grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
oj.
janex, ja Ci zycze powodzenia.
Tylko zeby nie wyszlo tak ze stracisz mase czasu na budowanie tego pozniej testowanie a podczas zdjec na ustawianie tego wszystkiego zamiast skupic sie na zdjeciach.

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
i tak powstaną te "koszmarki" o których pisałem;-) Ale człowiek ma taką konstrukcję, ze jak sam nie sprawdzi to sie nie przekona;-)

thelazyone  Dołączył: 16 Lis 2010
andybond napisał/a:
...
Chłopie ty masz zdrowie :shock: Komplet nadajnik+odbiornik u Chińczyka kupisz za 45 zł ...

andybond masz może jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę lub namiary na taki komplet ?

janex  Dołączył: 29 Sie 2010
Na allegro są takie zestawy ;-) http://allegro.pl/listing...p&change_view=1

Cytat
janex, ja Ci zycze powodzenia

Dzięki ;-)

Cytat
i tak powstaną te "koszmarki" o których pisałem ;-)

Nie powtaną ja tego już dopilnuje :lol:

wojtkow  Dołączył: 21 Wrz 2009
Też Ci mówią, że tanio to kupuje się na ebayu :)

A poważnie, to jestem pełen podziwu dla Twojego zapału, choć mam wrażenie, że nie do końca czujesz, że de facto zmieniasz hobby z fotografii na elektronikę i majsterkowanie (no chyba, że to Twój cel). Zdecydowanie więcej czasu spędzisz na budowie tego sprzętu, jego poprawianiu, naprawianiu etc., niż na jego wykorzystywaniu.

Ale długo ją buduje. Jakieś 30 min na wymyślenie, 20 min na dopracowanie pomysłu i 2 minuty na rozkręcenie myszki :lol:

Hobby nie zmienię bo raczej marny ze mnie elektronik :-> Zlutować zlutuję, ale schematu nie wymyślę :lol:

Aha i jeszcze pytanie ktoś już budował taką fotocele :?: http://www.spychalski.inf...-pierwszy-blysk Działa poprawnie :?: bo powinna :mrgreen:

Działa. Ale nie wyzwala lamp systemowych pentaxa:-) (tzn AF 360 FGZ) inne owszem

Tomekl, tak z ciekawości pytam próbowałeś :?: Bo coś mi się wydaje, że na stopce największe kółko wyzwala lampę ;-)
Chociaż i tak będą ruskie lampy więc :mrgreen:

Mam fotocelę w/g takiego schematu. Jak pisałem kupiłem fabryczną i była bardzo mało czuła. wymieniłem środek i taki układ i jest jest ok. Ale nie wyzwala mi lampy AF 360 FGZ. Inne kundelki bez problemu (miałem wtedy jakies lampy TTL do pentaxa Cullman czy jakoś tak).
elektronika to najmniejszy problem - problemem jest dobre mocowanie lampy do tego ustojstwa.... Teraz fotocele lepsze bywają (to było lat temu kilkanaście zaczynałem jak Ty i wtedy systemowych lamp pentaxa nie miałem) i prościej jest kupić fotocelę gotową za 20-30 zł - niekoniecznie radiową - chodzi o sprawną i mocną mechanikę. Także uchwyty itp. W sumie wyjdzie Ci że najlepiej kupić wszytsko, bo lampy naapartowe się słabo sprawdzają... jedynie w terenie gdy nie ma innej alternatywy

Tak tylko gdy zakupie fotocele to za tym idą kable itp. a tych wtyczek PC nie będę robić tylko połączę wszystko za pomocą kabli Cinch :lol: Zresztą jak wszystko zaleje cyną to się raczej tak łatwo nie rozpadnie :evilsmile:

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
thelazyone napisał/a:
andybond masz może jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę lub namiary na taki komplet ?

Mówisz i masz.Ja kupiłem u tego gościa
http://cgi.ebay.co.uk/ws/...e=STRK:MEWNX:IT
Kupiłem PT-04 ze względu na cenę i możliwość dokupienia w przyszłości kolejnych odbiorników.Po pierwszych próbach zaczyna mi się radiowa komunikacja podobać,a jak jeszcze ma się w korpusie gniazdo Sync. to już całkiem miodzio.Wtedy np. nadajnik kabelkiem do tego gniazda,wbudowana ustawiona na aby aby (oczywiście z dyfuzorkiem) a reszta drogą radiową.

thelazyone  Dołączył: 16 Lis 2010
dzięki andybond :-B (zamówione)
IMHO lepiej dać te 42,13 zł za nadajnik z odbiornikiem niż się bawić w budowanie fotoceli

thelazyone napisał/a:
IMHO lepiej dać te 42,13 zł za nadajnik z odbiornikiem niż się bawić w budowanie fotoceli

Jak to mówią? Każdy orze jak może ;-) Ja byłem tego samego zdania ;-)
Dziś jeszcze zakupiłem parasolkę srebrną.A dlaczego nie białą? Bo mam pomysła jak z niej zrobić Softbox ;-) Muszę tylko pogadać z koleżanką-krawcową :mrgreen:

Thelazyone, jak w opisie masz "80-200 do zabawy" to ja mam "Lutownice do zabawy" :lol:

A na poważnie wolę to zrobić porządnie samemu w 20 min ;-) Dodać powszechne kable cinch :-) Tylko muszę kupić kondensatory :lol:

Cytat
Bo mam pomysła jak z niej zrobić Softbox

Z parasolki :?: Taniej było można :lol: Ale każdy robi po swojemu :mrgreen:

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
janex, setki osób to budowało :) jak nie pomylisz nóżek to działa, ale ma pewien problem - wyzwala tylko lampy z wysokim napięciem na stopce. jak masz coś do 10V to trzeba popróbować innych tranzystorków (ja mam zbudowaną na jakimś chińskim pcr406j). Co do kondensatora z poprzedniej strony to najpierw zbuduj bez niego a dopiero jak się okaże że fotocela ślepnie albo sama się wyzwala w świetle zastanym to wstaw coś niedużego (za duży będzie miał taką bezwładność że wygasi każdy impuls)

Przeczytaj 3-4 razy: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic547671.html ze zrozumieniem :mrgreen:
co Ty chcesz Chinchami łączyć? jeśli to stare lampy to wbuduj fotocelę na stałe, jak się boisz że będzie działać zbyt kierunkowo to wyprowadź kabelkiem 15-20 cm te BPW34 i będziesz mógł nimi kierować skąd światło przychodzi (reszta w środku).
Fotocela to pikuś - Ty się dobrze zastanów jak będziesz mocował lampy/softboksy i do czego tak żeby w trakcie sesji pstrykać a nie naprawiać prowizorki.

Cytat
co Ty chcesz Chinchami łączyć

No lampy z fotocelą, ponieważ wtyk PC i cinch tak samo w środku wyglądają. Masa i żyła jest tu i tu :mrgreen:

Co do kostek tych niby prowizora, wpadłem na pomysł aby było to trwałe i niezniszczalne prawie :lol:

janex napisał/a:
Co do kostek tych niby prowizora, wpadłem na pomysł aby było to trwałe i niezniszczalne prawie :lol:

Rekonstrukcje historyczne w studio będziesz focił :?: :shock: O matko Bosko toś to siok :shock:

Raczej konstrukcje nowoczesne :-P Ale pokaże wam to jak zrobię (teraz objęte tajemnicą :-P )

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
janex napisał/a:
wtyk PC i cinch tak samo w środku wyglądają
albo ja mylę wtyczki albo nie wiem co... chinch jest z 5 razy większy od PC! jak to połączysz? co do wtyczek już pisałem - jack mono 2.5 lub 3.5 - tanie, pewne, łatwo dostępne. Kabelki dowolne ale polecam coś miękkiego - wygodniejsze w użyciu.

zresztą... zbuduj, polutuj i się pochwal jak działa :-D

W fotoceli wejście cinch --> Wchodzi kabel z wtykiem cinch --> Wchodzi kabel cinch do ala kostki w której jest wejście cinch :mrgreen:
Tak skrótem :lol: Cinchów w domu to mam dużo. Zresztą jest o wiele bardziej sławny cinch od jacka ;-)

Skocz do: