakiejś przejściówki? no lipa... muszę w takim razie zbierać może uzbieram :/ dziękuję BARDZO za pomoc :)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Betha, co do przejściówki
załóżmy może, że nie da rady podpiąć szkieł z innych systemów ;-)

przejściówka oczywiście jest ale
a) posiada dodatkową soczewkę (pogorszenie jakości obrazu)
b) ze szkła AF robi szkło manualne
c) tracisz jakąkolwiek automatykę
d) kosztuje 200zł

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Starą sigmę 17-70 pewnie by ci się udało upolować za ok 600-700.

Betha
[Usunięty]
opiszon napisał/a:
Betha, co do przejściówki
załóżmy może, że nie da rady podpiąć szkieł z innych systemów ;-)

przejściówka oczywiście jest ale
a) posiada dodatkową soczewkę (pogorszenie jakości obrazu)
b) ze szkła AF robi szkło manualne
c) tracisz jakąkolwiek automatykę
d) kosztuje 200zł

przyjęła do wiadomości- i nie spodobało jej się to... faktycznie najrozsądniejszym wyjściem jest uciułać do tysiąca, szkoda że nie palę jakbym rzuciła to szybko bym uzbierała :)

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Podłączę się tutaj..

Miałem Ci ja da 18-250mm, którego w przypływie słabości sprzedałem, teraz trochę żałuję, bo z zoomem wyjazdowym kłopot mam.

Pytanie moje - mam pentaxa 18-135mm i pentaxa 35/2,4 oraz sigme 10-20mm na wyjazdy:
- czy warto zamiast 18-135 zakupic w/o sigmę? - zaznaczam - tylko na wyjazdy...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy używałeś na wyjazdach ogniskowych dłuższych od 135? Jeśli tak to jak często?

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
nawet dość często - np.w ostatnie wakacje w Turcji - w kapadocji właściwie wiekszośc zdjęć >>100mm

[ Dodano: 2011-05-16, 19:52 ]
Już po urlopie z w/w szkłem - do samolotu wziąłem jako jedyne... Nie żałuję. Klika uwag "na gorąco" - nie zgadzam się z testem na "opatrznych" - długi koniec jest naprawdę fajny (miałem da 18-250), natomiast dziwne zachowanie raczej dotyczyło krótkiego końca - dopiero pod koniec urlopu doszedłem - "o co kaman": w przedziale 18-35/40mm "nadgorliwa" robiła się stabilizacja wbudowana w obiektyw (tę z body wyłączyłem), aby mieć dobre rezultaty na krótkim końcu przy dobrym oświetleniu generalnie stabilizację wyłaczyłem, włączałem tylko na dłuższych ogniskowych. Generalnie, jako szkło wyjazdowe - bardzo pozytywnie odebrane przeze mnie (do kompletu teraz dojdzie jeszcze da 12-24mm, na "szersze" spojrzenie).

gego  Dołączył: 11 Lut 2013
Witam

Jest parę osób na forum które posiadają Sigmę 18-250mm 1:3.5-6.3 DC OS HSM Macro

Pojawiają się też nowe tematy o ten obiektyw jak i pytania:
Fistasz napisał/a:
Witam.
Zastanawiam się nad kupnem wspomnianej w temacie sigmy jako spacerzooma. Miał może już ktoś ją w swoich rękach do testowania, tak żeby podzielić się spostrzeżeniami?

Również interesuję się powyższym obiektywem - warto?

Posiadam 18-135 Pentaxa - czy zamienić?

squonk napisał/a:

- czy warto zamiast 18-135 zakupic w/o sigmę? - zaznaczam - tylko na wyjazdy...

Czy dobrze zrobiłeś??

Czy warto dopłacić i kupić powyższy - macro: http://allegro.pl/sprawdz...3011934347.html

czy: http://allegro.pl/wielka-...3033868892.html

Pozdrawiam

porucznikx  Dołączył: 16 Maj 2007
Wyczaiłem jeszcze Sigmę 18-200

http://allegro.pl/sigma-1...3111575947.html

http://www.optyczne.pl/25..._DC_OS_HSM.html

Ciekawe czy warto, droższa od Pentaxa 18-135 ale czy lepsza?

Skocz do: