RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Wiele zależy jakie przejscie (miękkie, twartde itp). Poza tym połówki dobiera sie nie tylko do obiektywu ale takze i sceny. Czasami starcza 2 EV czasami trzeba 3, nie ma reguły. Ja osobiście najczęsciej używam Cookina 120 i 121M (mam ich więcej, ale te są najczęsciej przydatne) oraz zwykłych pełnych szarych -2EV (jak bawie się w długie ekspozycje). Mają one co prawda lekki fioletowy zafarb, ale ogólnie się nieźle sprawdzają.

Edit:

Jedna mała uwaga jeszcze. Niekoniecznie efekt musi być jakiś spektakularny (wtedy wręcz źle bo wali to po oczach) - starczy jak wyrównasz deko różnice w kontrastach których matryca/klisza nie jest w stanie udźwignąć (bo dynamiki jej nie starcza). Reszte potem i tak się w postprocesingu zrobi/doszlifuje - ważne by w plenerze zarejestrować jak najwięcej "danych" (to taka troszke metoda "na Ansela Adamsa").

biuroman  Dołączył: 03 Sie 2010
RiddlerPL

Bardziej chodzi mi filtry pod tego
właśnie tamiego bo na razie nastawiam
się na używanie tego właśnie szkła + czasami
kita 18-55 o rozbudowie szklarni na razie nie
myślę teraz zbieram na lampę zewnętrzną.
No i chodzi mi o to czy kupić obojętnie jaki
byle drogi bo im droższy tym lepszy czy ktoś ma
sprawdzony jakiś konkretny i może go śmiało
polecić :?:

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
To musiałbyś sie sam zastanowić dokładnie (najlepiej pomacac kilka filtrów i ocenić ich przejscia). Ale to, ze powinien to byc filtr systemu cookin (albo czegoś podobnego) jest akurat oczywistym - zwykłe nakręcane połówki nie pozwalają wybierać miejsca gdzie ma być przejście - zwykle mają je w połowie co wymusza zwykle nieciekawe komponowanie kadru.

biuroman  Dołączył: 03 Sie 2010
dzięki :-B

kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
Witam

Mam takie pytanie (trochę nie związane z tematem) do posiadaczy tamrona 28-75.

Czy macie luzy na pierścieniu ogniskowej?(takie trzeszczenie delikatne)

Czy zauważyliście delikatne wybrzuszenie na gumie (guma ogniskowej) na wysokości ok 30mm?

marian_r  Dołączył: 16 Mar 2009
Owszem, też mam mały luz na na tym pierścieniu. Luz około 1 mm, może mniej, przy kręceniu w jedną jak i w drugą stronę. Z tym że ja to szkiełko kupiłem używane, może inni tak nie mają w nowych ?:)
Pozdrawiam.

me_how  Dołączył: 06 Lis 2010
Używał ktoś Tamrona 28-75 z K-r? Jak wygląda kwestia BF/FF? Wiem że zależy to od konkretnych egzemplarzy ale interesuje mnie także to jak ogólnie się spisuje to szkiełko i czy ewentualna kalibracja AF wewnątrz aparatu jest wystarczająca.

mariusz1984_katowice  Dołączył: 23 Maj 2010
Hej,

Dodam swoje 5 minut w sprawie Tamrona 17-50 - wątek dotyczy porównania pomiędzy dwoma obiektywami, ale może komuś też się to przyda.

Generalnie w przypadku zakupu Tamrona 17-50 (zarówno w przypadku zakupu nowego jak i używanego) nie warto robić nic na ślepo - a najlepiej, jeżeli już kupujemy nowy to kupować w sklepie gdzie mają kilka egzemplarzy do wyboru - no chyba że ktoś ma 1300 zł żeby wydać na zabawkę która będzie robić dobre zdjęcia, ale nie do końca ostre.

Ja po swój egzemplarz jechałem 3 razy nadkładając po 30-40 kilometrów, a ostatni raz 80 kilometrów - do tego samego sklepu. Poniżej przedstawiam zdjęcia wykonane trzema różnymi egzemplarzami tego samego obiektywu na przesłonie 2.8, ogniskowa 50mm (czyli taka przy której rozdzielczość Tamrona spada mocno według testów na optyczne.pl):

egzemplarz 1:
egzemplarz 2:
egzemplarz 3:

Zdjęcia w pełnym rozmiarze:

egzemplarz 1
ezemplarz 2
egzemplarz 3

Wyszło na to że egzemplarz nr: 1 jest zdecydowanie lepszy od 2 (chociaż jak byłem trzeci raz w sklepie to różnica nie była juz tak duża), - jeżeli chodzi o 3 to jest najgorszy (zaczynałem od 4 egzemplarza, który był mniej więcej na poziomie 2, może troche gorszy). Nie jestem pewien na 100% że rzeczywiście są aż tak duze różnice:

- po pierwsze odstrość zależy również od matrycy aparatu i oświetlenia - byćmoże w 1 było po prostu najlepsze oświetlenie, aparat najlepiej poradził sobie z odwzorowaniem szegółów
- zdjęcia były robione poniżej 1/50 s - z redukcją drgań
- w użyciu był AF (zdjęcia były robione na szybko) - byćmoże więc ustawiał się na inne elementy sceny - ale po dokładnym przyjrzeniu się, nie wydaje mi się żeby to było powodem różnic.

Ale na pewno jakieś są:

- mając w domu 3, próbowałem powtórzyć doświadczenie - tym razem na dobrych czasach, rzędu 1/60-1/80 s - zdjęcia wychodziły po prostu nieostre
- zauważyłem jeszcze że w przypadku 1 obiektyw mechanicznie jest jakby bardziej "zwarty" - po prostu może lepiej poskładany. Również AF działał szybko i odgłos był zauważalnie inny.
- w przypadku 1 widać że pozostała część kadru (np reklama z lewej strony) jest zdecydowanie ostrzejsza niż w przypadku 2,3

Generalnie więc wydaje się że w zależności od ezgemplarza moze to być całkiem dobry obiektyw

pozdr.
Mariusz

tomszaf  Dołączył: 02 Mar 2007
mariusz1984_katowice, widzę, że tak jak ja po szkiełko jechałeś do Tarnowskich Gór :mrgreen: , poznaję kadry bo też spędziłem tam trochę czasu ostatnio. Tylko, że ja mam 100 km, byłem już dwa razy, a nie obędzie się bez kolejnego wyjazdu. Miałem już dwa egzemplarze w domu, wybierane z czterech i nadal nie znalazłem tego 17-70, który się dogada z moim K200D. Niby w sklepie jest ok, a w domu przy dokładniejszych testach przy pół metra odległości od aparatu na ogniskowej 50 mm mam 1 cm FF, a na 17 ok 4 cm BF :evil:

mariusz1984_katowice  Dołączył: 23 Maj 2010
Hej,

Witaj tomszaf,

Dokładnie, masz rację - do Tarnowskich Gór - no nieźle, szacun - 100km w jedną stronę :) - ale spoko, myślę że warto - wiadomo, paliwo to jest ogromny koszt, ale jednak z drugiej strony wydać 1300 zł na coś co będzie średnio spełniało swój cel.

No to ja przyznam się że później to już skupilem się na ogniskowej 50 mm, a zupełnie zapomniałem o 17 - hmmm, muszę jeszcze raz to sprawdzić. Btw: możesz napisać w jaki sposób oceniasz ten FF, BF ? - pewnie ustawiasz kilka obiektów w niedalekich odległościach za sobą.

Tak na prawdę jak przyjechałem 3 raz to pomimo informacji od Pani która mi go sprzedawała że są to obiektywy 1) i 2) z mojego drugiego przyjazdu, to jednak nie umiałem osiągnąć takiego super wyniku jak za 2 razem - byćmoże tak na prawdę ten obiektyw 1) już poszedł do kogoś, ale

z drugiej strony - spróbuj jak zachowa się twój Tamron w dobrym oświetleniu - może to jest problem - matryca może słabo radzić sobie z gorszymi warunkami oświetlenia

Chyba jednak najsensowniejszym rozwiązaniem było kupić obiektyw gdzieś po blisku - ale niestety mało jest sklepów które mają kilka egzemplarzy na stanie - może więc warto czasami dołożyć 100zł czy więcej i kupić w cholernie drogim Saturnie np - czy innym - ale mieć blisko i dużo egzemplarzy.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Wg mnie na pierwszym jest OK, na drugim BF, na pierwszym najprawdopodobniej duży FF.

Jeżeli już chcesz sprawdzać to koniecznie zachowanie na początku, końcu i środku zakresu. Co z tego, że na 50mm i f 2.8 jest ok, jak po zmianie ogniskowej może być lipa ;-)
Generalnie trzeba zwrócić uwagę, żeby na wszystkich ogniskowych przesunięcie AF było równe, bo może się okazać, że jechałeś do sklepu kilka razy, a ten "najgorszy" po korekcie AF będzie najlepszy :evilsmile:

mariusz1984_katowice, zabieram ze sobą do sklepu tablicę testową opisywaną w kilku wątkach tego forum:

Niestety w sklepie udaje mi się zrobić fotki testowe przy minimalnej odległości ostrzenia, kiedy zazwyczaj jest ok, a dopiero przy większych odległościach widać błędy AF, jak na załączonym obrazku :evil:
Ja we wtorek zabrałem ze sklepu egzemplarz nr 015216 i będę go oddawał jak dostanę informację o nowej dostawie, może to jest Twój nr 1?

Co do odległości to wolę jechać do sklepu i wybrać ten najlepszy egzemplarz niż wysyłać do serwisu do kalibracji. Wysłałem do nich e-maila z zapytaniem ile to teraz trwa i nawet nie raczą odpowiedzieć.

dany77  Dołączył: 28 Gru 2010
tomszaf napisał/a:
Wysłałem do nich e-maila z zapytaniem ile to teraz trwa i nawet nie raczą odpowiedzieć.

Dzwoniłem w zeszłym tygodniu do FOTOTECHNIKI i miła pani zapewniała mnie, że jeśli wyśle komplet (body-szkło),to w ciągu tygodnia powinni się wyrobić.

dany77 dzięki za informację, jeśli nie uda mi się dobrać w miarę poprawnego szkła, pozostanie już tylko serwis

dany77  Dołączył: 28 Gru 2010
Mój egzemplarz ma dokładnie coś takiego-
tomszaf napisał/a:
w domu przy dokładniejszych testach przy pół metra odległości od aparatu na ogniskowej 50 mm mam 1 cm FF, a na 17 ok 4 cm BF :evil:

i ciekaw jestem jak z tym radzi sobie serwis?

Ja wolę nie sprawdzać jak sobie z tym serwis radzi i wybrać egzemplarz prawidłowo ostrzący albo mający tylko FF czy BF, co da się skorygować w ustawieniach aparatu

Poszło na e-maila :-)

capo_  Dołączył: 15 Cze 2008
jedrus68 napisał/a:
Dziękuję Kolegom, teraz mam cztery - się nie zgubi :mrgreen: :-B :-B :-B

To i ja poproszę. Z góry podziękował :-)

markop  Dołączył: 18 Sty 2011
Witam,

Mam zamiar kupić Tamrona 28-75 2,8f w związku z tym mam takie pytanie jak współpracuje to szkło z K200d ?

maros76  Dołączył: 01 Cze 2009
oczywiscie 8-)

Skocz do: