pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
krzychu128 napisał/a:
pawel1967 napisał/a:
Jednak przeniesienie tonów kontrasty w dobrym obiektywie powiekszalnikowym są nie do uzyskania optyką korygowaną do aparatu

Sprawdziłeś to organoleptycznie czy tak tylko piszesz?
Helios owszem, zapięty do lustrzanki jeżeli dostanie silne światło na przednią soczewkę to kontrast ewidentnie traci. Czy pod powiększalnikiem będzie to miało znaczenie? Kiedy jedynym źródłem światła jest żarówka powiększalnikowa?
pawel1967 napisał/a:
Skoro komuś pasuje Helios to można się cieszyć z jego radości . Jest demokracja każdemu wolno . [...] Licząc cenę nawet paczki papieru , stosowanie innej optyki niż przeznaczona do tego jest co najmniej dziwne

Jak już wcześniej wspominałem nie zależy mi na dyskusji o celowości takiego zastosowania tylko na aspektach technicznym. Wiem, mogę kupić el-nikkora, jak już będę miał dobry obiektyw to wypadało by mieć dobry powiększalnik, a krokus do takich nie należy więc zapewne w drodze kupna będę musiał nabyć dursta, magnifaksa czy opeusa. Jak już takowy komplet nabędę to znajdzie się na pewno coś lepszego które też należy kupić.
Nic nie zamierzam kupować tylko robić zdjęcia tym co mam. Dobry sprzęt nie poprawi moich zdjęć. W ogóle fotografię cz-b traktuję jako dobrą zabawę i nie zamierzam zbytnio w to inwestować.
Po co dyskutować na ten temat można zastosoaać obiektyw od Drucha albo lepiej od Ami . Nie przejmować się rozpietoscia tonów , kondensorem , dobrą matówką , rozproszeniem światła . Powstanie dzieło sztuki jakich teraz pełno - super łomografia . Jeśli będziemy drążyć dalej to może dwudziestoletnia chemia bez bromku potasu w powiększalniku (dodatek do zastałego mało kontrastowego wywoływacza - czasy komuny - nic na półkach nie było). Wyjdzie super zaręczam że będą tacy co wpadną w zachwyt . Ja juz jestem do tyłu z nowymi trendami, jestem za stary . Jeśli jednak ktoś chce to zrobić dobrze to proponuje miekki obiektyw Industar 23U miękki obiektyw powiększalnikowy dajacy szlachetny obraz . Odbitki wprawiaja w zachwyt . Obiektyw to obrócony Novonar lub Industar 23 z mocnymi powłokami . Dostępny za kilka zł jeśli ktoś lubi szlachetnie miękkie . Ale po co ja to pisze skoro ktoś chce używać Heliosa 44 (58) lub 77 (50mm) to nic nam do tego i bedzie go używał i cieszył sie , a uśmiech to zdrowie i życzę go wszystkim

[ Dodano: 2011-01-16, 18:37 ]
Bromek potasu w kuwecie wywoływacza nie w powiekszalniku ma się rozumieć

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
Czytając opinie o krokusach (między innymi na tym forum) można dojść do wniosku że lepiej go wyrzucić jeszcze przed zrobieniem pierwszej odbitki. Wiem też że istnieje grupa ludzi którzy nie chcieli by go za darmo.

Zdaje mi sie ze takie posty pisza ci, ktorzy chca go wlasnie dostac za friko od tamtych :-P

O ile jest w znosnym stanie technicznym, powienien dac rade na dlugo. To przeciez w koncu tylko zrodlo swiatla - o ile rowno swieci i ma rowna plaszczyzne filmu, bedzie tak samo dobry jak durst czy leitz.

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
alkos napisał/a:
O ile jest w znosnym stanie technicznym, powienien dac rade na dlugo.

Ja mam nówkę sztukę pachnącą fabryką - model 35SL i nie oddam za nic, bo odbitki wychodzą spod niego wcale nie gorsze niż spod Mag'a 4 :-D

karmazyniello napisał/a:
bo odbitki wychodzą spod niego wcale nie gorsze niż spod Mag'a 4

No wlasnie, dlaczegozby nie? :-)

Krokusa można było podrasować mój miał dodatkową redukcję w module . Mogłem uzywać 500 watowych żarówek . Złożony z dwóch części kondensor . Były robione redukcje do głowic magnifaxa . Wtedy to juz było coś pięknego . Mam starszy typ Krokusa z blaszanymi uchwytami na film to tez było lepsze od dwóch drutów z których nagminnie spadał film . Nawet bym go sprzedał bo leży od wielu lat nieużywany

Cytat
Mogłem uzywać 500 watowych żarówek .

Zawsze mnie zastanawialo - po co wlasciwie? Moj Leitz na 75W ma czasy w stylu 10-15s naswietlania dla f:16 i 20x25cm i wolalbym zmniejszyc mu wataż wlasciwie...

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Cytat
Mogłem uzywać 500 watowych żarówek .

Zawsze mnie zastanawialo - po co wlasciwie? Moj Leitz na 75W ma czasy w stylu 10-15s naswietlania dla f:16 i 20x25cm i wolalbym zmniejszyc mu wataż wlasciwie...

Hm, ja przy krokusie 69s i negatywie 135 czasami miałem 5 minut przy 5tce / 24x30 cm. Żarówka 150W. Oddałbym dużo za żarówę 500W w takich chwilach - zwłaszcza że mój zegar ma maks 30 sekund :mrgreen:

Z czego to moze wynikac? Czulosc papieru? Robie na Ilfordzie Multigrade.

Aha, glowica ma zwykly kondensor - nie miales u siebie czegos rozpraszajacego przypadkiem?

alkos napisał/a:
Z czego to moze wynikac? Czulosc papieru? Robie na Ilfordzie Multigrade.

Aha, glowica ma zwykly kondensor - nie miales u siebie czegos rozpraszajacego przypadkiem?

Zwykły kondensor, papier to foma baryt, filtry też foma, szkło nikkor 50/2.8. Podejrzewam że może chodzi o konstrukcję powiększalnika? Z Rodagonem 105 i 6x7 czasy są sporo krótsze, a głowica o połowę niżej...

krzychu128  Dołączył: 05 Lut 2008
pawel1967 napisał/a:
Po co dyskutować na ten temat można zastosoaać obiektyw od Drucha albo lepiej od Ami . Nie przejmować się rozpietoscia tonów , kondensorem , dobrą matówką , rozproszeniem światła . Powstanie dzieło sztuki jakich teraz pełno - super łomografia . Jeśli będziemy drążyć dalej to może dwudziestoletnia chemia bez bromku potasu w powiększalniku (dodatek do zastałego mało kontrastowego wywoływacza - czasy komuny - nic na półkach nie było). Wyjdzie super zaręczam że będą tacy co wpadną w zachwyt . Ja juz jestem do tyłu z nowymi trendami, jestem za stary . Jeśli jednak ktoś chce to zrobić dobrze to proponuje miekki obiektyw Industar 23U miękki obiektyw powiększalnikowy dajacy szlachetny obraz . Odbitki wprawiaja w zachwyt . Obiektyw to obrócony Novonar lub Industar 23 z mocnymi powłokami . Dostępny za kilka zł jeśli ktoś lubi szlachetnie miękkie . Ale po co ja to pisze skoro ktoś chce używać Heliosa 44 (58) lub 77 (50mm) to nic nam do tego i bedzie go używał i cieszył sie , a uśmiech to zdrowie i życzę go wszystkim

Piszesz o tych kontrastach a dalej nie odpowiedziałeś na pytanie czy faktycznie zauważyłeś różnicę między obiektywem powiększalnikowym a zwykłym m42? Chciałem porozmawiać w temacie od strony technicznej i praktycznej, Lomo komuna i bromek potasu z korekcją dla wycinka sfery czy płaszczyzny niewiele ma wspólnego.
alkos napisał/a:

Mi w Krokusie 66 na ilfordzie Xpress czasy wychodziły podobne. Przy F8 i małych odbitkach, świecąc żarówką 150W wychodziło w okolicy 2s! Dopiero gdy zdobyłem Krokusa 66kolor, wsadziłem matówkę pod żarówkę, zmniejszyłem moc do 100W czasy zrobiły się bardziej znośne - około 8s. Te 500W byłoby lekkim przegięciem z mojego punktu widzenia. No chyba że dla bardzo dużych odbitek, ale puki co nie robię takich zdjęć które nadawały by się do dużych powiększeń.

Jest rożnica między odbitkami z uczciwego obiektywu powiększalnikowega a z m42 . Nie próbowałem z Wołną 9 przyznajęsie ale nawet niedrogi Meogon to była naprawde przepaść w porównaniu z heliosem czy z Mikarem . To nie rozdzielczość ale przeniesienie kontrastów .

Żarówki 500wat nie mogłem wkręcić ponieważ wszystko było gorące jak piekarnik ąż lakier odchodził . Gdy jednak załozyłem redukcję przedłużającą tubus powiększalnika to stało sie możliwe . Nie groziło stopienie filmu itp . Ot wyjaśnienie redukcji - to była naprawdę dobra stara myśl techniczna rodem z PRL

Zamierzam dokupic dwa szkła do powiększalnika w tym jeden Janpol Color 55/5.6
Jak to z tym Janpolem jest, czy jest duży rozrzut w jakości :?:

Widziałem jego test optyczny w latach 90tych w ktorejś z naszych gazet fotograficznych . Wyszedł słabo ale to konstrukcja nowatorska którą naśladował w jedym z obiektywów ZSSR bodaj o nazwie VEGA . Zakłady pod Kijowem słynące z dobrej optyki . Jednak nigdy nie miałem tej Vegi w ręku . Jampol kolor jest sporo lepszy od Mikara jednak słabszy parametrami od optyki powiększalnikowej np czeskiej

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
karmazyniello, Będziesz robił kolor? Czy tylko tak ? Do prawdziwego koloru lepsza jest dobra głowica, a do C-B to mało przydatny jest Janpol. Filtry działaja tylko na pełnym otworze. Szkło jest takie sobie. Moim zdaniem w dzisiejszych czasach nie ma większego sensu tego używać.

Dada dzięki za info, ten Janpol za duże piwo bym dostał, więc to żaden serio zakup.

Tak przy okazji, nie ma ktoś tanio do odsprzedania szkła powiększalnikowego pod mały obrazek Carl Zeiss S-Orthoplanar 60 mm F4 :?:

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
karmazyniello napisał/a:
ak przy okazji, nie ma ktoś tanio do odsprzedania szkła powiększalnikowego pod mały obrazek Carl Zeiss S-Orthoplanar 60 mm F4

Haha! Ustawiam się jako drugi :mrgreen:

MEOPTA MEOGON 5,6/50, warto marnować na to szkło papier i czy jest warte 100zł :?:

karmazyniello napisał/a:
MEOPTA MEOGON 5,6/50, warto marnować na to szkło papier i czy jest warte 100zł :?:

100 pln ? Oczywiście że nie!

Do 100 pln kupujesz spokojnie sobie Nikkora 50 2,8 (z ebay'a). Nie kupuj szkła do powiększalnika w Polsce, u nas są ceny zaporowe :-P Jest też duży wybór różnych brandowanych szkieł dla producentów powiększalników - jakieś Omegi, Kaisery etc. -> to zazwyczaj są przyzwoite szkła również, a kupisz za prawdziwe grosze lub kilka funtów.

Za swojego Meogona ale 2,8/50 dostałem 80zł i to wszystko co w Polsce mozna za to szkło dać . Choć jest to licencja schneidera

guerilla, dzięki. Ktoś mi nabił głowę banialukami w takim razie, bo na sieci nie wiele o nim stoi.

[ Dodano: 2011-01-19, 10:37 ]
A taką minoltę warto kupić :?:

http://cgi.ebay.co.uk/MIN...f#ht_500wt_1156

Skocz do: