Takie rzeczy to tylko w Erze Nie wiem, czy amatorska lustrzanka ma możliwość nagrywania filmów. Gdyby nie to, to bym polecił Olympusa E-ileś tam. Przynajmniej ma menu przeniesione wprost z kompakta, a przez to bardzo łatwe w obsłudze.muzzle27 napisał/a:-zeby był amatorski- ale dajacy możliwość już robienia ładnych zdjęć (uczenia się).
-żeby można było nakręcić ładny filmik- bo kamery video to własciwie nie używam wogóle...
-zeby był poręczny- niezbyt duzy
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
muzzle27 napisał/a:i pomyslalem zeby kupila sobie K-x
36. WWW
Pozdrawiam,
Jeay
Posiadany przeze mnie sprzęt: Pentax K-r (wydzierżawiony w oczekiwaniu na K-5), Pentax MZ-60, Pentax ME Super i skromna "szklarnia".
muzzle27 napisał/a:Myslala o Olympus Pen E-PL1 + 14-42mm , ale nie wiem czy chcialbym czegos takiego uzywac..
K5 18-55 WR,*55/1.4, *50-135/2.8
Jeay napisał/a:(...) PENy złe też nie są, ale wypadają ciut gorzej od NEXów, a na dodatek w Polsce sprzedało się ich do tej pory tyle, że nasuwa się pytanie o wsparcie w przyszłości...
muzzle27 napisał/a:-zeby był amatorski- ale dajacy możliwość już robienia ładnych zdjęć (uczenia się).
-żeby można było nakręcić ładny filmik- bo kamery video to własciwie nie używam wogóle...
muzzle27 napisał/a:Myslala o Olympus Pen E-PL1 + 14-42mm , ale nie wiem czy chcialbym czegos takiego uzywac.. czy macie jakies inne opcje?
K-7 | FA 77/1.8 Ltd | DA 40/2.8 Ltd | ME Super | Metz 58 AF-1 | Sigma 10-20/4-5.6 EX DC | DA* 16-50 mm f/2.8 | DA* 50-135 mm f/2.8 | Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO |
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
mas7odon napisał/a:Stoję przed podobnym dylematem - chcę na urodziny kupić małe lustro. Poluję właśnie na białego k-x :).
Kp | K-5 | Z-50p | ProgramA | ME | MZ-M zdechlak do rozbiórki
Zakład przerobu stłuczki szklanej
www.pentaxphotogallery.com/artists/dragoman
muzzle27 napisał/a:Witam,
Znajoma chce kupić cos lepszego niz kompakt, i mam zagwozdkę co polecic.. jestem szczesliwym posiadaczem K200d, i pomyslalem zeby kupila sobie Kxa, ktory teraz pewno będzie taniał.. allle ona ma takie potrzeby:
-zeby był amatorski- ale dajacy możliwość już robienia ładnych zdjęć (uczenia się).
Myslala o Olympus Pen E-PL1 + 14-42mm , ale nie wiem czy chcialbym czegos takiego uzywac.. czy macie jakies inne opcje? Obecnie przeceniają np. Canona 500d, ktory FULLHD filmy kręci, i mozna go kupic za 2k ale czy to warto?
Z tych malych lustrzanek , to widzialem NX10, cos z Panasonica?
Dzieki za wszelkie porady - pewno kupiłbym K5 , ale jej chyba zalezy na czyms innym ;)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
cube007 napisał/a:Jeay napisał/a:(...) PENy złe też nie są, ale wypadają ciut gorzej od NEXów, a na dodatek w Polsce sprzedało się ich do tej pory tyle, że nasuwa się pytanie o wsparcie w przyszłości...
Taaaa... pewnie sprzedalo sie tego tyle ile Samsunga GX i NX razem wzietych
Pozdrawiam,
Jeay
Posiadany przeze mnie sprzęt: Pentax K-r (wydzierżawiony w oczekiwaniu na K-5), Pentax MZ-60, Pentax ME Super i skromna "szklarnia".
Jeay napisał/a:Natomiast NXy może nie sprzedają się jak ciepłe bułeczki, ale ze swoich źródeł znam akurat rynek bezlusterkowców bardzo dobrze i wierz mi - sprzedają się o wiele lepiej niż PENy.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
nex napisał/a:Jeay napisał/a:Natomiast NXy może nie sprzedają się jak ciepłe bułeczki, ale ze swoich źródeł znam akurat rynek bezlusterkowców bardzo dobrze i wierz mi - sprzedają się o wiele lepiej niż PENy.
Nie wierzę. Nic, a nic.
Jakiś czas temu kupowałem w jednym za znanych sklepów foto na necie aparat. Myślałem o e-pl1 (w końcu kupiłem inny). Pamiętam jak sprzedawca odpisał mi, że w związku z dużą sprzedażą e-pl1 możliwe jest tylko zapisanie się na aparat i realizacja chyba dopiero po tygodniu czy dwóch. Natomiast NX był bez problemu dostępny. Sklep ten jest oblepiony z każdej strony reklamami samsunga (nie da się wejść do niego bez oglądania 10s promocji NX'a i in.) .
Sam gdybym miał kupować dziś jeszcze raz pewnie kupiłbym PEN'a.
Pozdrawiam,
Jeay
K-7 | FA 77/1.8 Ltd | DA 40/2.8 Ltd | ME Super | Metz 58 AF-1 | Sigma 10-20/4-5.6 EX DC | DA* 16-50 mm f/2.8 | DA* 50-135 mm f/2.8 | Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO |
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Canon Eos 5D MkII, 580 EXII, Ef 24 1.4, Ef 85 1.8, Ef 50 1.8 i dobre chęci.