plwk napisał/a:Nie bardzo rozumiem problem przy pieszej wędrówce. Urządzenie pokazuje pozycję na mapie i kierunek północy to czego trzeba więcej?
Arti napisał/a:nie wyobrażam sobie nawigowania pieszego w terenie. Bo jak? "Skręć w lewo na te dwie sosenki, idź miedzą, uwaga, krowie łajno, wdepłeś. "
Arti napisał/a:W terenia mususz wiedzieć gdzie jesteś i umieć przeczytać mapę...
Arti napisał/a:Miałem okazję używać Nokia Maps jako nawigację pieszą. Działa jak w samochodowej, idź, skręć itd. Ale raz, że przy wolnym marszu to sie gubiła koszmarnie
Raven napisał/a:o możliwość nanoszenia punktów i ustalania trasy
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Raven napisał/a:Akurat nie o to mi chopdziło, a o możliwość nanoszenia punktów i ustalania trasy.
K10D | MZ-5n | MZ-M
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
K-5, DA 18-55WR, DA 55-300 f4-5.8 ED, Yongnuo Speedlite YN460-II, SD Sandisk Extreme III 2 GB, Naneu Alpha.
Zenit TTL, Helios 44M 2/58, Fujicolor Superia 36/200, jakaś lampa.
http://www.garnek.pl/sq9etc
MarcinG napisał/a:
W sumie tak bardzo nawigacja nie jest mi potrzebna, ale zależy mi na informacjach o korkach.
k-5+Pentax/Tamron 18>200
Oglądanie zdjęć na monitorze jest jak jazda na rowerze stacjonarnym-ogranicza pole widzenia.
K-5, DA 18-55WR, DA 55-300 f4-5.8 ED, Yongnuo Speedlite YN460-II, SD Sandisk Extreme III 2 GB, Naneu Alpha.
Zenit TTL, Helios 44M 2/58, Fujicolor Superia 36/200, jakaś lampa.
http://www.garnek.pl/sq9etc
mygosia napisał/a:Czy jest jakiś program, za pomocą którego mogłabym wyodrębnić z tego interesujących mnie 5km i zapisać w osobnej ścieżce?
NAFO expansion is non-negotiable
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
gezeb napisał/a:A Prune nie ma edycji ?
Myślę, że Wine może załatwić sprawę i nie będziesz musiała odpalać Windowsa.mygosia napisał/a:Oki dzięki za wskazówki - obczaję które z tych programów o których piszcie są pod linuksa - ewentualnie będziemy z windowsem działać [i znó się pewnie popsuje ]
Tak. Tylko trzeba będzie zachować strukturę pliku XML, czyli będzie to operacja odwrotna - nie kopiowanie interesujących punktów, a wycinanie nieinteresującychmygosia napisał/a:Aaaaa - czyli jak mam plik tekstowy, a w nim ciąg punktów, to wystarczy, że skopiuję te, które mnie interesują do innego pliku tekstowego i zapiszę je w odpowiednim formacie i będzie gites?
NAFO expansion is non-negotiable
Można teoretycznie ręcznie posklejać te elementy coordinates z pliku kml w jedną całość. Teoretycznie nie ma ograniczeń na liczbę wpisów w elemencie coordinates.mygosia napisał/a:Nie wiem czy ja tak mam, czy trzeba coś odznaczyć, zaznaczyć - i gdzie - telefon, google maps?
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
mygosia napisał/a:Obadam
Jak przesyłam z telefonu [MyTrack]do google maps jakąś trasę, to otrzymuję coś takiego:
http://g.co/maps/txy6w
Nie wiem w którym momencie, ale trasa zostaje pocięta na wiele odcinków - i nie można obejrzeć całości, tylko trzeba "przewijać strony".
Nie wiem czy ja tak mam, czy trzeba coś odznaczyć, zaznaczyć - i gdzie - telefon, google maps?
Janusz