Cytat[...]I’ve also tried to do this with the technical side of photography. People ask me what lens do I use? I don’t even know, most times. They’ll ask what films I use? Well, it depends where I buy the film! If I’m in Japan I use Fuji because it happens to be readily available in Japan. If I’m in France I’ll buy Agfa, Ilford or Kodak. I find that when one has worked long enough, technical know-how becomes almost irrelevant. In photography, it’s not difficult to reach a technical level where you don’t need to think about the technique any more. I think there is far too much literature and far too much emphasis upon the techniques of photography. The make of camera and type of film we happen to use has little bearing on the results.
Cytat[...]Próbowałem także zaadaptować ten sposób myślenia na potrzeby fotografii. Ludzie często pytają mnie: jakiego obiektywu używasz? Prawdę mówiąc, najczęściej nie wiem. Pytają, jakich używam filmów. Używam takich, jakie mogę kupić w miejscu, w którym jestem! W Japonii jest to Fuji, bo tam można je dostać w większości miejsc. We Francji to Agfa, Ilford albo Kodak. Wydaje mi się, że jeżeli pracuje się z fotografią wystarczająco długo, osiągnięcie poziomu technicznego, na którym nie trzeba myśleć o zagadnieniach technicznych nie jest problemem. Myślę, że jest zdecydowanie za dużo literatury traktującej o zagadnieniach technicznych i, że kładzie się na nie za duży nacisk. Rodzaj aparatu i filmu ma tak naprawdę bardzo znikomy wpływ na efekt końcowy Twojej pracy.
SeizeThePicture napisał/a:wojtekk, nie podcinaj skrzydeł ...
K10D+kit/H44m4/H44K/ Samyang500Preset/FA80-320
+FED3+FED4/Jupter12
+Start66S
Nie wycinajmy exifów
krzpob napisał/a:wojtekk, sam sie o tym przekonałem robiąc fotki FED3 na jedynym dostępnym w sobieszewie na zwykłym filmie Kodak Color 200/36 i ... rozpiętość na odbitkach jest za duża dla mojego płaszczaka :)
White napisał/a:krzpob, musisz kupić lepszy skaner za słaby model masz. Powinieneś wejść w półkę pro mz.
wojtekk napisał/a:A to ciekawy miks myśli Kenny ze wsparciem czystej fascynacji techniką
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
wojtekk napisał/a:Pomyślałem po prostu, że to stymulujące. I prawdziwe.
Carpe diem! Z góry przepraszam za "kąśliwość" ;-p
:: moje ::
SeizeThePicture napisał/a:Wydaje mi się, że kto ma to wiedzieć, to wie...![]()
wojtekk napisał/a:Nie zaszkodzi edukować. Nakręcać. Stymulować. Popychać. Ja sam ciągle tego potrzebuję. Myślę, że każdy tego jakoś tam potrzebuje w swojej fotografii...
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
jorge.martinez napisał/a:
Na nic zdają się rady i nawoływania. Do tego trzeba samemu dojść. Po prostu przejśc przez etapy:
Sony i 2x Pentax
http://36klatek.pl
alekw napisał/a:A jezeli tak jak np. ja fotografuje zaledwie 5 lat, z czego ciut swiadomiej od 3 lat i w dodatku w weekendy. No to mam chyba prawo jarac sie tym FinePixem X100 za 6 tysiakow i wzdychac do M9???![]()
alekw napisał/a:A jezeli tak jak np. ja fotografuje zaledwie 5 lat, z czego ciut swiadomiej od 3 lat i w dodatku w weekendy. No to mam chyba prawo jarac sie tym FinePixem X100 za 6 tysiakow i wzdychac do M9???
120 | 135 | APS-C
jorge.martinez napisał/a:O tak, mam sprzęt niemal idealny, a i tak się głupio zastanawiam, co by to było gdybym miał M6![]()
White napisał/a:Miał byś M6 i nic ponadto.
120 | 135 | APS-C
jorge.martinez napisał/a:alekw napisał/a:A jezeli tak jak np. ja fotografuje zaledwie 5 lat, z czego ciut swiadomiej od 3 lat i w dodatku w weekendy. No to mam chyba prawo jarac sie tym FinePixem X100 za 6 tysiakow i wzdychac do M9???
O tak, mam sprzęt niemal idealny, a i tak się głupio zastanawiam, co by to było gdybym miał M6![]()
Sony i 2x Pentax
http://36klatek.pl