jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
PK napisał/a:
Ciekawe byłoby zestawienie użytkowników, którzy cieszą się k-5 wolnym od wad...
A są takie?... :-P

pipex  Dołączył: 21 Paź 2010
jaad75 napisał/a:
PK napisał/a:
Ciekawe byłoby zestawienie użytkowników, którzy cieszą się k-5 wolnym od wad...
A są takie?... :-P

...uzytkowniki czy k-5 tki ? :mrgreen:

A czy ktos zauważyl jak zachowuje sie wskaźnik naladowania aku w trybie LV i filmowania ? Bo mnie sie wydaje, ze nie szaleje juz tak, jak poprzednio (tzn. na starym sofcie).

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Adam Sławomir napisał/a:
Ehh.. Coś kolega kiepsko przegląda te nowe strony. Na 106 wrzuciłem zdjęcia FFa przy małym obiekcie na ciemnym tle.

A to musiało być akurat wtedy jak sikać byłem i nie przeglądałem uważnie... No ale to już strona teraz 116...
Poza tym to ja już chyba wiem, czemu ja nie wiem o swoich problemach ze sprzętem. Fotograficznym. Bo jak by mi takie zdjęcie figurki wyszło z ostrością na listku z przodu to bym się palnął w łeb, że nawet nie potrafię głupiego AFa obsługiwać. Weź zrób tak zdjęcie, żeby było widać, że to FF a nie podejrzewać, że może ostrość ustawiona jest gdzie indziej.

Arti napisał/a:
Weź zrób tak zdjęcie, żeby było widać, że to FF a nie podejrzewać, że może ostrość ustawiona jest gdzie indziej.
Powtórzyłem ten eksperyment kilkadziesiąt razy z różnymi szkłami i natężeniem światła, ale nie przyszło mi do głowy, żeby włożyć kartę do aparatu i zapisywać efekty tych zabaw... :-P Podobnie zresztą jak nie rejstrowałem tych kilkuset zdjęć, które były konieczne do kalibracji obiektywów - po co zaśmiecać sobie tym dysk?

Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
Arti napisał/a:
Weź zrób tak zdjęcie, żeby było widać, że to FF a nie podejrzewać, że może ostrość ustawiona jest gdzie indziej.

Sorry Arti, ale między innymi dzięki takim wpisom ten wątek ma 116 stron.
Nie wystarczy napisać, że jest problem, opisać jak sprawdzić u siebie i załączyć zdjęcia.
Trzeba jeszcze udowodnić, że się nie jest wielbłądem.

[ Dodano: 2011-03-18, 19:10 ]
PK napisał/a:
Zaglądając czasem do tego wątku odnoszę wrażenie, że niektórym wyszukiwanie usterek i marudzenie sprawia... perwersyjną przyjemność (?)

Nie zaglądaj!!! Naprawdę nie ma co się katować.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
elgreen napisał/a:
Lepiej wam?

To ja jeszcze poproszę CLS w Pentaxie :-P

caroos  Dołączył: 11 Maj 2010
A ja sprzedałem starą (brakowało mikroregulacji AF z K-5) Sigmę 24-70 f/2,8 i zakupiłem S 17-70 HSM i ta ostrzy w punkt bez żadnej korekty zarówno w dziennym jak i żarowym. Zresztą druga Sigma też ładnie śmiga z K-5 i co najważniejsze nie wymaga żadnych korekt AF. Co ciekawe z Sigma 17-70 działa AF w trybie LV (detekcja kontrastu) a w S70-200 nie. Myślicie, że to kwestia softu w obiektywie?
Teraz mam jeszcze dodatkowy dylemat, ponieważ matryca "wyposażona" jest w koraliki, które mi zresztą nie przeszkadzają, za to ma dwa wielkie, nie dające się usunąć paprochy w środku kadru, to boję się oddawać puszkę do serwisu, żeby ta na którą ewentualnie mi wymienią nie miała innych przypadłości z AF. Weź tu człowieku bądź mądry... W dodatku mam w święta i w ostatni weekend kwietnia śluby do zrobienia...

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
caroos, instalujac 1.03 masz raczej 100% pewnosc ze af bedzie dzialal prawidlowo...

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
paradziqs napisał/a:
caroos, instalujac 1.03 masz raczej 100% pewnosc ze af bedzie dzialal prawidlowo...
Z tymi 100% to bym nie przesadzał bo nawet tutaj jest kilku takich którym ten soft w niczym nie pomógł.

python28, kilku?... :-P

paradziqs napisał/a:
masz raczej 100%

poza tym podaj tych kilku..
mam nadzieje ze nie wliczasz w to osob ktore testowaly biale figurki na czarnym tle w specjalnych warunkach oswietleniowych?

doors  Dołączył: 08 Maj 2010
Cytat

Kwestia co sie rozumie pod pojeciem prawidlowo...Aparat ostrzy w punkt, czy to ze FF miesci sie w zakresie korekcji...Na pewno instalacja 1.03 nie gwarantuje ostrzenia w punkt.

no ale chyba po to jest mikroregulacja zeby sobie poustawiac ladnie obiektywy i wtedy i w zarowym i dziennym dzialaja wszystkie prawidlowo..
ps.doors, moge Cie zapewnic ze mam 1.03 i zarowno na 50-135/2.8 oraz na 35/2.4 odsetek nietrafionych zdjec zarowno przy zarowkach jak i w swietle dziennym jest minimalny.

doors napisał/a:
Kwestia co sie rozumie pod pojeciem prawidlowo...Aparat ostrzy w punkt, czy to ze FF miesci sie w zakresie korekcji...Na pewno instalacja 1.03 nie gwarantuje ostrzenia w punkt.
Prawidłowo, czyli, że ewentualna odchyłka jest taka sama dla dziennego, jak dla żarowego.

paradziqs napisał/a:
ps.doors, moge Cie zapewnic ze mam 1.03 i zarowno na 50-135/2.8 oraz na 35/2.4 odsetek nietrafionych zdjec zarowno przy zarowkach jak i w swietle dziennym jest minimalny.

Wierze...Moje cztery obiektywy trafiaja w punkt...

jaad75 napisał/a:
Prawidłowo, czyli, że ewentualna odchyłka jest taka sama dla dziennego, jak dla żarowego.

A wiec z dwoma moimi obiektywami kapiatka nie dziala prawidlowo...

No i jaki wniosek z tego?

doors napisał/a:
A wiec z dwoma moimi obiektywami kapiatka nie dziala prawidlowo...

No i jaki wniosek z tego?
Którymi i w jakich warunkach?

A ja jestem biednym posiadaczem tej puszki mam tylko dwa obiektywy + kit i na żadnym nie ostrzy w porządku tzn. na wszystkich da się ustawić korekcję przy świetle dziennym a przy świetle żarowym korekcja na -10 to dużo za mało, większość ludzi którzy mieli i mają jakiś problem z ta puszką nawet już się nie wysilają i nic tutaj nie piszą bo po co? Żeby potem udowadniać przez 15 postów że tak jest a nie inaczej, to jest post dla tych którzy lubią się pośmiać, swoją drogą powinni go przenieść hyde parku. Ja w poniedziałek odeślę aparat do apollo jak przyjdzie mi sprawna puszka też chętnie ponabijam się z tych co mają problem.

Cytat
Którymi i w jakich warunkach?

Da 12-24/4.0 i FA 50/1.7 w sztucznym wymagaja korekty -10 i -7

[ Dodano: 2011-03-19, 14:41 ]
Nasunal mi sie taki wniosek, ze zadny kapiatka nie dziala prawidlowo, tylko ze nie wszyscy posiadaja obiektywy, ktore to wykryja...

Mariusz_CH  Dołączył: 30 Gru 2008
doors napisał/a:
tylko ze nie wszyscy posiadaja obiektywy, ktore to wykryja...
doors, myślisz, że przy f1.4 nie zauważyłbym FF lub BF? Z tym, że body mam z lutego i przed wgraniem softu 1.03 na v. 1,01 aparat też ostrzył poprawnie.

mario633 napisał/a:
na v. 1,01 aparat też ostrzył poprawnie.
Wniosek jest prosty to nie soft tylko sprzęt, jak jest sprawny to jest sprawny, a jak nie jest sprawny to choć by mi tu wmawiali moja niewiedzę i niekompetencję jeszcze kilka naście stron to aparat z tego powodu nie zacznie ustawiać ostrości tak samo w obu rodzajach światła.

Skocz do: