manfred  Dołączył: 31 Sty 2009
metz 20bc4 i Ricoh KR-5 Super II potrzebna porada
Witam! Dziś będę musiał pierwszy raz użyć w ogóle w życiu zewnętrznej lampy do aparatu. Kupiłem ją w całym zestawie okazyjnie więc cieszę się, że jest w ogóle. Fotki planuję robić przy pomocy Ricoh'a KR-5 Super II. Moje pytanie jest odnośnie całej tej tabelki z tyłu lampy, jak również przełącznika M/C. Co do tabelki, z tego co wyczytałem to ustawiłem wskaźnik na 200 (klisza o czułości 200 jest w aparacie). Przełącznik wydaje mi się, że jest to manual/automat, ale jak by ten automat działał. Pasuje mi się również dowiedzieć jak operować czasem na aparacie. Ustawiłem na 1/125 (w instrukcji aparatu jest że na taki czas lub mniejszy, ale jak się to ma do automatycznego trybu lampy?). Pogubiłem się, oczywiście sam się będę starał dokształcić w najbliższym czasie, ale jest to też stara lampa jak i aparat i niektóre porady nieco się różnią. Gdyby ktoś miał chwilkę i chciał mi to choć trochę przybliżyć to byłoby świetnie. Załączam zdjęcia, pozdrawiam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Lampa: M to manual - błysk pełną mocą, C to praca w trybie automatycznym. Ten suwaczek ze strzałeczkami przy 22 i 2 ustawiasz tak aby lewa strzałeczka pokrywała się z czułością filmu w DIN (prawa pokryje się z czułością w ASA). Nad czerwoną linią, idącą od C, w miejscu gdzie dochodzi do suwaczka odczytasz na nim jaką ustawić przysłonę na obiektywie.
W aparacie musisz mieć ustawiony czas synchronizacji, oznaczony na czerwono, 1/125 lub dłuższy.

manfred  Dołączył: 31 Sty 2009
co do czasu, ustawiać według wskazań światłomierza?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
manfred, Nie !!
plwk napisał/a:
W aparacie musisz mieć ustawiony czas synchronizacji, oznaczony na czerwono, 1/125

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
dodam jeszcze n.t. ustawienia C(auto):
czerwona kreska, poza przysłoną, mówi jeszcze o tym do jakiej odległości działa pomiar lampy, w tym wypadku do ok. 3,5 m.
aby robić fotki z większej odległości trzeba ustawić M i operować przysłoną oceniając odległość.

Skocz do: