janex  Dołączył: 29 Sie 2010
Wtyczek jestem w trakcie szukania, jeśli nigdzie nie znajdę to sam zrobię :lol:

Edit ///

Jest jeszcze opcja bawienia się w prowizoryczne kostki i w tych kostkach zrobić wejścia Cinch. Schemat jest taki sam :->

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
Kup sobie żarówki błyskowe. Można do nich dostac niedrogie softboxy. Bywają także żarówki z regulacją mocy. Kombinowanie z lampami aparatowymi mija sie z celem - wydasz tyle samo, a efekt bedzie marny. Lampy naaparatowe z odpowiednim osprzętem przydatne bywają w terenie, ale osprzet do tego jest droższy niż do żarówek błyskowych. Jak zachcesz wiecej (tzn porządniejsze lampy) to te żarówki będa się swietnie nadawały do doświetlenia tła.
Żarówki nie maja pilota, ale są dostępne oprawki na dwie zarówki - w jedą wkręcasz błyskową w drugą zwykłą zarówkę i masz pilota.
Przykładowy zestaw:
http://fripers.pl/product...-FreePower.html
Możesz podobierać inne elementy - podwójne oprawki, parasolki odbijajace czy mocniejsze żarówki. Możesz poszukać używanych statywów (statywy do aparatu sie nie nadają 2m to standard). koszt zabawy powinien zamknąć sie w kwocie 200-300zł.
Tą lampę co masz zapinaj na aparat i używaj do wyzawalania fotocel w zarówkach i doświetlania oczu na małej mocy (wbudowaną się nie da)

Nie wiem czy za uwarzyłeś ale piszemy tutaj raczej o niższych kosztach :roll: Lampy o mocy 40 będę miał prawdopodobnie 2 i tak samo dwie o mocy 20 :lol: I wtedy do jednego softboksa 40 do drugiego softboksa 40 a do trzeciego dwie dwudziestki :lol: Budżet jak najmniejszy, bo jak bym miał fundusze to bym kupił kostki za łączną kwotę 100zł i kable PC-PC też wszystkie za jakieś około 100zł, a gdzie reszta :roll:

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
janex,sorki że się wcinam ale przy okazji wątku o domowym studyjku mam pytanie do praktyków-czy poniższy zestaw da radę w domowym studio?

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
andybond,
da rade pytanie tylko za ile to jakie to statywy
a lamy te co na zdjeciu to jednak nie najlepsze opinie maja w tej cenie praktycznie (kolo200za szt) znacznie lepsze beda cy100mr

masz chyba phottix to i wyzwalacz ten będzie zbędny

wrota strumienica i filtry na lampy 9,5 w dosc dobrej cenie sa w jednym z polskich sklepow

Podstawowe pytanie Andrzeju jaki masz budzet?

Za ten zestawik co na zdjęciu mój przyjaciel Lee Quong ;-) chce lekko ponad 8 setek

wojtkow  Dołączył: 21 Wrz 2009
andybond - podobny zestaw, od mojego przyjaciela Lee Zenga :-P jedzie (płynie) aktualnie do mnie z Hongkongu. Spodziewam się go za jakieś dwa tygodnie, wtedy napiszę ile to jest warte (mój ma 3x300Ws)

wojtkow napisał/a:
podobny zestaw, od mojego przyjaciela Lee Zenga

Czyli parafrazując cycat z "Misia" Bo wszystkie Lee to fajne chłopaki są :mrgreen:
wojtkow napisał/a:
wtedy napiszę ile to jest warte

Czytać będę z otwartą gębą ;-)

300Ws na warunki domowe to sporo. 150Ws skręcone do 1/32 mocy to przeslona 4-5.6 irzy iso 100... I w/g mnie 2 lub 4 lampy raczej niz 3. w kazdym razie dobrze by lampy takie same były parami

janex, daruj soebie zabawy z lampami aparatowymi. Od tego zaczynałem: kostki, fotocele, kabelki (miałem lampę z wtykiem mikrojack)... Kupiłem jakieś kostki mocowane na statyw aparatowy (z gwintem i fotocelą) okazało sie ze fotocela jest do bani wiec wstawiłem swoją 3 elementową (i jest dobrze). Ale okazało się, ze statyw aparatowy jest za niski, nie ma jak przyczepić parasoli. Wiec uchwyt do lampy z sankami i parasolką (droższy niż do zarówki błyskowej przynajmniej wetdy był jakieś 2 razy). Okazało sie że dwie rózne lampy to porażka... wiec zakup zarówek błyskowych najtańszych. To coś dawało ale brakowało mi regulacji mocy. Zresztą parasolka ma sporo wad - szczególnie w niedużym studio dodmowym. Dopiero lampy z duzą regulacją mocy i sporymi softboxami mnie zdowoliły.
Dość dobre efekty dawały softboxy robione z pudełek (płaskich tak 60x60) folii aluminiowej, jakli technicznej i normalnej zarówki (teraz sa dostępne małogrzejace sie świetlóki dajace światło dzienne). Ale były niemocowlane na niczym więc osoba-statyw do każdego niezbędna.
Uwazam na podstawie autopsji, ze zabawa lampami aparatowymi to stracony czas i pieniadze (pewnie ze 100-200zł stracisz na to) - lepiej popoluj na używany zetaw statywów i lepszych żarówek błyskowych. Nawet jak sie rozwiniesz i kupisz lepsze lampy to zostanie i się przydaje.
Zwróć uwagę na by statyw był 16mm a nie 12mm (na 12 źle sie mocuje wszelakie lepsze rzeczy, a róznica w cenie jest minimalna). Czesto można takze kupić używane zestawy za połowę ceny od tych co się napalili i nie dali rady z lamapmi rżedu 100-200Ws z regulacją i wszystkimi bajerami.
Mam i zestaw na lampy aparatowe - uchwyty, parasolki, statywy, kabel PTTL i dwie lampy AF-360FGZ - czasami przydaje sie w plenerze, ale niestety parasolki (i softboxy) lubią fruwać na wietrze więc bez ekipy trzymaczy ciężko.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
A ja uważam że przeciwnie - za pomocą lamp aparatowych można osiągnąć całkiem fajne efekty. Ale nie za 100 czy 200 zł. Warunek - dosyć mocne lampy, o regulowanej mocy (np. SB-24 i pokrewne czy YN-460 II). Oprócz w studio mogą przydać się w plenerze.
Nie polecam zestawu, do którego link podał tomekl, a dokładniej statywów - mało stabilne, może jakąś małą lampkę aparatową utrzyma, ale coś większego na to zakładać to strach. Natomiast z tanich statywów polecam ten:
statyw
grube rury, masywny i stabilny. Ja wywaliłem ze środka te sprężyny - trochę hałasowały i trzeba było się trochę namęczyć przy składaniu tak żeby zmieściły się do pokrowca.

Cytat
pewnie ze 100-200zł stracisz na to

Jak wydam na to 10zł to będzie dużo :lol: Bo jedyne co to kable muszę jakieś poszukać, a reszta to jakiś złom np. z odtwarzacza CD z przed 10 lat :lol:

Cytat
softboxy robione z pudełek

Już o tym myślałem i nawet na forum wrzucałem stronkę z poradnikiem jak to zrobić :->

Cytat
AF-360FGZ

Te lampy mają Liczbę Przewodnią 36 a moje lampy 40 :lol:

A fotocele sam sobie zbuduje :-D

Edit ///

Statywu na razie nie potrzeba najpierw to zbuduje :lol: Potem zobaczę efekty ustawiając softboksa na stole i krześle i sobie nawet na szafę przywiesze :mrgreen:

janex, idzie o to ze takie samoróbki się nie sprawdzają. Będą wychodziły Ci koszmarki i sie zniechęcisz. Fotocele mozna zrobic świetną za 3 zł. Lampę mozna kupić niedrogo , a jak trzeba przerobic. Ale ustawianie tego na krzesłach nie ma sensu. Jak i świecenie bez sensownych dyfuzorów. Statywy (im solidniejsze tym lepsze jak pisze michal5150, ale niestety i droższe), mocowanie, parasolki to minimum. Jeśli na takim najtańszym statywie nie bedziesz mocował nic cieżkiego wytrzyma, ale do lampy studyjnej musisz mieć już odpowiednio stabilny. Mi się statywu sesnownego nie udało zrobić, a jak zaczełem liczyć jakieś sensowniejsze rozwiązania to taniej wyszło kupić gotowe. A jak się okaząło najwazniejszy jest.. statyw - tak by można zajżć się modelowaniem światła, a nie zastanawianiem się czy stołek się nie przewróci...

Cytat
Będą wychodziły Ci koszmarki i sie zniechęcisz.z

Dlaczego :?: Jeśli piszesz, że fotocela za 3 zł jest git to co tam ma nie działać :?: Bo reszta to trochę lutowania i koniec ;-)

Statyw napisałem, że będzie ale po zmontowaniu tego wszystkiego i po teście który odbędzie się na początku za pomocą Krzesła, stołu, szafy a nawet sobie na żyrandolu powieszę :mrgreen:

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
fotocela za 3 zeta działa w trakcie testów... jak zaczniesz pstrykać jakiś set to się okazuje że a to jakiś kabelek sie odlutował, a to nie chce zadziałać z odbitego, a to się wiesza i trzeba ją wypinać i wpinać, a to dystans za duży... ale spróbować nie zaszkodzi ;-)
dziwi mnie że chcesz 3 softboksy robić - po co Ci tyle? ja bym zrobił dwa z możliwością montowania do każdego 1 lub 2 lamp - dzięki temu masz np takie zestawy
- 1 mocny (2x40) i jeden słabszy (2x20)
- 2 mocne (40+20),
- 1mocny(40+40) plus goła lampa/snoot na kontre/włosy/ (20), plus lampa na tło (20)
do tego blenda i masz 100 możliwości (o ile znajdziesz naprawdę solidny sposób mocowania i ustawiania tego)
jeśli masz odpowiednie umiejętności, jakiś warsztat, inne gadżety to próbuj a efekty pokaż w "złotej rączce"

Fotocele dam bratu do zrobienia (elektronik) niech zrobi to porządnie :mrgreen:

A co do softboksów to tak chce to ustawić, ale w każdym softboksie będzie wejście na dwie lampy ;-)

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
andybond,
andrzej te co na zdjeciu sa lampki uważane są za awaryjne więc ja bym nie ryzykował brać tego za tą kasę z hk pomyśl może czy nie kupić sobie np 3*yn460II - okolo 450 pln do tego parasolki i statywy cena będzie podobna a masz mobilny zestaw i o wiele bardziej sprawdzony wrota i filtry tez sobie do tego dokupisz :)

Patryk w najbliższym planie jest 460II a więc od tego zacznę.Dziś robiłem teścik z metzem wbudowaną i radiówką i miś córki wyszedł nawet jakoś tam ;-) Już nawet wykonałem uchwyty do parasolek :mrgreen:Pytanie odnośnie tego zestawu było niejako pilotażowe bo i tak najbliższa przyszłość zakupowa to raczej niewielkie sumki.

Andybond, daj zdjęcia tego uchwytu ;-)

Miałem już robić fotocele ale okazało się , że w mojej myszce jest kondensator 10nF a potrzebuje 100nF :-/ Co oznacza wycieczkę do elektronicznego.

janex napisał/a:
Miałem już robić fotocele ale okazało się
.............
Chłopie ty masz zdrowie :shock: Komplet nadajnik+odbiornik u Chińczyka kupisz za 45 zł a ty latasz jak z pieprzem za każdą pierdułką.
janex napisał/a:
Andybond, daj zdjęcia tego uchwytu

Proszę cię bardzo
1.Wersja "sustemowa" :mrgreen: zrobiłem ten układ również z myślą o macro ale przy odpowiedniej konfiguracji będzie mi trzymało parasolkę. Mocowanie np.do nogi statywu.

2.Wersja bezpośrednio przy odbiorniku zamocowanym na statywie

Ten uchwyt dość ciekawy ;-)

A to, że wybieram do elektronicznego to nic ;-) Mam po drodze :mrgreen: I przynajmniej jak zbuduje to będę miał tanie kable jak się jakiś zerwie :lol:

Skocz do: