bozar  Dołączył: 04 Lis 2010
DSL288AF jako tani błysk do domowego studia
Witam,

kombinuję sobie mini studio domowe (2,5m x 5m). Na razie mam:

tło kartonowe białe
2x halogen ogrodowy - 400W (do doświetlania tła)
ręcznie robionego softboxa
blendę
statyw na aparat 1,7
monopod

Do 'szczęścia' brakuje mi lampy błyskowej. Jak widać powyżej budżet jest opłakany, więc za błysk chciałbym zapłacić jak najmniej (w przyszłości może kupię coś pożądnego). Chciałbym robić głównie portrety oraz zdjęcia rowerów.

Co możecie mi polecić do takiej konfiguracji?
Na allegro jest mnóstwo tanich tumaxów . Czy jak sobie podłączę tą lampę pod statyw, ew. monopod, dołączę soft boxa (albo zrobię beauty disha) to będzie można z tego coś ciekawego wyciągnąć?

Foty strzelam K-x z SMC 50/1.8 (ew. kitem), bez błysku wygląda to mniej więcej tak:

http://dfv.pl/gallery/mem..._itemId=2844534

http://dfv.pl/gallery/mem..._itemId=2844546

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Kiepsko to widzę - lampa słabiutka (LP=20), tylko p-ttl, brak manualnego błysku.

w tak małm studio nie wystarczy?

hmmm, jest jeszcze coś z manualem i auto:

http://allegro.pl/swietna...1397496741.html

http://allegro.pl/lampa-t...1399130475.html

ew. trochę drożej

http://allegro.pl/lampa-b...1391282372.html

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
bozar,sam przymierzam się do rozwinięcia "arsenału" lamp i również kupię Yongnuo YN460-II ale nie za takie pieniądze :shock: 240 PLN?
29 GBP to nawet po kursie 5 PLN daje niecałe 150 zł.
Kup u Chińczyka bezpośrednio poprzez EB a w 2 tygodnie lampka dotrze do ciebie o stówę taniej ;-)

andybond - mógłbyś podać linka do aukcji?
Teraz zacząłem się zastanawiać, czy za 200 PLN nie łyknąć jednak czegoś słabszego, ale z automatem:/

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Proszę cię bardzo link
bozar napisał/a:
Teraz zacząłem się zastanawiać, czy za 200 PLN nie łyknąć jednak czegoś słabszego, ale z automatem:/

Zrobisz jak uważasz ale według mnie regulowana moc Chinki jest jak znalazł do doświetlania tła,drugiego planu czy cieni. Powinieneś też zdać sobie sprawę,że większą moc zawsze możesz osłabić ale braku mocy nie nadrobisz ;-)
Mój teść zawsze powtarzał-Kto nosi ten nie prosi :idea:

Dzięki za linka! Sęk w tym, że ten błysk ma być jako główny. Do doświetlania tła mam halogeny. Czymś w końcu muszę doświetlić samą modelkę;)

PS - trochę się 'cykam' zamawiać sprzęt przez Ebaya z hong kongu. Ostatnio koleżanka wysyłałą mi kartkę z korei pd i szła ponad miesiąc:/

michalwochna  Dołączył: 31 Sty 2007
bozar napisał/a:
PS - trochę się 'cykam' zamawiać sprzęt przez Ebaya z hong kongu. Ostatnio koleżanka wysyłałą mi kartkę z korei pd i szła ponad miesiąc:/

Ale w końcu doszła? Więc w czym problem.

Jeśli poszukujesz opcji bardzo oszczędnej, to nie znajdziesz lepszej lampy niż YN460-II. Możesz upierać się przy swoim, ale myślę, że warto zaryzykować. Warto z czasem halogeny wymienić na kolejne YN460-II i dokupić wyzwalacze. Taki zestaw zawsze będziesz mógł użyć, zabrać ze sobą. Zdobędziesz podstawowe umiejętności niewielkim kosztem. A nawet jeśli w przyszłości nie kupisz innych lamp, to chińskie dalej będziesz mógł używać.

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
Taka uwaga - światło błyskowe ma inną temperaturę niz halogen i zwykle łaczenie obu daje marne efekty. Albo albo. Albo wszystko błyskowe/dzienne albo wszystko żarowe...
A tanie - to sa żarówki błyskowe...

dzięki za sugestie;)
chyba jednak popróbuję tego chinola.
btw żarówek błyskowych - wszystko jest igt i glanc, ale jak regulować siłę błysku? tzn, jak chce doświetlić tło na konkretną ekspozycję/pzysłonę to co można w takie sytuacji zrobić? studio mam małe, więc nawet nie mógłbym odsunąć lamp od tła. Choć z drugiej strony te żarówki 68 watowe za 70 PLN są całkiem kuszące...

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
bozar, imo wystarczy podczas sesji z manualną lampą (jak youngnuo) kilka błysków testowych, żeby dobrać moc do używanej przysłony/czułości, a potem te warunki się już nie zmieniają (w studio), więc na jednych ustawieniach pociągniesz już całą sesję :).

ps. ja tam lubię pttl albo automatykę przy foceniu imprez, ale Bruinen pisał, że woli focić na manualu, więc się też da.

Dzięki wielkie, w takim razie skuszę się youngnuo:)
A tak z innej beczki - czy jeżeli będę używał halogenów i błysku jednocześnie, podczas robienia fot w czerni i bieli będzie to miało jakiekolwiek znaczenia?

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Dodam jeszcze, że jeśli używasz szkiełka bez styków to P-TTL nie działa i lampa bez własnej automatyki będzie błyskać tylko pełną mocą. Do takiego szkiełka lepiej kupić lampę z manualnym ustawieniem mocy i tak jak koledzy wyżej napisali - na podstawie kilku błysków ustawić odpowiednią moc.

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
bozar napisał/a:
czy jeżeli będę używał halogenów i błysku jednocześnie,

to będziesz miał mix kolorów - na bw niektóre kolory będą wyglądać inaczej, będzie inny odcień. Trzymaj się lepiej zasady "jeden rodzaj światła".

Pomyśl jeszcze o tym żeby tło podświetlać jakąś stareńką (przez to za grosze, uwaga na napięcie na stopce) lampą przez fotocele. Na M nie ma problemu z przebłyskiem pomiarowym.

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
michalwochna napisał/a:
Warto z czasem halogeny wymienić na kolejne YN460-II i dokupić wyzwalacze.

Na początek nawet bez wyzwalaczy możesz się obejść, te lampy mają wbudowane fotocele. Zawsze możesz je odpalić wbudowaną.

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Sławek_S, z wyzwalaniem wbudowaną może być kłopot, lampa musi mieć fotocelę wyzwalaną na drugi błysk.

Pawelzqx napisał/a:
Sławek_S, z wyzwalaniem wbudowaną może być kłopot, lampa musi mieć fotocelę wyzwalaną na drugi błysk.

Przecież ma, w trybie S2 :)

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Przepraszam bardzo za pomyłkę, nie doczytałem ;-) .
Pozdrawiam

Pawelzqx napisał/a:
Przepraszam bardzo za pomyłkę, nie doczytałem ;-) .
Pozdrawiam

A ja nawet z ciekawości sprawdziłem :) Spawarka z K100D nie odpala tej lampy, tylko właściwy blysk.

piotrecius napisał/a:
Dodam jeszcze, że jeśli używasz szkiełka bez styków to P-TTL nie działa i lampa bez własnej automatyki będzie błyskać tylko pełną mocą. Do takiego szkiełka lepiej kupić lampę z manualnym ustawieniem mocy i tak jak koledzy wyżej napisali - na podstawie kilku błysków ustawić odpowiednią moc.

Eh, musisz mnie więc uświadomoć co to jest 'szkiełko bez styków', chodzi Ci o manualny obiektyw? W jakim stopniu mnie to 'upośledzi'? Czy może darować sobie całe te rozważania nad YN460-II?

Mam szczerą i wielką prośbę:
polećcie mi proszę 3 światła - 2 do doświetlenia tła (2 stopnie ekspozycji więcej niż postać) i jedno do postaci. Chciałbym mieć możliwość regulacji błysku.

Mam k-x i manualne szkło SMC/1.7

budżet - zdecydowanie jak najmniejszy:)

Skocz do: