jacoff  Dołączył: 08 Paź 2009
Tak z ciekawostek, znalazłem coś takiego:
http://cgi.ebay.com/Vivit...a#ht_500wt_1156

Zestaw prezentuje się zacnie :)
A co do cen... warto czasami za dobre stare szkło zapłacić większą kwotę.
Rozumiem łowców okazji, bo czasami też mi się uda coś upolować w dobrej cenie
Skoro nowe plastikowe g... kosztują niejednokrotnie ponad 1000-1500zł, tylko dlatego, że są nowe i mają AF, a jakość pozostawia wiele do życzenia to dobre "stare" szkło powinno kosztować. (nie mówię tu akurat o konkretnym vivitarze)
Skoro Heliosy z odzysku "fachowcy handlarze" próbują sprzedawać za 100zł i więcej to ich sprawa, ale trzeba wziąć pod uwagę, że tam był spory rozrzut jakościowy ;)
Ja swoich dwóch egzemplarzy jakie pozostawiłem "drogą selekcji" nie sprzedałbym pewnie i za 100zł/szt ;)
Są jednak stare szkła, które trzymają równy poziom o ile nie były "poprawiane i serwisowane".

Jak tylko mi się uda dzisiaj znaleźć trochę czasu to popstrykam moim Vivitarem i wkleję fotki.

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
jacoff napisał/a:
Skoro nowe plastikowe g... kosztują niejednokrotnie ponad
racja racja panie przed wojna to było g :mrgreen:

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Vivitar Series 1 Commemorative 2 lens set nooo, słodkie te dwie ślicznotki (niestety nie mogę rozgryźć producenta optyki)... ;-)
Przyznam się szczerze, że z tak zwanych „nowych” obiektywów to mam tylko dwa kity, a pozostałe to wiekowo zaawansowane „pancerniaki”. Wybór był dla mnie akurat bardzo prosty – na te wymarzone nówki mnie po prostu nie stać, a w zacnych staruszkach się zwyczajnie zakochałem (tylko nie wiem czy z wzajemnością). :oops:
Ostatnio właśnie w miarę skromnych możliwości przechodzę „zauroczenie” Vivitar'em. Niestety, o ile stare Pentax'y w większości były co najmniej dobre, to w wypadku "hamerykanów" jest już bardzo różnie... :-/
jacoff, pozwolę sobie jednak nie zgodzić się z Tobą, jeśli chodzi o nowe plastykowe g-obiektywy... :mrgreen:

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
ADestroyer napisał/a:
jacoff, pozwolę sobie jednak nie zgodzić się z Tobą, jeśli chodzi o nowe plastykowe g-obiektywy...
ja też... żeby wspomnieć chociażby nasz kit II, 55-300 czy olympusowy 14-45 - plastikowe ale optycznie bdb

jurekg  Dołączył: 22 Mar 2008
jacoff napisał/a:
Skoro Heliosy z odzysku "fachowcy handlarze" próbują sprzedawać za 100zł i więcej to ich sprawa, ale trzeba wziąć pod uwagę, że tam był spory rozrzut jakościowy ;)
Ja swoich dwóch egzemplarzy jakie pozostawiłem "drogą selekcji" nie sprzedałbym pewnie i za 100zł/szt ;)
Są jednak stare szkła, które trzymają równy poziom o ile nie były "poprawiane i serwisowane".

Mam nadzieję, że heliosy z cyferką 6 i 7 trzymają równy, dobry poziom.
Własnie zakupiłem taką 7 i czekam na przesyłkę.

Oj widzę, że wbiłem kij w mrowisko ;)
Nie mówię o wszystkich nowych plastikowych obiektywach, mówię o tanich, ciemnych zoomach np. sigma, tamron (dla naszego systemu), które kosztują ok 1000zł a prezentują nie wiele.
Za taką kasę lepiej jest kupić kilka starszych szkieł. Takie jest moje zdanie.
Przepraszam jeśli zostałem źle zrozumiany. Oczywistym jest, że są nowe obiektywy, które przewyższają jakością optyki te starocie, ale jest to już inna półka cenowa.
jurekg miałem dwie siódemki heliosa i obie trzymały dość dobry poziom ;)
Jest szansa, że będzie ok.

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
jurekg napisał/a:
Własnie zakupiłem taką 7 i czekam na przesyłkę.

Kiedyś Heliosy z 7 miały bardzo dobre opinie, chyba jako najlepsze z Heliosów.

Ja zostawiłem sobie "siódemkę" i "szóstkę"

[ Dodano: 2011-03-02, 11:05 ]
@2.8

[ Dodano: 2011-03-02, 11:07 ]
Oczywiście fotki z Vivitar 1 28-105mm :) a nie z Heliosa

rascha  Dołączyła: 17 Cze 2012
Według podanej strony kupiłam właśnie szkoło robione przez cosine ?
nr seryjny 09866068

Jak sprawdza się to szkło przy fotach macro? Ma ktoś może jakieś sample macro z tego obiektywu?

Jak kupiłaś, to Ty nam powiedz jak się sprawdza. ;-)
Na pewno nie jest to szkło makro, ale to wcale nie znaczy, że nie da się nim „ustrzelić” motylka, pajączka czy żuczka o badylkach nie wspominając... :roll:

Jeszcze się nie sprawdza bo póki co do mnie nie dotarł ;)
Ale jak tylko dorwę go w swoje ręce nie omieszkam się podzielić uwagami.

Czekam w takim razie. Uważaj, bo Vivitar'y potrafią czarować... ;-)

Ale w jakim sensie czarować?:)

mnie helios zaczarował bokehem :)

[ Dodano: 2012-09-24, 19:18 ]
Dobra już wiem :)
Obiektyw do mnie dotarł i zdążyłam go jeszcze dzisiaj wypróbować.
Mam wersję VIVITAR SERIES 1L 28-105/2.8 3.8 made by Cosina
kilka fotek:

Do portretu wolę jednak zdecydowanie heliosa lub nawet kitowego 18-55. Tu niestety vivtar mu do pięt nie dorasta. Ale może to tylko moja opinia. Jako zooma jeszcze popróbuję przy najbliższej okazji.
No i jak do damskiej ręki to jednak wadą jest jego waga :/ po kilku zdjęciach ręka boli.... Trzeba się przyzwyczaić, że jest co nosić ;)

Skocz do: