plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tak, za wyjątkiem zdjęć na otwartej przysłonie.

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
plwk napisał/a:
Tak, za wyjątkiem zdjęć na otwartej przysłonie.

To całokowicie zrozumiałe - na w pełni otwartej przesłonie Pentax mierzy :shock: ekspozycję

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
daśko, gdyby mierzył na każdej, to pracowałbyś cały czas przy ciemnym wizjerze, bo po domknięciu obiektywu do f/8 aparat musiałby domknąć na stałe przysłonę, żebyś miał pomiar światła na żywo - musiałbyś pracować dokładnie tak jak z obiektywami na M42

nie po to do np M42 wprowadzono popychacz przysłony, żeby bagnet K się cofał z tego rozwiązania :-)

opiszon napisał/a:
gdyby mierzył na każdej, to pracowałbyś cały czas przy ciemnym wizjerze, bo po domknięciu obiektywu do f/8 aparat musiałby domknąć na stałe przysłonę

przymknąc na stałe :?: :shock:
Czy trochę nie przesadasz z taką oceną :!:

daśko napisał/a:
Czy trochę nie przesadasz z taką oceną

nic a nic

a jak sobie to wyobrażasz

pomiar tylko po przymknięciu :?:
przy pomiarze punktowym wystarczy lekki ruch ręką i już światłomierz powinien zareagować na zmianę parametrów ekspozycji

już nie mówiąc o trwałości mechanizmu przysłony

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
daśko, tak mierzą praktycznie wszystkie aparaty z "systemem jasnego ostrzenia"- wyobraź sobie jak czuły (albo jak wąski byłby zakres efektywnego pomiaru) musiałby być światłomierz, gdyby pomiar odbywał się po przymknięciu przysłony (mogłoby się okazać, że jest użyteczny tylko w słoneczne dni / przy otwartym obiektywie).
[edycja]
o, i już są odpowiedzi :roll:

[ Dodano: 2010-12-01, 17:39 ]
daśko napisał/a:
Ciekawe jak duże są przekłamania ekspozycji?

dla sprawnego szkła z A zupełnie nieistotne.

Opiszon w trybie M aparat nie pracuje przy stale domkniętej przesłonie a domyka ją po naciśnięciu przycisku AV+/- i mierzy swiatło.
Czyżby ustawienie na stałe przesłony i pomiar tylko na otwartej przesłonie nie był konieczny :?: Jeżeli tak to chyba nie musiałby

opiszon napisał/a:
już nie mówiąc o trwałości mechanizmu przysłony

Nie mieszajmy tu trwałości elementów obiektywu - po kilkudziesięciu latach użytkowania znakomita większość jest całkowicie sprawna łacznie z mechanizmem przesłony, ale tu tez pewnie się mylę :evilsmile:

PK napisał/a:
dla sprawnego szkła z A zupełnie nieistotne.

Nie rozmawiamy chyba o szkłach z A, a może tu też się mylę :evilsmile:

PK napisał/a:
wyobraź sobie jak czuły (albo jak wąski byłby zakres efektywnego pomiaru) musiałby być światłomierz, gdyby pomiar odbywał się po przymknięciu przysłony

Czy tak czuły jak jest przy pracy z obiektywami manualnymi np M42 czy w trybie M, czy moze jednak to nie wystarcza :?:

W trybie M K-x poprzez przycisk Av +/- mierzy światło po przymknieciu przesłony.
A więc ?

daśko napisał/a:
w trybie M aparat nie pracuje przy stale domkniętej przesłonie a domyka ją po naciśnięciu przycisku AV+/- i mierzy swiatło

no tak, ale ponowny pomiar dostaniesz po kolejnym wciśnięciu zielonego guziora

a zobacz jak to normalnie działa w nowoczesnych szkłach - masz pomiar "na żywo" - właśnie dzięki temu, że aparat mierzy światło na w pełni otwartym obiektywie i przelicza ekspozycję dla wybranej przysłony (tak - w trybie M też - bo przecież wyświetla drabinkę)

opiszon napisał/a:
ale ponowny pomiar dostaniesz po kolejnym wciśnięciu zielonego guziora

I w czym problem? Chyba dla sprawnych inaczej w paluszkach?
opiszon napisał/a:
a zobacz jak to normalnie działa w nowoczesnych szkłach - masz pomiar "na żywo"

Ale wciąż mówimy o starych szkłach?,
opiszon napisał/a:
aparat mierzy światło na w pełni otwartym obiektywie i przelicza ekspozycję dla wybranej przysłony (tak - w trybie M też - bo przecież wyświetla drabinkę)

W trybie M mierzy na otwartej przesłonie :?:
Jaką drabinkę :?: Mam K-x i jedyne co mi wyświetla w trybie M, to wartość +/- EV, po naciśnięciu zielonego guzika, przy przypisaniu w Menu 'podglądu optycznego' dla zielonego guzika.
Przepraszam za mój brak znajomości aparatu :oops: . Instrukcję przejrzałem, i w znakomitej części przeczytałem, ale nie w całości od deski do deski.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
daśko, są możliwe dwie sytuacje (mówimy tylko o Pentaxie, w innych systemach nie miem, ale bedzie podobnie):

1. aparat ma pełną kontrolę nad szkłem, szkło na pozycję "A" na pierścieniu przesłon. Dotyczy szkieł serii A, F, FA, DFA, DA.
2. aparat nie ma kontroli nad przesłoną, szkło "narzuca" swoją przesłonę. Dotyczy szkieł serii M, K i wszystkich wkręcanych przez przejściówki.

W pierwszym przypadku przesłonę masz podczas pomiaru całkowicie otwartą, aparat przelicza sobie parametry i pokazuje ci na żywo jakie będą przy robieniu zdjęcia.
W drugim przypadku musisz użyć guzika do pomiaru ekspozycji i wtedy aparat przymyka przesłonę do takiej wartości, jaka jest na obiektywie.

Mam nadzieje, że teraz jaśniej.

Gwiazdor napisał/a:
Mam nadzieje, że teraz jaśniej.

Przeczytaj watek i o co biega w ostatniej części - to może nie będziesz pisał truizmów :mrgreen:

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
daśko napisał/a:
to może nie będziesz pisał truizmów
Własnie dlatego je napisałem, że czytam twoje odpowiedzi i mam wrażenie że nie rozumiesz jak to działa. Napisałem z resztą o tym samym co opiszon. :roll:

Gwiazdor napisał/a:
daśko napisał/a:
to może nie będziesz pisał truizmów
Własnie dlatego je napisałem, że czytam twoje odpowiedzi i mam wrażenie że nie rozumiesz jak to działa. Napisałem z resztą o tym samym co opiszon.

A może to że przeczytałeś nie znaczy że przeczytałeś ze zrozumieniem :?: :evilsmile:
Więc może przeczytaj jeszcze raz :idea:

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
najlepiej kupić obiektyw z serii A i mieć spokój... ;p

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Cytat
najlepiej kupić obiektyw z serii A i mieć spokój... ;p
prawda ;-)
szczególnie i zwłaszcza jeśli chodzi o cyfrę a w szczególności w k10/20d

Ale może pokombinuję z tym przerabianem M na A, mam jedno szkło M lekką padakę to potestuję w wolnej chwili.

dlugas1982 napisał/a:
Ale może pokombinuję z tym przerabianem M na A, mam jedno szkło M lekką padakę to potestuję w wolnej chwili.
bez sensu, bo
campanelli napisał/a:
najlepiej kupić obiektyw z serii A i mieć spokój
dlugas1982 napisał/a:
zwłaszcza jeśli chodzi o cyfrę

Mam A 50mm f/1.4 i mi wystarcza, miałem i mam też wersję M ale mnie denerwował kiepski pomiar światła z k10d i przepały.

Mam też kilka innych szkieł M, ale przeważnie strzelam z pełnej dziury lub minimalnie przymykam( ale wtedy robię pomiar zielonym guzikiem i od razu robię korektę przez naciśnięciem spustu i jakoś wychodzi.)

Mam zooma 100-300mm rozwalonego (nie łapie ostrości na nieskończoności itp.) i z czystej ciekawości spróbuję tych pseudostyków :) jak mi się będzie nudzić oczywiście, ktoś mi zabroni :-P

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
dlugas1982 napisał/a:
ktoś mi zabroni :-P
Nie no, Polska to wolny kraj przecież.

Cytat
Nie no, Polska to wolny kraj przecież.
oprócz więzień i krasnali ogrodowych ;-)

muzzle27  Dołączył: 04 Maj 2008
Panowie, mam krotkie pytanko o PENTAX-A 50mm- czy jest widoczna roznica w jasnosci i jakosci szkła miedzy PENTAX-A 50mm 1:2 a wersją 1:1,7 ?
mialem 1,7 i tak nie używałem tego na pełnej dziurze , bo GO było bardzo małe.
Natomiast chcę wykorzystac obiektyw w pomieszczeniach ze sztucznym oświetleniem , coby dał radę w przeciwienstwie do kita
Roznica w cenie to 60zeta, czyli 1/3 ceny ;) - warto dopłacić i kupić 1,7?

pozdrawiam

Skocz do: