piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
WuWu84 napisał/a:
Powiedziałbym nawet, że z wymiennymi stopkami i elektroniką do nich masz lampę wielosystemową :-)
Co prawda, to prawda ;-)
I o to właśnie chodzi kwrom, czy z sca 3702 zajarzy wspomaganie z jego 32 MZ-3. Moim zdaniem powinno. Najlepiej jakby miał możliwość wypróbowania.

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
wieczorem zapnę 32 MZ-3 i sprawdzę jak jest z tym wspomaganiem bo nie pamiętam

kwrom  Dołączył: 17 Lis 2009
wufel napisał/a:
wieczorem zapnę 32 MZ-3 i sprawdzę jak jest z tym wspomaganiem

czy błyska czy świeci? i czy aparat ją w jakiejś formie widzi (jeśli tak to czy ogranicza ustawianie zbyt krótkich czasów).
To wszystko by mi wyjaśniło czy jest sens zakupu stopki dedykowanej czy poszukać jakiejś zaślepki do tej mniejszej stopki z jednym pinem.(która działa prawidłowo na zakresach:A,A,A,W,M oprócz TTLa)

[ Dodano: 2010-11-26, 16:57 ]
O! setka mi stuknęła.

_basta_  Dołączył: 13 Lip 2008
Ze szczeliną miałem problem tyle, że odwrotny :mrgreen: Mając od niedawna 40MZ-1i ze stopką jednopinową kupiłem sca 3701 - z tego wygląda, że od kolegi wufel_a.
Nie mogłem jej zapiąć właśnie z powodu paska plastiku na zatrzaskach, który należało wyjąć (jednopinowa jest właśnie o tyle krótsza) a wcale takiej możliwości, na pierwszy rzut oka, nie było widać.
kwrom, warto mieć dedykowaną - GX20 "widzi" lampę, parametry w trybie A są przekazywane łącznie z zoomem, działa druga kurtyna i wspomaganie.
W dalszym ciągu nie wiem czy miałbym coś więcej z sca 3702, bo niby co to mogło by być?
Przy okazji do znających się na rzeczy - przy korekcie ekspozycji zmieniam przysłonę na lampie przekazaną przez body i zaczyna ona migać na wyświetlaczu lampy - czy tak ma być, czy jest inny sposób korekcji?

wspomaganie autofocusa działa z 3702(wyświetla czerwone paski do czasu złapania ostrości),reszta niestety musi być ustawiona tak samo body-lampa każda zmiana parametru (ISO,przesłona)musi byś przeprowadzona zarówno w lampie jak i w body inaczej mamy prześwietlenie lub odwrotnie
pozdrawiam kol._basta_ ,40MZ-1i jest bardziej zaawansowana i wszystkie parametry body są przekazywane do lampy tylko ISO Auto zawsze ustawia się na 100 niezależnie jaką wartość wybierze body przynajmniej w K200D bo w K-5 chyba zmieniało się tak jak powinno ale muszę jeszcze sprawdzić
Cytat
To wszystko by mi wyjaśniło czy jest sens zakupu stopki dedykowanej czy poszukać jakiejś zaślepki do tej mniejszej stopki z jednym pinem.(która działa prawidłowo na zakresach:A,A,A,W,M oprócz TTLa)

tak tylko że wtedy można używać tylko tryb manual w body bo inaczej aparat nie widzi lampy i dobiera sobie ustawienia do danego programu
Cytat
działa z lampami Metz od modelu 44 mz-2 w zwyż.
kol.b-bar01 chyba jednak od modelu 40 wzwyż ;-) nie wprowadzaj kolegów w błąd
kol._basta_ u mnie też miga jeśli chcę wprowadzić korektę

warart  Dołączył: 30 Wrz 2010
Mam tą lampę z adapterem 3701. Działa podświetlanie AF i autozoom. W trybie auto trzeba ustawić czułość i przesłonę ręcznie. Wadą tego adaptera jest to, że jest wyższy (przystosowany do serii S i Z, które miały sanki nie na pryzmacie tylko obok). Powoduje to, że podświetlanie na małych odległościach nie trafia w środek. W związku z tym swój przerobiłem. Usunąłem element zwiększający wysokość.

Cytat
i autozoom

właśnie w pozycji CZ mamy jeszcze autozoom palnika lampy

Czyli wynika że przy wymianie stopki na dedykowaną 3702(01) powinienem zyskać:
-oświetlenie czerwonymi paskami czyli wspomaganie autofokusu.
-widoczność w body że lampa podpięta(tryb Mamual)
-będzie się podświetlać przesłona na lamnie ustawiona w aparacie?
Poprawcie mnie jeśli coś źle zrozumiałem.
Ostatnie pytanie czy po podpięciu lampy można ustawić krótszy czas niż 1/180 czyj jest on blokowany.
Stopkę SCA 3501 (Leica) wystawiłem już na giełdzie do zamiany może ktoś potrzebuje.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
kwrom napisał/a:
-będzie się podświetlać przesłona na lamnie ustawiona w aparacie?

nie będzie, bo do ustawiania przysłony/programu jest suwak na lampie, to samo dotyczy ISO.
kwrom napisał/a:
czy po podpięciu lampy można ustawić krótszy czas niż 1/180 czyj jest on blokowany.

jeśli aparat zobaczy lampę to powinno działać, jeśli nie to powyżej 1/180 aparat nie wyzwoli lampy.
wufel napisał/a:
kol.b-bar01 chyba jednak od modelu 40 wzwyż nie wprowadzaj kolegów w błąd

nie miałem zamiaru ;-) producent lampy tak ma napisane na swojej stronie
http://www.metz.de/filead...3_Pentax_GB.pdf

Tak jak pisałem wcześniej
kwrom napisał/a:
jak pisałem wcześniej Hybryda PANASONIC DMC-FZ50 którą wcześniej posiadałem wyczuwała obojętnie jaką lampę (nawet z jednym pinem) wsuniętą w sanki czyli ją widziała że lampa jest i nie pozwalała ustawić czasów krótszych jak 1/180s. być może w sankach był jakiś mikrowyłącznik (ponoć tak jest w canonach) nie wiem czy był taki w FZ50 (już go nie posiadam aby sprawdzić) ale działało.

Przyjrzałem się sankom do lampy w moim K-xie i wygląda na to że jest coś w rodzaju mikro-przełącznika włączanego blaszką po wsunięciu lampy w sanki (nawet oryginalna zatyczka na sanki jest tak wyprofilowana aby on był niewłączony) .
Spróbowałem go włączyć (wsunąłem w sanki wykałaczkę) i sprawdziłem na różnych zakresach (M,P,Tv,Av) lampa wbudowana się podnosi ,brak reakcji na zbyt krótkie czasy można ustawić krótsze niż 1/180s (przy podniesionej wbudowanej lampie czasy krótkie max 1/180).
Teraz pytania:
Kiedy ten mikro-przełącznik zadziała (czy tylko z lampami systemowymi i stopkami dedykowanymi).
Czy w innych korpusach Pentaxa on działa jakoś po wsunięciu lampy z jednym pinem (może w moim uszkodzony?).

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
zgaduję że ten przełącznik "włącza" stopkę... dzięki temu gdy nie ma tam lampy to nie ma też prądu na stykach (np digital czy ttl) - nie ma ryzyka że jakaś kropla (deszczu ?) zewrze

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
Mam K-20D i Metz 58 AF-1. Jak dotychczas robiłem fotki wyłącznie w konfiguracji: P-TTL w lampie + tryb M w body. Jestem zadowolony z efektów, ale śledzę wątki dotyczące K-5 i wygląda na to, że K-5 ma problem z P-TTL. Z czystej ciekawości zrobiłem więc sobie porównanie efektów uzyskanych przy ustawieniu "A" w lampie. Efekty są tak dobre, że zastanawiam się, po co mi P-TTL w tej lampie? :shock:

Przede wszystkim zdjęcia są prawidłowo naświetlone w przeciwieństwie do P-TTL, który stale niedoświetla. W trybie A - lampa wspomaga AF, zmienia zoom, przysłonę, czułość i czas. Testowałem ją z zapiętym obiektywem Tamron 17-50 2.8. Fotki są prawidłowo naświetlone dla każdej konfiguracji - z bliska, z daleka, przy błysku na wprost, przy odbiciu od ściany, przy wykorzystaniu odbłyśnika, przy wysokim (1600) ISO i niskim, przy wykorzystaniu dodatkowego palnika i bez niego. Słowem - super!

Domyślam się, że P-TTL jest potrzebny dla synchronizacji z czasami poniżej 1/180 oraz do wyzwalania zdalnego używając wbudowanej lampki. Czy to są wszystkie zalety P-TTL w stosunku do trybu A tejże lampy? Jak to wynika z waszych doświadczeń?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
kndr, nie od dziś wiadomo, że automat Metz'a zjada p-TTL na śniadanie.

piotrlg  Dołączył: 23 Sie 2010
Odgrzewam temat. Na pytanie co może dać p-ttl w stosunku do automatyki lampy. Z body masz możliwość korekcji błysku. Tu powinna być przewaga p-ttl. Nie wiem jakie lampy dają możliwość korekcji własnej automatyki, czyli przekazania lampie informacji strzel jak dla przesłony 5,6, ale z siłą pomniejszoną o np 1,7EV. Przydaje się to przy wielu okazjach, tutaj to jest ładnie opisane: http://foto.jasiu.pl/01.html.

P.

piotrlg, korekcji dokonujesz sam "oszukując" na przesłonie, czyli np lampa mówi daj f/5.6 a Ty dajesz f/4 i masz +1EV. możesz też korygować po ISO (gdy np potrzebujesz konkretnej przesłony/GO) albo zmieniając program lampy (te prostsze mają zazwyczaj 3 programy z krokiem 2EV, lepsze niemal każda kombinacja ISO/przesłona) to naprawdę duuuże możliwości. Zaletą jest to że automatyka działa ZAWSZE a p-ttl tylko z obiektywami ze stykami. zresztą piotr_luk, podsumował już cały wątek ;-) :mrgreen:

pyciar napisał/a:
piotrlg, korekcji dokonujesz sam "oszukując" na przesłonie, czyli np lampa mówi daj f/5.6 a Ty dajesz f/4 i masz +1EV. możesz też korygować po ISO (gdy np potrzebujesz konkretnej przesłony/GO) albo zmieniając program lampy (te prostsze mają zazwyczaj 3 programy z krokiem 2EV, lepsze niemal każda kombinacja ISO/przesłona) to naprawdę duuuże możliwości. Zaletą jest to że automatyka działa ZAWSZE a p-ttl tylko z obiektywami ze stykami. zresztą piotr_luk, podsumował już cały wątek ;-) :mrgreen:

Mam tylko trzy tryby A, stąd ta metoda ograniczona mocno.

Przy korekcji przez ISO mamy pewne ograniczenia także. Nie mam doświadczenia z lampą, ale wydaje mi się, że gdy światło lampy dominuje nad zastanym, korekcja przez ISO w aparacie (bo jak mniemam o tym ISO mówimy) może się udać, ale gdy chcemy zachować światło zastane w nienaruszonym stanie a lampy użyć tylko jako dopełnienie (np rozjaśnić cienie za dnia), to guzik zdziałamy przez ISO. Tu musimy mieć możliwość osłabienia błysku. Drzewiej mając TTLa tak robiłem, i to się sprawdzało.
P.

piotrlg, jak pewno czytałeś na podanej przez Ciebie stronie że używając lampy jako "doświetlenia":
Cytat
Kompensacja mocy błysku o powiedzmy -2 EV będzie wyglądać nieco inaczej niż o -3 EV, ale w ostateczności zdjęcie nie będzie naświetlone niepoprawnie na żadnym z ustawień.

Jeśli będzie jasno pewno użyjesz przesłony w granicach F/5,6 ISO 100 czas 1/180. Lampa też "czuje" że jest jasno więc nie błyśnie mocno a jak ustawisz na niej pierwszy program (f/2.8 dla iso 200) to masz -2EV. Chcesz błysk -3EV? proste - przesłona na 8 a czas 1/90 światło zastane się nie zmieni (+1-1=0) a błysk zmaleje o 1 (pamiętasz że czas nie wpływa na światło lampy? :roll: ) W dwurolkowych pentaksach w Av i Tv masz możliwość podpięcia pod drugą rolkę ISO - ułatwi Ci to pracę.
Jak to mało to zostaje kupno metza 58 AF-1 lub AF540FGZ :mrgreen:
a tak na marginiesie: AF360FGZ ma własną automatykę?

pyciar napisał/a:

Jeśli będzie jasno pewno użyjesz przesłony w granicach F/5,6 ISO 100 czas 1/180. Lampa też "czuje" że jest jasno więc nie błyśnie mocno a jak ustawisz na niej pierwszy program (f/2.8 dla iso 200) to masz -2EV. Chcesz błysk -3EV? proste - przesłona na 8 a czas 1/90 światło zastane się nie zmieni (+1-1=0) a błysk zmaleje o 1 (pamiętasz że czas nie wpływa na światło lampy? :roll: ) W dwurolkowych pentaksach w Av i Tv masz możliwość podpięcia pod drugą rolkę ISO - ułatwi Ci to pracę.
Jak to mało to zostaje kupno metza 58 AF-1 lub AF540FGZ :mrgreen:
a tak na marginiesie: AF360FGZ ma własną automatykę?

Korekcja przesłoną ma efekt uboczny, znaczy GO. No i do tej metody potrzeba więcej niż trzy programy. Przećwiczę.

A Metz 48/50 Af-1? Nie wystarczą?

Czy 360 ma automaty nie wiem, ale zdaje się, że ma, natomiast ma słabo ruchawy palnik. Ja mam Metza 32 Z2. On ma i automaty i palnik spoko.

P.

piotrlg napisał/a:
A Metz 48/50 Af-1? Nie wystarczą?
z tego co mi wiadomo (nie posiadam tych lamp) one nie mają automatyki własnej a tylko p-ttla (jeśli inaczej proszę o poprawienie). ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
kwrom napisał/a:
one nie mają automatyki własnej

Nie mają, ma ją Metz 58.

Skocz do: