Artooro  Dołączył: 11 Sty 2007
KIT bez kitu !
Kupilem kasetke z kitem i zaczynam sie utwierdzac w przekonaniu ze jest z nim cos nie tak ... Mydli mi strasznie nawet przy przyslonie 8 a jak dojdzie do tego ostre swiatlo (NIE POD SWIATLO!) to juz calkiem jestem zazenowany Mozliwe ze ja jestem lewatywa ale musze sie przekonac Dlatego mam prosbe do kogos z Kraka lub okolic kto ma takie szklo aby umowic sie na jakis maly szybki tescik Ludzi dobrej woli prosze o kontakt :
bruksi@o2.pl
GG 4679222
Zeby nie zabraklo chetnych powiem ze pierwszem 3 osobom stawiam porzadna krakofska ;) piane :-B
Adresu domowego nie podam bo sie nie opedze od spragnionych ;)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Albo masz brudne szkło, albo robisz na MF :-P albo w jotpegach albo masz przyzwyczajenie z kompaktów...

Zaraz bEEf wpadnie i coś napisze, bo dzisiaj same bzdury wypisuje, to ci pomoże bardziej niż ja. ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Zaraz bEEf wpadnie i coś napisze

Dzień dobry :mrgreen:

[ Dodano: 2007-05-20, 15:09 ]
Yyy no co mam napisać... Już wiem - Artooro, zapodaj jakąś fotkę (może być crop), to się dokona tzw oblookcji. Do Krakowa niestety troszkę za daleko, choć bliżej niż Gwiazdor ;-)

Gwiazdor napisał/a:
Albo masz brudne szkło, albo robisz na MF :-P albo w jotpegach albo masz przyzwyczajenie z kompaktów...

Zaraz bEEf wpadnie i coś napisze, bo dzisiaj same bzdury wypisuje, to ci pomoże bardziej niż ja. ;-)

no jak mam nie miec jak 2 lata robilem Olkiem C5050, pozniej rok przerwy, znow Olek C7070 ... nareszcie Pentax
reszta nie ma racji bytu

motoko  Dołączył: 20 Maj 2007
Ja tylko napiszę, że po przesiadce z C-5050 na dSLR-a E-300 (oba Olympus) też miałem takie odczucia. Pierwsze moje myśli to było: "Po jaką cholerę kupiłem lustrzankę? Toż to gorsze zdjęcia robi!" Teraz po ponad roku porównuję ponownie fotki z obu aparatów i myślę: "Gdzie ja miałem oczy!" Po prostu kompakty mają mocny algorytm wyostrzający. Fotki wyglądają dobrze na ekranie monitora, ale masakrycznie przeostrzone na odbitkach. W lustrzance dokładnie odwrotnie. Ale kilka fotek przydało by się do obiektywnej oceny. Daj na imageshack albo na priva: danielu2501 [at] gmail.com

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
motoko, jeśli nie lubisz spamu, to rozbij adres, który podałeś, inaczej słabo widzę przyszłość Twojej skrzynki :-/

[ Dodano: 2007-05-20, 16:58 ]
A w ogóle to witam, bo jak widzę, pierwszy post :-) Co do porównania kompakt<->lustro to pełna zgoda.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Kheyyy Motoko.
Niesposób się z Tobą zgodzić.
Zresztą gdzieś już o tym było: mniejsze wyostrzenie pliku wynikowego pozwala go bardziej zgwałcić w postprodukcji.
Jeśli zaś pragnie się niezłych wyników od razu w Lustrze, to Pentax ma taką funkcję w menu: Image tone / Bright.
Chyba, że Artooro piszesz to w porównaniu do pozostałych swoich szkieł.
Wówczas spotkanie browarne z kimś z Krakowa nieuniknione...

motoko  Dołączył: 20 Maj 2007
Michu napisał/a:
Kheyyy Motoko.

O! Kolega z olkowego forum! Pozdrawiam.

W przypadku fotografii cyfrowej jest zbyt wielu ludzi których fotki nigdy nie wychodzą poza monitor komputera.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
motoko napisał/a:

W przypadku fotografii cyfrowej jest zbyt wielu ludzi których fotki nigdy nie wychodzą poza monitor komputera.
To chyba symptom czasów. Ale właśnie dla nich są owe funkcje automatycznie polepszające obraz (o ile delikwent nie bangla w Shopopodobnym oprogramowaniu).
Akurat dla mnie zabawa RAWkonwerterem to cześć fotografowania i chyba na równi kreatywna, co samo pstryk-pstryk. Jakby bowiem nie patrzeć, o takowym problemie inforują albo osoby przesiadające się włąsnie z kompaktów, nowicjusze bądź Alek.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
Michu, oBróbka RAW jest faktycznie ciekawym zajęciem, ale na pewno nie w Pentax Laboratory, bo ten bałagan z zakładkami doprowadza mnie do szału.

[ Dodano: 2007-05-20, 22:13 ]
Artooro, ma temat zezowatego AF było już w tym wątku, może pomoże.
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=3334

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Artooro dawaj sampla zobaczymy co jest a tak mozemy tylko gdybac ..... ze np. za szybko naciskasz spust i AF nie zdazy

zaraz postaram sie odszukac jakas dobra na ten temat fote ale z wyslaniem bedzie klopot ... IPlus to straszna kulawizna :(

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Artooro napisał/a:
IPlus to straszna kulawizna

chyba nie uzywales innych :-P

jak nie jak tak ... teraz to dam czadu ;)
neostradka 128 kbps ale NerwMint
oto foty do tematu, wywolane ACR 3.6, suwaki Auto tylko wyostrzanie zdjalem do 0

[ Dodano: 2007-05-22, 00:48 ]
no i lipa ... IPlus nie poradzil sobie niestety
postaram sie to innym zrodlem zapodac ale trzeba bedzie poczekac

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
Artooro, a mnie iPlus śmiga tak szybko jak sieć osiedlowa, jaką miałam na Śląsku :-)

marcin711  Dołączył: 08 Sty 2007
dyptam napisał/a:
oBróbka RAW jest faktycznie ciekawym zajęciem, ale na pewno nie w Pentax Laboratory, bo ten bałagan z zakładkami doprowadza mnie do szału.

lightroom- to jest to!
8-)

moze teraz pojda ...

RAW wywolany na ACR 3.6 wszystkie suwaki na auto jedynie saturacja na 0 ustawiona

[ Dodano: 2007-05-24, 12:05 ]
nie wiem czemu te mini zeswirowaly ale po pobraniu dobrze sie wyswietlaja

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Artooro - po zmniejszeniu chyba nie wyostrzałeś tych fotek. Mam pytanie - o jakie mydlenie Ci chodzi? Wg mnie jest ok.

Pozdrówka
Marucha

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Dla mnie także ok. Pewnie nie wyostrzyłeś po zmniejszeniu, jak napisał marucha.

Maxi 7  Dołączył: 07 Mar 2007
Artooro napisał/a:
Kupilem kasetke z kitem i zaczynam się utwierdzac w przekonaniu ze jest z nim cos nie tak ...

Te kity tak mają.Troche można wyciągnąć w trybie serwisowym ... i to tyle :-/

Skocz do: