Po co dyskutować na ten temat można zastosoaać obiektyw od Drucha albo lepiej od Ami . Nie przejmować się rozpietoscia tonów , kondensorem , dobrą matówką , rozproszeniem światła . Powstanie dzieło sztuki jakich teraz pełno - super łomografia . Jeśli będziemy drążyć dalej to może dwudziestoletnia chemia bez bromku potasu w powiększalniku (dodatek do zastałego mało kontrastowego wywoływacza - czasy komuny - nic na półkach nie było). Wyjdzie super zaręczam że będą tacy co wpadną w zachwyt . Ja juz jestem do tyłu z nowymi trendami, jestem za stary . Jeśli jednak ktoś chce to zrobić dobrze to proponuje miekki obiektyw Industar 23U miękki obiektyw powiększalnikowy dajacy szlachetny obraz . Odbitki wprawiaja w zachwyt . Obiektyw to obrócony Novonar lub Industar 23 z mocnymi powłokami . Dostępny za kilka zł jeśli ktoś lubi szlachetnie miękkie . Ale po co ja to pisze skoro ktoś chce używać Heliosa 44 (58) lub 77 (50mm) to nic nam do tego i bedzie go używał i cieszył sie , a uśmiech to zdrowie i życzę go wszystkimkrzychu128 napisał/a:pawel1967 napisał/a:
Jednak przeniesienie tonów kontrasty w dobrym obiektywie powiekszalnikowym są nie do uzyskania optyką korygowaną do aparatu
Sprawdziłeś to organoleptycznie czy tak tylko piszesz?
Helios owszem, zapięty do lustrzanki jeżeli dostanie silne światło na przednią soczewkę to kontrast ewidentnie traci. Czy pod powiększalnikiem będzie to miało znaczenie? Kiedy jedynym źródłem światła jest żarówka powiększalnikowa?
pawel1967 napisał/a:
Skoro komuś pasuje Helios to można się cieszyć z jego radości . Jest demokracja każdemu wolno . [...] Licząc cenę nawet paczki papieru , stosowanie innej optyki niż przeznaczona do tego jest co najmniej dziwne
Jak już wcześniej wspominałem nie zależy mi na dyskusji o celowości takiego zastosowania tylko na aspektach technicznym. Wiem, mogę kupić el-nikkora, jak już będę miał dobry obiektyw to wypadało by mieć dobry powiększalnik, a krokus do takich nie należy więc zapewne w drodze kupna będę musiał nabyć dursta, magnifaksa czy opeusa. Jak już takowy komplet nabędę to znajdzie się na pewno coś lepszego które też należy kupić.
Nic nie zamierzam kupować tylko robić zdjęcia tym co mam. Dobry sprzęt nie poprawi moich zdjęć. W ogóle fotografię cz-b traktuję jako dobrą zabawę i nie zamierzam zbytnio w to inwestować.
CytatCzytając opinie o krokusach (między innymi na tym forum) można dojść do wniosku że lepiej go wyrzucić jeszcze przed zrobieniem pierwszej odbitki. Wiem też że istnieje grupa ludzi którzy nie chcieli by go za darmo.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
alkos napisał/a:O ile jest w znosnym stanie technicznym, powienien dac rade na dlugo.
Pentax Spotmatic SP | Pentax 6x7
karmazyniello napisał/a:bo odbitki wychodzą spod niego wcale nie gorsze niż spod Mag'a 4
CytatMogłem uzywać 500 watowych żarówek .
alkos napisał/a:CytatMogłem uzywać 500 watowych żarówek .
Zawsze mnie zastanawialo - po co wlasciwie? Moj Leitz na 75W ma czasy w stylu 10-15s naswietlania dla f:16 i 20x25cm i wolalbym zmniejszyc mu wataż wlasciwie...
modern art = i could do that + yes, but you didn't
alkos napisał/a:Z czego to moze wynikac? Czulosc papieru? Robie na Ilfordzie Multigrade.
Aha, glowica ma zwykly kondensor - nie miales u siebie czegos rozpraszajacego przypadkiem?
pawel1967 napisał/a:Po co dyskutować na ten temat można zastosoaać obiektyw od Drucha albo lepiej od Ami . Nie przejmować się rozpietoscia tonów , kondensorem , dobrą matówką , rozproszeniem światła . Powstanie dzieło sztuki jakich teraz pełno - super łomografia . Jeśli będziemy drążyć dalej to może dwudziestoletnia chemia bez bromku potasu w powiększalniku (dodatek do zastałego mało kontrastowego wywoływacza - czasy komuny - nic na półkach nie było). Wyjdzie super zaręczam że będą tacy co wpadną w zachwyt . Ja juz jestem do tyłu z nowymi trendami, jestem za stary . Jeśli jednak ktoś chce to zrobić dobrze to proponuje miekki obiektyw Industar 23U miękki obiektyw powiększalnikowy dajacy szlachetny obraz . Odbitki wprawiaja w zachwyt . Obiektyw to obrócony Novonar lub Industar 23 z mocnymi powłokami . Dostępny za kilka zł jeśli ktoś lubi szlachetnie miękkie . Ale po co ja to pisze skoro ktoś chce używać Heliosa 44 (58) lub 77 (50mm) to nic nam do tego i bedzie go używał i cieszył sie , a uśmiech to zdrowie i życzę go wszystkim
alkos napisał/a:Zawsze mnie zastanawialo - po co wlasciwie? Moj Leitz na 75W ma czasy w stylu 10-15s naswietlania dla f:16 i 20x25cm i wolalbym zmniejszyc mu wataż wlasciwie...
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
karmazyniello napisał/a:ak przy okazji, nie ma ktoś tanio do odsprzedania szkła powiększalnikowego pod mały obrazek Carl Zeiss S-Orthoplanar 60 mm F4
Pentax 645, MX, MZ5, Z1p, Ds, K-1, K-01, 750z, Q
karmazyniello napisał/a:MEOPTA MEOGON 5,6/50, warto marnować na to szkło papier i czy jest warte 100zł