andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Radiówka YN-04 II
Ostatnio wiele myślę o współpracy w większa ilością lamp i skłaniam się ku radiowemu sterowaniu wszystkich elementów "układu".Na EB znalazłem niedrogi zestaw Yongnuo

Używał ktoś tego konkretnego modelu? Jak się sprawdza? czy jest możliwość rozbudowy o kolejne odbiorniki?

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
takich nie mam ale tanie phottix PT-04II mam i działaja ok rozbudować możesz je o ile chcesz odbiorników zasięg podają 30m ale wiem że niektórzy tuningowali dolutowując antenkę i znacznie go zwiększając

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
A może Yongnuo RF-602? Będziesz też mógł wyzwalać Sama radiowo.

Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
krzpob napisał/a:
A może Yongnuo RF-602? Będziesz też mógł wyzwalać Sama radiowo.

Też mi się wydaje, że lepiej RF-602. Ma znacznie większy zasięg - podobno do 100 m, nie wiem maksymalnie dałem koło 50 m - nie zdażyło mi się też żeby nie wyzwoliło błysku, co podobno zdarza się przy PT-04II czy innych działających w 433 MHz.

Panowie póki co z tymi radiówkami to na zasadzie eksperymentu dlatego nie planowałem wydawać majątku.Zanim joker333,mi odpisał pokusiłem się o te PT-04II. Wydałem w sklepie mojego przyjaciela znad Jangcy,całe 42 zł. Zobaczymy co to za cudo ;-) Powodem wyboru tego wariantu było i to że odbiorniki zasilane są zwykłymi AAA.
Piszecie tu o zasięgach kilkudziesięciometrowych ale szczerze powiem,że nie bardzo widzę potrzebę obsługi lamp czy aparatu z odległości powyżej 2,3,5 metrów.
Pożyjemy zobaczymy,w międzyczasie poszperałem w necie i są tacy którzy poniższe urządzenia sobie chwalą :-)

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
andybond, możesz pochwalić się znajomością?
Planuję zakupy lampy Yongnuo, to może przy okazji sobie nadajnik sprawię :).
Twój chińczyk jest sprawdzony przez kogoś, czy taki, nazwijmy to 'pierwszy z brzegu' (pierwszy z tłumu? ) . ;-) .

volender,toż oni wszyscy tacy sami ;-) mundurek khaki,skośne oczy,czarne włosy....to ten mniej więcej w środku kadru ;-)

A tak na poważnie,pewniaków mam kilku,ale radiówkę kupiłem od "nowego" "kontrahenta". Po komentarzach wygląda mi na poczciwego i uczciwego.Wybrałem ze względu na najniższą cenę.
Tu masz jakby co link do aukcji.
volender napisał/a:
Planuję zakupy lampy Yongnuo,

Jak dobrze pójdzie to na początku lutego też kupię Yongnuo jako niewolnika :mrgreen:

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
jak lampka to 460II albo jak będzie kasa to 560.
Ta 560 ma większą moc, wejście na kabelek wyzwalający i opcje podpięcia na kabelku dodatkowego zasilania (kilka paluszków w zgrabnym pudełku)

zieloo  Dołączył: 25 Wrz 2010
Jimmy napisał/a:
Też mi się wydaje, że lepiej RF-602.

Mam takie i polecam. Można je dowolnie łączyć i grupować. Zasięg zadowalający, wyzwala w 100% przypadków, współpracuje praktycznie ze wszystkim :)

Jedyna wada to mała trwałość baterii, ale są stosunkowo tanie więc można wybaczyć :)

Cytat
Jedyna wada to mała trwałość baterii, ale są stosunkowo tanie więc można wybaczyć :)

Trwałość baterii w RF-602?
Nie zauważyłem u siebie problemów.

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
zieloo napisał/a:
Jedyna wada to mała trwałość baterii
mi zdechła cr-2 z nadajnika zaraz po zakupie, po wymianie (parę m-cy) spokój.

Mi się od kilku miesięcy trzymają bezproblemowo - i to w dodatku te, które dostałem w komplecie.

michalwochna  Dołączył: 31 Sty 2007
denvi napisał/a:
mi zdechła cr-2 z nadajnika zaraz po zakupie, po wymianie (parę m-cy) spokój.

Jimmy napisał/a:
Trwałość baterii w RF-602?
Nie zauważyłem u siebie problemów.

Problem z nadajnikiem jest taki, że nie ma wyłącznika. Mi bateria w nadajniku padła niemal natychmiast, ale to z własnej głupoty. Bowiem wrzuciłem lampę z podpiętym nadajnikiem do torby, gdzie przycisk 'test' cały czas o coś się ocierał i bateria najzwyczajniej w świecie się rozładowała. Tak więc warto ją wyjmować, gdy transportujemy ustrojstwo.

Natomiast cały zestaw jest rewelacyjny, działa, wyzwala idealnie. Gorąco polecam.

U mnie leży w luzem wrzucony w plecaku. Może mam szczęście. Jak to głupi - jak dotąd nie dokupiłem zapasowego kompletu.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Jimmy, masz :-P mi też padła chyba od przypadkowego wciskania (leżała luzem ale mogła się sunąć), na szczęście miałem czas na kupienie baterii

Teraz wkładam paseczek papieru i przed zdjęciami wyciągam ;-)

Jak wyżej - szczęście głupiego.
Swoją drogą może trzeba by wymyśleć jak wmontować w całość, taki mały, malutki wyłącznik. Taka robótka, to chyba nie jest żaden trudny film Bergmana.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
no nie, ale pewnie za majstrowanie stracę gwarancję, a kupiłem w Polsce więc powinna być...

Nawet nie trzeba by za bardzo myśleć, tylko wstawić między baterię a płytkę. (przy otwieraniu delikatnie podważać ze wszystkich stron, klapka od baterii wypadnie bo ona tylko w dziurki wsadzona i trzymana przez obudowę)

wojtkow  Dołączył: 21 Wrz 2009
A ja mam pytanie laika, czy ten zestaw wymaga gniazda synchronizacyjnego w aparacie, czy nadajnik może zostać zamontowany w sankach lampy?

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
wojtkow, na aukcji wszystko ładnie widać :)

wojtkow  Dołączył: 21 Wrz 2009
Na blaszkach to ja się nie znam ;) ale faktycznie, gdy odnalazłem, dobrze schowany ;) ,link do aukcji to doczytałem, że działa też w stopce.
Dziękuję za pomoc.

Skocz do: