Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
piotrek0001 napisał/a:
poszukaj pomocy w necie.. na forum.. ktoś pomoże... :)
W sąsiednim wątku napisał serwis Apollo, że nie naprawia aparatów drogą mailową. Podobnie jest ze składaniem modeli.
piotrek0001 napisał/a:
jak kupie heli to chyba nim jest łatwiej wylądować niż szybkim samolotem...
Niestety jest dokładnie odwrotnie. Heli są w zasadzie najtrudniejszym do opanowania rodzajem modelu latającego
piotrek0001 napisał/a:
wszędzie / góry, nad wodą w mieście
Wszędzie się nie da. Pisałem.
piotrek0001 napisał/a:
fotograficy też umierają.... chyba...
Ale mało który wskutek uderzenia aparatem o wadze 2-3 kg z prędkością 80 km/h. To nie jest problem jak model Ciebie zabije. Problem jest jak zaczniesz latać modelem na ograniczonej przestrzeni i z braku umiejętności pilotażu uderzysz w pętające się pod nogami ciekawskie dziecko. Nawet mały heli elektryczny to jest 0,5 kg i wirnik o działaniu zbliżonym do piły tarczowej. :evil:

Ja nie mówię, że się nie da. Ale zacząć trzeba od podstaw i nauki (jak wszędzie). I zabawa w modelarstwo nie jest tanią zabawą. Tu nie da się powiedzieć- wydam 1000 zł i będę robił super-hiper zdjęcia z powietrza. Równie dobrze mógłbyś powiedzieć.- kupię kompakcika cyfrowego za 200 zł i będę robił wypasione foty ślubne.

piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
Chodź zastanawiajac się jeszcze nie wiem czy heli czy samolot... -_-

[ Dodano: 2010-12-09, 19:06 ]
Dada napisał/a:

da się.
mam obok siebie góry.. to wejde na nie i se polece...
mam też wode, jeziora , stawy, rzeki też polatam
mam lasy.. no może tam nie polatam :P
mam też miasto wejdę na dach jakiegoś wierzowca.. lub budynku.. np opuszczonego i se ... polece

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Przy takim podejściu temat dla mnie jest zakończony.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
piotrek0001 napisał/a:
Chodź zastanawiajac się jeszcze nie wiem czy heli czy samolot... -_-

[ Dodano: 2010-12-09, 19:06 ]
Dada napisał/a:

da się.
mam obok siebie góry.. to wejde na nie i se polece...
mam też wode, jeziora , stawy, rzeki też polatam
mam lasy.. no może tam nie polatam :P
mam też miasto wejdę na dach jakiegoś wierzowca.. lub budynku.. np opuszczonego i se ... polece

oczy bolą
nie kupuj modelu a zaoszczędzoną kasę przeznacz na zestaw słowników

Dada napisał/a:

nie wiem o co dokładnie ci chodzi... przecierz po to kupuje aby latać..
nie wiem jak odbierasz to co piszę ale napisze to w razie jakbyś myślał inaczej... -_-
pierwsze loty będe wykonywał w miejsach gdzie zwykle nie ma dużo ludzi
po pewnym czasie jak już poznam maszyne przyczepie se aparacik i wio ..

[ Dodano: 2010-12-09, 19:13 ]
opiszon napisał/a:
oczy bolą
nie kupuj modelu a zaoszczędzoną kasę przeznacz na zestaw słowników

też mi tak pisali 3 lata temu jak chciałem kupić lustrzanke ... tylko ze zamiast słowników pisali cyfrówkę
nie mam czasu poprawiać błędów.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
piotrek0001 napisał/a:
nie mam czasu poprawiać błędów

Może być tak, że inni nie będą mieli czasu czytać.

Teos  Dołączył: 01 Lis 2010
Po co masz wyrzucać pieniądze na coś o czym nie masz pojęcia.
Proponuję żebyś najpierw poszukał w okolicy aktywnych modelarzy, przejechał się z którymś z nich na lotnisko (tak, modelarze lotniczy latają na lotniskach a nie gdzie popadnie) i zobaczył o co w tym wszystkim chodzi.
Jeżeli byłbyś z okolic Poznania mógłbym Ci pomóc, ale piszesz coś o górach to chyba nie Poznań ;-)
Poza tym podpisuję się oboma łapkami pod tym co napisał Dada, w tej zabawie bezpieczeństwo to podstawa.

Teos napisał/a:
Poza tym podpisuję się oboma łapkami pod tym co napisał Dada, w tej zabawie bezpieczeństwo to podstawa.

za przeproszeniem pieprzenie. W każdej nowo kupionej zabawce trzeba uważać na bezpieczeństwo. a niby jak bym się pytał o samochód?
jeździj tylko na... autostradach ? a po górskich trasach już nie ? albo do lasu (przejeżdżać)
to to chyba oczywiste że trzeba uważać.
a jak wy lubicie sobie tylko na lotnisku polatać to wasza sprawa nie wiem jak u was ale co do mać takiego jest że nie moge sobie polatać na górkach ?
na razie się tylko pytam .. zawszę tak robię.. jeszcze na 100% nie wiadomo czy kupię wszystko zależy jakie bedą wyprzedaże w ... styczniu :P

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Słuchajcie Panowie, Pan piotrek0001 już wszystko wie. :-P
Widać, że nie masz bladego pojęcia o modelarstwie lotniczym. I, niestety, odpuść sobie, bo jeszcze napytasz sobie biedy.

Meggido napisał/a:
bo jeszcze napytasz sobie biedy.

sobie jak sobie - to szkody wielkiej nie będzie, ale jak komuś coś się stanie - to wtedy będzie tragedia :roll:

Teos  Dołączył: 01 Lis 2010
Dada napisał/a:

Widzę że i w tym muszę się zgodzić z Dadą ;-(
Dla mnie EOT

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
opiszon, to miałem na myśli. :-P

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
piotrek0001 napisał/a:
a niby jak bym się pytał o samochód?
jeździj tylko na... autostradach ? a po górskich trasach już nie ? albo do lasu (przejeżdżać)
to to chyba oczywiste że trzeba uważać.
Myślę, że podobne odpowiedzi byś dostał, gdybyś pytał o samochód w ten sposób:
- Chcę sobie kupić samochód. Na początek jakiś niedrogi, bo jeszcze nigdy nie prowadziłem samochodu. A jeździć zamierzam wszędzie - i po autostradzie, i po osiedlu, pod szkołami, po deptaku w moim mieście, po drogach rowerowych, jak się akurat nawiną...

Chwytasz podobieństwa i różnice?
Na wszelki wypadek wyłożę:
Rozmawiając o samochodach zakłada się, że ludzie, którzy chcą nimi wśród innych jeździć, już nauczyli się prowadzić. Ty, z tego co rozumiem, nie masz na razie pojęcia o lataniu modelem, a już nabijasz się z propozycji latania tam, gdzie może jest to względnie bezpieczne. A jak stracisz panowanie nad swoim "heli" i spadnie toto na coś albo, co gorsza, na kogoś? Wykup lepiej odpowiednie OC. Tak na marginesie, pomyślałeś o tym? Poważni modelarze (tacy, co potrafią latać), wykupują.

komar  Dołączył: 19 Kwi 2006
Piotrek0001, ja bym Ci proponował na początek takie coś:

http://www.hobbyking.com/...?idProduct=8992
http://www.hobbyking.com/...idProduct=14465

Do tego wyposażenie (silnik, regulator, serwa , bateria itp) powinno sie zmieścić w 50USD.
Razem jakieś 200USD z przesyłką.
Myślę, ze to będzie odpowiedni zestaw na początek. I mieści sie w Twoim budżecie.
Ta aparatura jest ponoć dość przyzwoita, więc i do innych modeli też sie z powodzeniem nada.

I nie lekceważ jednak względów bezpieczeństwa. Jak widzisz taki model waży ok. 1kg (gotowy do lotu) i rozpędzony do kilkudziesięciu kilometrów na godzinę jest w stanie zrobić krzywdę.

bombel  Dołączył: 04 Lis 2010
Tak sobie przeczytałem calutki wątek i zupełnie bez związku przypomniało mi się, co powiedział taki francuski filozof: wiecie co łączy idiotów na wszystkich kontynentach i we wszystkich kulturach? Niczym nieuzasadniona, ale przemożna świadomość, że im wolno więcej...

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Kochani, przecież to piotrek0001... pn pyta, żebyście się poczuli dowartościowani, a nie żeby się dowiedzieć. On już wie, wie lepiej. Zresztą za pół roku sprzeda model i znajdzie "se" nowe hobby... Ma w tym wprawę. Po drodze napisze wprawdzie jeszcze więcej bzdur niż przeciętne forum blondynek w rok, ale to nic.
Trzymajmy tylko kciuki, żeby puszczając ten model z wieżowca nie miał pecha i żebym ja w pobliżu nie był... A to jest niestety możliwe... :evilsmile:

Arti napisał/a:
Trzymajmy tylko kciuki, żeby puszczając ten model z wieżowca nie miał pecha i żebym ja w pobliżu nie był... A to jest niestety możliwe...

musisz załatwić sobie na ten czas jakiś kontrakt ;-) - tylko jak rodzina to zniesie :?:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Ależ agresywnie sie zrobiło. Panowie luzz.

piotrek0001 ogarną był cie hurraoptymizm. Nie wiesz o czym piszesz. Dada mądrze ci radzi bo to w tych kwestiach fachowiec z doświadczeniem. On mówi o tym na czym się zna.
Chcesz się przekonać, kup heli za 100zł i poćwicz latanie, zobaczysz, że to niełatwe.

[ Dodano: 2010-12-09, 22:04 ]
piotrek0001 napisał/a:
ale co do mać takiego jest że nie moge sobie polatać na górkach ?
wiatr?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
bardzo ciekawy temat... :evilsmile:

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Fafniak napisał/a:
bardzo ciekawy temat...

Jest wątek z modelami Meggido, był wątek o samochodach RC (zresztą chyba założony przez Ciebie), więc niech sobie będzie i o lataniu modelami...

Skocz do: