CytatWysłany: Wczoraj 15:06
Benek napisał/a:...Tak się zdołowałem tym swoim wcześniejszym, kompromitującym testem, że postanowiłem (od dziś) wypowiadać się na tym forum wyłącznie w kwestiach niefotograficznych...
CytatWysłany: Wczoraj 15:15
Benek napisał/a:No to cichutko...
Przy zrobieniu serii 10 zdjęć, 5 gwiazdką i 5 limitedem, przeostrzane ręczne po każdej fotce, regał oddalony od aparatu o 1.5 metra, trudno mi jednoznacznie orzec. Ostrość jest bardzo podobna, porównywalna, może z minimalnym wskazaniem na gwiazdkę.
chyba na rysunku to było lepszeGringo napisał/a:Aż mi się przypomniało taki żart rysunkowy. Przychodzi koleś do grupki ludzi i mówi. Codzinnie oglądam szumy z iso3200 na 100% powiększeniu
Yashica Mat124, Canon 100d
Mój kit wymagał regulacji na -7 ,po takiej korekcji trafia z ostroscią ,ale jeżeli ostrze na większe odległosci na ogniskowej 18mm to peirscień zachowuje się jakby brakowało mu skali i wali mocno w lewą stronę a czasem miga że nie może ustawic ostrosci,zmniejszenie korekcji rozwiązuje ten problem , ale z kolei z ostroscią gorzej.Sprawdź czy u ciebie nie wystąpi taki problem przy tak dużej w końcu korekcji.Benek napisał/a:Przy -8 jest minimalnie lepiej, więc nie ma mowy o niewystarczającej skali mikroregulacji.
Pentax / Canon
Gringo napisał/a:9 minut. Biorac pod uwagę stopień uzależnienia to całkiem niezły czas na początek.Aż mi się przypomniało taki żart rysunkowy. Przychodzi koleś do grupki ludzi i mówi. Codzinnie oglądam szumy z iso3200 na 100% powiększeniu
Benek napisał/a:Swoją drogą złamałem się wczoraj pierwszy raz od kilku lat tropiąc BF / FF.
Dada napisał/a:Obawiam się, że światło nie ma wiele wspólnego z ostrością.
A7lll
PRACTICE MAKES PERFECT!
Raczej nie. Przeczytaj, czego dotyczy to zdanie. Ponadto chodzi o porównanie ostrości w tych samych warunkach. Pomijam, że i tak się okazało, że 40 Benka źle ostrzyła.rey napisał/a:jesteś w błędzie
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Dada napisał/a:Przeczytaj, czego dotyczy to zdanie.
A7lll
PRACTICE MAKES PERFECT!