Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
plwk napisał/a:
Nie bardzo rozumiem problem przy pieszej wędrówce. Urządzenie pokazuje pozycję na mapie i kierunek północy to czego trzeba więcej?

Widocznie niektórzy potrzebują więcej (czyt. inaczej).

Arti napisał/a:
nie wyobrażam sobie nawigowania pieszego w terenie. Bo jak? "Skręć w lewo na te dwie sosenki, idź miedzą, uwaga, krowie łajno, wdepłeś. "

Akurat nie o to mi chopdziło, a o możliwość nanoszenia punktów i ustalania trasy.
Arti napisał/a:
W terenia mususz wiedzieć gdzie jesteś i umieć przeczytać mapę...

Akurat zazwyczaj nie mam z tym problemu, a jak już się zgubię, to potrafię się szybko "znaleźć".

Arti napisał/a:
Miałem okazję używać Nokia Maps jako nawigację pieszą. Działa jak w samochodowej, idź, skręć itd. Ale raz, że przy wolnym marszu to sie gubiła koszmarnie

Rzadko używam pieszej, ale nie miałem takich koszmarów. Niestety nie podoba mi się, że w pieszej nie ma pokazanego kierunku, w którym idziesz, tylko trzeba to ustalić na podstawie punkcików za kropą.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Raven napisał/a:
o możliwość nanoszenia punktów i ustalania trasy

Polski KaMap ma taką funkcjonalność, Ozi Explorer i pozostałe obsługujące bitmapy również.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Raven napisał/a:
Akurat nie o to mi chopdziło, a o możliwość nanoszenia punktów i ustalania trasy.

Nie jestem pewien, czy AutoMapa tego nie daje. Muszę sprawdzić, bo naniesienie np przebiegu inwestycji liniowej na sieć dróg, byłoby ciekawą możliwością. Nie używałem jej poza samochodem. Resztę załatwiam za pomocą Garmina eTrex Legend i jeśli trzeba to sobie strugam sam, co potrzebuję i wgrywam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
AutoMapa nie pokazuje ukształtowania terenu oraz nie ma naniesionych szlaków turystycznych i dlatego wg mnie, nie nadaje się do pieszych wycieczek.

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Chodzi mi po głowie kupno nawigacji do samochodu. Moje wymagania
1. Automapa na Polskę.
2. Korzystanie z komórki jako modemu.
3. Musi działać usługa Live Drive.
4. Ekran 5".
5. Wydajny procek co by to jakoś chodziło z sensem.

W sumie tak bardzo nawigacja nie jest mi potrzebna, ale zależy mi na informacjach o korkach. Korzysta ktoś z tej funkcji w Automapie, jak się to sprawuje?
Wstępnie wpadły mi w oko następujące modele:
1. http://www.skapiec.pl/site/cat/44/comp/1992732
2. http://www.skapiec.pl/site/cat/44/comp/614665
3. http://www.skapiec.pl/site/cat/44/comp/894331
4. http://www.skapiec.pl/site/cat/44/comp/2670714

Ten ostatni model to jakaś nowość, nie ma zbyt wiele o nim i ceną nieco przewyższa pozostałe.
Możecie mi coś z tych (lub może coś innego) polecić lub odradzić?

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
MarcinG napisał/a:

W sumie tak bardzo nawigacja nie jest mi potrzebna, ale zależy mi na informacjach o korkach.

To może CB? W tej dziedzinie sprawdzi się na pewno o wiele lepiej jak jakakolwiek usługa w nawigacji

wallace  Dołączył: 08 Maj 2010
Odnośnie korków, mam znajomego używającego na telefonie serwisu http://mtraffic.pl
ale z doświadczeń (za andybondem), CB jest szybkie i efektywne w tym względzie.

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Owszem, CB jest ok. Nawet mam gdzieś stare w szafie z dawnych lat. Ma tylko jedną wadę, nie wyznaczy mi alternatywnej trasy. Natomiast CB uzupełnione o nawigację jest już dobrym rozwiązaniem.
Wyszło na to, że jednak potrzebuję nawigacji.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Myślę, że moje pytanie się tutaj nada:

1. Mam ścieżkę zapisaną [telefon z androidem] - 300km. Mogę ją zapisać jako plik: gpx, kml, csv, tcx oraz wysłać do google maps. Czy jest jakiś program, za pomocą którego mogłabym wyodrębnić z tego interesujących mnie 5km i zapisać w osobnej ścieżce?
[która potem bym chciała przerobić w gps-prune w model 3D :-) ].

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Viking ? A Prune nie ma edycji ?

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
mygosia napisał/a:
Czy jest jakiś program, za pomocą którego mogłabym wyodrębnić z tego interesujących mnie 5km i zapisać w osobnej ścieżce?

Formaty GPX i KML to tak naprawdę XML, więc wystarczy nawet vi lub Emacs (chyba, że używasz edytora z Midnight Commandera ;-) ), z tym że to będzie ręczna robota. Sam kiedyś tak zrobiłem, ale chodziło o krótszą trasę.

Możesz też spróbować GPX Editora.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Od biedy do GPXów i CSVek nada się zwykły Notatnik, no może Notepad++ :)
Ewentualnie może z poziomu Google Earth da się wywalić niepotrzebne punkty.

gezeb napisał/a:
A Prune nie ma edycji ?

No właśnie niby zaznaczam punkt początkowy i punkt końcowy, ale nie widzię opcji, aby "Zapisać odcinek jako nowy", albo coś w tym stylu.

Oki dzięki za wskazówki - obczaję które z tych programów o których piszcie są pod linuksa - ewentualnie będziemy z windowsem działać [i znó się pewnie popsuje ;-) ]

Ps.
Aaaaa - czyli jak mam plik tekstowy, a w nim ciąg punktów, to wystarczy, że skopiuję te, które mnie interesują do innego pliku tekstowego i zapiszę je w odpowiednim formacie i będzie gites? :roll:

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
mygosia napisał/a:
Oki dzięki za wskazówki - obczaję które z tych programów o których piszcie są pod linuksa - ewentualnie będziemy z windowsem działać [i znó się pewnie popsuje ;-) ]
Myślę, że Wine może załatwić sprawę i nie będziesz musiała odpalać Windowsa.

mygosia napisał/a:
Aaaaa - czyli jak mam plik tekstowy, a w nim ciąg punktów, to wystarczy, że skopiuję te, które mnie interesują do innego pliku tekstowego i zapiszę je w odpowiednim formacie i będzie gites? :roll:
Tak. Tylko trzeba będzie zachować strukturę pliku XML, czyli będzie to operacja odwrotna - nie kopiowanie interesujących punktów, a wycinanie nieinteresujących :-)

Obadam :-)
W razie co będę krzyczeć o pomoc ;-)

A jeszcze jedno.
Jak przesyłam z telefonu [MyTrack]do google maps jakąś trasę, to otrzymuję coś takiego:
http://g.co/maps/txy6w

Nie wiem w którym momencie, ale trasa zostaje pocięta na wiele odcinków - i nie można obejrzeć całości, tylko trzeba "przewijać strony".
Nie wiem czy ja tak mam, czy trzeba coś odznaczyć, zaznaczyć - i gdzie - telefon, google maps?

mygosia napisał/a:
Nie wiem czy ja tak mam, czy trzeba coś odznaczyć, zaznaczyć - i gdzie - telefon, google maps?
Można teoretycznie ręcznie posklejać te elementy coordinates z pliku kml w jedną całość. Teoretycznie nie ma ograniczeń na liczbę wpisów w elemencie coordinates.

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
LDevil, Zwłaszcza jak się jednym okiem patrzy na drogę , a drugim na PALMA.
Wtedy już nie mam czasu na nic innego.

corn, miałem na myśli edycję tego w domu. Jakby ktoś chciał, to mógłbym napisać programik sklejający te wiele sekcji w jedną.

bojan  Dołączył: 09 Maj 2010
mygosia napisał/a:
Obadam :-)

Jak przesyłam z telefonu [MyTrack]do google maps jakąś trasę, to otrzymuję coś takiego:
http://g.co/maps/txy6w

Nie wiem w którym momencie, ale trasa zostaje pocięta na wiele odcinków - i nie można obejrzeć całości, tylko trzeba "przewijać strony".

Wyślij plik .klm na jakiś serwer.
W przeglądarkę wpisz:
maps.google.com/?q=http://adresserwera/doklodzka.kml
Trasa wyświetli się w całości

Podobno w google maps jest ograniczenie maksymalnej ilości punktów trasy, potem ją dzieli. Ponoć w FAQ jest stosowna informacja (nie sprawdzałem)

Trochę to skomplikowane jak jest się na końcu świata i ma się tylko telefon przy sobie...

Próbuje ugryźć z innej strony - obczajam GPSies :-D
Dzisiaj test w trasie z Maverickiem zrobię. Wygląda zachęcająco.

Aha - odnośnie mojego pytania z edycją ściezki.
Udało się zrobić wszystko w GPS-Prune - trzeba było pokombinować z "początek zakresu", "odwróć zakres", "usuń zakres" :-D Czyli rzeczywiście obcinając niepotrzebne fragmenty, a nie wyodrębniając interesujące mnie.
Dzieki :)

Skocz do: