b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
kwrom,
jeżeli to ta lampa :
http://allegro.pl/metz-32...1322747230.html
to sca3702 nic ci nie da bo:
kwrom napisał/a:
Wiem że nie ma P-TTL a TTL tylko z analogami

przyda się stopka z centralnym pinem , drugą możesz sprzedać.
kupiłeś lampe z wł. automatyką(b.dobrą):
http://www.forum.fotoexpert.pl/topics41/10713.htm
mam podobnie działającą, tylko Cullmann-a, uważam że wł. automatyka jest bardziej przewidywalna/powtarzalna niż p-ttl.

kwrom  Dołączył: 17 Lis 2009
Raven napisał/a:
SCA 3702 da ci przesył informacji z body do lampy (ogniskowa, przesłona, iso) oraz zdaje się wpomaganie AF (to ta lampka na dole?)

to by mi odpowiadało co do lampy to ma automatykę własną nie posiada P-TTLa a TTL jak na razie mnie nie interesuje.
b-bar01 napisał/a:
jeżeli to ta lampa :
http://allegro.pl/metz-32...1322747230.html
to sca3702 nic ci nie da

Taka ale czy zadziała wspomaganie AF j.w i czy zadziała przekazywanie ogniskowej Body - lampa? jak pisał "Raven"
czy jest jakikolwiek sens kupowania SCA 3702 ?

kwrom napisał/a:
czy zadziała wspomaganie AF j.w i czy zadziała przekazywanie ogniskowej Body - lampa? jak pisał "Raven"

w tej lampie niezadziała, jak body ma przekazać ogniskową skoro lampa ma ręczne przełączanie ogniskowej. Lampa nie ma p-ttl i nie są jej potrzebne żadne informacje.
to ty ustawiasz aparat zgodnie z jej automatyką, lampa aparatu nie ustawi.
K-x nawet nie bedzie wiedział że ją podłączysz.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
b-bar01, mój staruszek metz też nie ma p-ttl, a jednak w trybie automatyki własnej z sca 3702 pobiera wszystkie dane z korpusu. Nie ma potrzeby ustawiania ich ręcznie w lampie.

[ Dodano: 2010-11-25, 14:23 ]
No tak, tylko, że moja to 40-stka, model wyższy.

piotr_luk napisał/a:
No tak, tylko, że moja to 40-stka, model wyższy

no własnie ;-) twoja 40 mz-3 ma z tyłu wyswietlacz i guziki, body może nia sterowac.
36 mz-3 ma suwaki i sterowanie odbywa się ręcznie.

b-bar01 napisał/a:
jak body ma przekazać ogniskową skoro lampa ma ręczne przełączanie ogniskowej
o tym nie pomyślałem że ma tylko ręczne ustawianie ogniskowej reflektora.
b-bar01 napisał/a:
K-x nawet nie będzie wiedział że ją podłączysz
liczyłem że z jakąś stopką będzie lampa widoczna i będzie wspomaganie AF błyskiem lub lampką
piotr_luk napisał/a:
b-bar01, mój staruszek metz też nie ma p-ttl, a jednak w trybie automatyki własnej z sca 3702 pobiera wszystkie dane z korpusu. Nie ma potrzeby ustawiania ich ręcznie w lampie

no właśnie będzie widoczna i wspomaganie AF czy nie oto pytanie do posiadaczy Metz 32 MZ-3

kwrom,
piotr_luk napisał/a:
No tak, tylko, że moja to 40-stka, model wyższy.

Cytat
no własnie twoja 40 mz-3 ma z tyłu wyswietlacz i guziki, body może nia sterowac.
36 mz-3 ma suwaki i sterowanie odbywa się ręcznie.

Lampę otrzymałem (prawie nówka nie widzę żeby była używana) sprawna (liczyłem że będzie mniejsza-krótsza bo wysokość OK.) założyłem stopkę z jednym pinen i ? :-/ oczywiście odpala automatyka działa sprawnie ale czy ta stopka ma tak wyglądać?

taka przerwa luka czy to norma?
Na drugim zdjęciu porównanie wielkości stopek z jednym pinem i dedykowanej("Leica" na oko rozkład pinów chyba pasuje ale nie zakładałem żeby nie zepsuć)

Co do stopek zamienię SCA 3501 (Leica) na SCA 3702 (Pentax) i wtenczas wypowiem się czy jest czy nie jest wspomaganie AF i czy aparat zobaczy że ma lampę.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Cytat
taka przerwa luka czy to norma?
Na drugim zdjęciu porównanie wielkości stopek z jednym pinem i dedykowanej("Leica" na oko rozkład pinów chyba pasuje ale nie zakładałem żeby nie zepsuć)

kwrom, głowy nie dam ściąć ale stopka po lewej to SCA XXX a nie SCA XXXX. Mój stary METZ 32 CT7 jest w systemie trzy-cyfrowym a twoja ma cztery cyfry.

Na opakowaniu lampy pisze że System SCA-3000/SCA-300 , na tej małej stopce pisze tylko made in germany i jest taki mały otworek z boku jakieś 2mm. Oczywiście ona działa poprawnie tyle że po założeniu jest taka luka.
Dodam jeszcze jedno zdjęcie stopek ze stykami od spodu

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Teraz na 100% wiem że lewa to SCA 3XX
kwrom napisał/a:
Na opakowaniu lampy pisze że System SCA-3000/SCA-300

Zgoda że będzie działać ale w związku z tym że system 3000 jest nowszy posiada więc więcej funkcji a co zatem idzie-obudowy stopek muszą pomieścić więcej elektroniki.Kompatybilność wstecz z racji rozmiarów jest niemożliwa. I jeszcze jedno-miałem kilka kostek SCA 300 i nie pamiętam żeby były cztery rzędy pinów. Wszystkie kostki miały jedynie pojedyncze rzędy po obu stronach.

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
tą szczelinę można zasłonić specjalną zaślepką ale niestety jej nie miałem przykro mi,przy kostkach sca3000 tej szczeliny chyba nie ma przynajmniej ja ich nie mam z 3702 i 3402
pozdrawiam i dziękuję za udział w aukcji,szkoda że się pośpieszyłem i wystawiłem wcześniej sca3701 luzem teraz mogłem wystawić w komplecie nawet z 40 MZ-2 ale trudno

wufel napisał/a:
ja ich nie mam z 3702 i 3402

ty tą lampę miałeś czy stopki dedykowane coś dodatkowego dają jak pytałem wyżej czy nie (np. 3702/3701 bo 3402 to nie wiem do jakiego systemu).

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
3402 jest do nikona,mam 32 MZ-3 i 40 MZ-2,będą do sprzedania cztery lampy mi nie są potrzebne a o zaślepce powiedział mi kolega który kupił moją SCA 3701 i musiał ją usunąć bo kostka nie wchodziła

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
Z tego co widzę po zdjęciu to tak krótsza przejściówka ma tylko 2 styki, czyli tylko wyzwalanie, czytaj zero komunikacji między body a lampą.

Może jest tam jeszcze jakiś ukryty kontakt?

kwrom,
32 MZ-3, którą kupiłeś to lampa manualna z wł. automatyką a kostka SCA 3702 M3 dedykowana do cyfrowych pentax-ów działa z lampami Metz od modelu 44 mz-2 w zwyż.
Wystarczyło użyć google i wpisać SCA 3702:
http://www.metz.de/en/pho...%5D=2#anwsearch

http://www.metz.de/filead...3_Pentax_GB.pdf

b-bar01 napisał/a:
32 MZ-3, którą kupiłeś to lampa manualna z wł. automatyką
ja to wszystko wiem ale jak pisałem wcześniej Hybryda PANASONIC DMC-FZ50 którą wcześniej posiadałem wyczuwała obojętnie jaką lampę (nawet z jednym pinem) wsuniętą w sanki czyli ją widziała że lampa jest i nie pozwalała ustawić czasów krótszych jak 1/180s. być może w sankach był jakiś mikrowyłącznik (ponoć tak jest w canonach) nie wiem czy był taki w FZ50 (już go nie posiadam aby sprawdzić) ale działało.
Co do wspomagania autofokusa jeśli działało w analogach (może się mylę i czy analogi widziały lampę) nie pogniewałbym się gdyby zadziałało z K-xem (czy jest sens zmiany stopki) dlatego były moje wcześniejsze pytania.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
kwrom wyczucie lampy a możliwość komunikacji to dwie różne rzeczy.
Wspomaganie AF działa tylko z systemowymi lampami.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
k33l napisał/a:
Wspomaganie AF działa tylko z systemowymi lampami.
Bla, bla, bla.
Mam Metz'a 40 MZ-3i i wspomaganie AF działa, a nie jest to lampa systemowa.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
piotr_luk napisał/a:
Bla, bla, bla.
Mam Metz'a 40 MZ-3i i wspomaganie AF działa, a nie jest to lampa systemowa.

Z sca 3702 zdaje się że już jest lampą systemową (przekazywanie danych w protokole komunikacyjnym pentaksa)

Powiedziałbym nawet, że z wymiennymi stopkami i elektroniką do nich masz lampę wielosystemową :-)

Skocz do: