romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Artiip napisał/a:
Trzymaj się lepiej zasady "jeden rodzaj światła".

Albo zasady 'wszystkie światła o zbliżonej temperaturze barwowej' i kup sobie trochę filtrów.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
bozar napisał/a:
Eh, musisz mnie więc uświadomoć co to jest 'szkiełko bez styków'

Mam tu na myśli szkiełka bez choćby tego jednego styku na bagnecie, który informuje korpus o możliwych przysłonach. Najczęściej rozpoznać je można po tym, że na pierścieniu przysłon nie mają pozycji oznaczonej "A" - czyli wszelkie obiektywy serii K, serii M, większość starszych manualnych kundelków oraz obiektywy na gwint M42.

bozar napisał/a:
W jakim stopniu mnie to 'upośledzi'?

Upośledziłoby Cię to wtedy gdybyś korzystał z lamp komunikujących się z korpusem tylko za pomocą protokołu PTTL. Jeśli korzystasz z manualnych ustawień mocy lampy to nie upośledza Cię to w żadnym stopniu. Większość lamp Pentaksa ma tryb manualnego ustawiania mocy błysku (przynajmniej dwie moce) ale są takie lampy (również niezależnych producentów), które oferują tylko P-TTL i wtedy jest problem (jak się to objawia możesz zaobserwować na podstawie lampy wbudowanej, która jest właśnie przykładem lampy ograniczonej tylko do P-TTL). Śmiało możesz kupić YN460-II bo ona pracuje tylko w manualu i to nawet z dość dużymi możliwościami ustawień mocy.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Szkło bez styków najłatwiej poznać po braku styków ;-)

bozar  Dołączył: 04 Lis 2010
Ok, teraz już wiem o co chodzi, nie zdawałem sobie sprawy, że stare manualne szkło może mieć jakikolwiek wpływ na pracę lampy;)

[ Dodano: 2011-01-11, 21:15 ]
dla wiadomości forumowiczów:

kupiłem w końcu:
2 x YN460 II od chińczyka na ebayu
jedna do głównego błysku, druga do doświetlania tła.

w przyszłości kupię jakąś trzecią, jakby tło było za mało doświetlone, na razie basta, bo do końca miesiąca nie będę miał co jeść:]

[ Dodano: 2011-01-29, 13:49 ]
Muszę to napisać - paczka z Chim (z lampami) przyszła w.... 10 dni!!! Jestem mega zadowolony z efektu. Jak tylko minie "pierwszy" kupuje kolejne graty od tego jegomościa. Baaardzo polecam.

Skocz do: