Patryk Blaut  Dołączył: 07 Cze 2007
Korea Płn. - Google Maps
W związku z kryzysem na półwyspie koreańskim oglądałem mapy googla KRLD. Trafiłem na takie obiekty aktywne na na wodach Korei Płn.:
Tu
Co to za obiekty waszym zdaniem? Na motorówki lub Kutry za duży ślad.

Tu dla ciekawych:
Osławiony obóz pracy Camp 22 w Hoeryong:
Camp 22
z powierzchnią większa od Warszawy.

I obozy 14 i 18 na północ od Phenianu:
Link

Bombowce niedaleko chińskiego Dandong:
Link
podobno jakieś stare radzieckie Iły.

A tu interesująca budowla n którą natknąłem się w w centrum Phenianu (w trakcie prac jak mi się wydaje).
Link

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Patryk Blaut napisał/a:
A tu interesująca budowla n którą natknąłem się w w centrum Phenianu (w trakcie prac jak mi się wydaje).
Link

nigdy nie słyszałeś o Ryugyong Hotel (byłem pewien że o to Ci chodzi, zanim jeszcze wlazłem w linka :-P )
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ryugyong_Hotel

ostatnio ponoć budowa ruszyła po wieloletniej przerwie

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Patryk Blaut napisał/a:
Link

Niedokończony megahotel. Prace przerwano dość dawno temu z powodu wyczerpania funduszy.

[ Dodano: 2010-11-24, 23:33 ]
Patryk Blaut napisał/a:
Tu
Co to za obiekty waszym zdaniem? Na motorówki lub Kutry za duży ślad.

Jakieś duże katamarany/trimarany?

O, Opiszon zawsze pierwszy!

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Patryk Blaut napisał/a:
Na motorówki lub Kutry za duży ślad.
Z tego co pamiętam z jedynego swojego lotu samolotem ponad Morzem Śródziemnym, to średniej wielkości pływadła spokojnie zostawiają taki ślad - widoczny z samolotu liniowego, a toto trochę wyżej leci niż te 500 metrów, na które jest ta mapa ustawiona.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Przyznam się, że googlowa wędrówka po Korei północnej kiedyś wciągnęła mnie na parę ładnych dni. Te wielkie pola ryżowe. Phenian - prawie zupełnie puste, dzięsięciopasmowe ulice. Przytłaczający gigantyzm budowli. Surrealistyczna atmosfera.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
No wlasnie tez zwrocilem uwage na te kosmiczne autostrady. A na ulicach tez jakby pustawo.

Te samoloty to Tu-14, dziwne ze to jeszcze lata - konstrukcja z wczesnych lat 50, dosc szybko wycofane.

A btw, jak ktos spricht deutsch to do poczytania o biezacym konflikcie i jak wolne media nas o nim informuja. W razie czego translator google niezle sobie radzi z tlumaczeniem na angielski.

http://alles-schallundrau...a-konflikt.html

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
radekone napisał/a:
Te samoloty to Tu-14

jesteś pewien ? ja już dawno nie interesuję się lotnictwem, ale to mi przypomina bombowce IŁ 28 które i nas (z trudem) latały.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Yeti napisał/a:
radekone napisał/a:
Te samoloty to Tu-14

jesteś pewien ? ja już dawno nie interesuję się lotnictwem, ale to mi przypomina bombowce IŁ 28 które i nas (z trudem) latały.

Masz racje. Podobne troche bo z tych samych lat choc lataly znacznie dluzej.

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
bEEf napisał/a:
Phenian - prawie zupełnie puste, dzięsięciopasmowe ulice.
Zapewne drogi mają służyć za pasy startowe w razie potrzeby. A ubóstwo zapobiega natłokowi samochodów na ulicach - samoloty by się o nie rozbijały ...

me_how  Dołączył: 06 Lis 2010
Te gigantyczne hotele są dla tzw. picu, stoją praktycznie puste. Co by stworzyć pozór że Phenian to prężna metropolia. Widziałem to w jednym z programów dokumentalnych o Korei Płn. Zresztą cały infrastruktura jest dla picu. A eletkryczność praktycznie w całym kraju wielokrotnie była wyłączana, co również było widoczne na google maps.

Patryk Blaut  Dołączył: 07 Cze 2007
Yeti napisał/a:
radekone napisał/a:
Te samoloty to Tu-14

A nie stare śmigłowe Ił-38?

Tu jakby ktoś chciał film dokumentalny National Geographic:
Film

i wyemitowany w polskiej dwójce:
Film

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Patryk Blaut napisał/a:

A nie stare śmigłowe Ił-38?

No nie wiem jak można pomylić samolot z czterema silnikami z tym z dwoma, że o całkowicie innym ogonie i usterzeniu nie wspomnę :-)
Ciekawe ile jest na chodzi, bo może być tak, że to tylko straszaki. Generalnie cała baza wygląda raczej na bazę dla nielotów lub zakonserwowanych samolotów. W części bazy na wschód widać więcej Iłów oraz jakieś mniejsze, może m.in. MiGi 21. Ale to już chyba złom.

Skocz do: