hippiska  Dołączyła: 18 Lut 2011
panowie posiadam pentax k-x, kupilam do niego obiektyw pentax 50mm/1.7. chcialam go zamocowac odwrotnie na pierscienie posrednie . mozecie pomoc co i jak .ewentualnie przeslijcie linki co mam dokupic, zeby wszystko hulalo.

vegger  Dołączył: 19 Sty 2010
nie wiem jaką średnicę filtra ma SMC 50/1.7, ale stawiam na 49mm.

o taki adapter np na allegro: http://allegro.pl/piersci...1516259086.html

dzięki niemu będziesz mogła zamontować odwrotnie tą 50 do aparatu. nie wiem po co montować ją na pierścienie. już sama odwrócona da ci mocne zbliżenie.

tylko sprawdź jaką masz średnicę filtra w obiektywie przed zakupem....

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Jeżeli kupujesz pierścienie na bagnet to potrzebny będzie tylko pierścień odwrotnego mocowania PK/m49x0,75 ( http://allegro.pl/piersci...1516259086.html )

hippiska  Dołączyła: 18 Lut 2011
tak masz racje smc 50 mm ma 49 mm . dziekuje ci bardzo

[ Dodano: 2011-03-24, 23:27 ]
ale jak zamontuje go na pierscionki to chyba nic nie zmienia ? czy bede musiala cos dokupic jeszcze ?

ps . vegger piekne fotki przeslij wiecej

[ Dodano: 2011-03-24, 23:29 ]
powiedzcie mi jeszzce bo jestem ciekawa , jak sie reguluje przeslone przy takim zastosowaniu , trzeba ja czyms przykleic czy co ?

Regulujesz normalnie pierścieniem przysłon

[ Dodano: 2011-03-24, 23:41 ]
hippiska napisał/a:
ale jak zamontuje go na pierscionki to chyba nic nie zmienia ? czy bede musiala cos dokupic jeszcze ?

w mechanice nic nie zmienia, optycznie to będzie większe odwzorowanie i mniej światła

jarek65w  Dołączył: 28 Sie 2010
Witam
Tak częściowo na temat bo nigdzie nie znalazłem .
Jaką ogniskową podać przy podpięciu kita do Kx-a - odwrotnie ?
Tylko pierścień odwrotnego mocowania.

vegger  Dołączył: 19 Sty 2010
jarek65w, ja podawałem zawsze taką samą jaką ma obiektyw i nigdy nie miałem kłopotów z ostrością...

nie wiem co inni powiedzą.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
jarek65w w takim przypadku stabilizacja nie będzie działać, jak się mylę to mnie poprawcie, bo ogniskowa nijak się ma do tej określonej na podziałce czy też układu optycznego.

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
włączona stbizacja będzie działać. Tylko ile ustawić w tym zestawie :?:

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
hippiska napisał/a:
panowie posiadam pentax k-x, kupilam do niego obiektyw pentax 50mm/1.7. chcialam go zamocowac odwrotnie na pierscienie posrednie

Odwrotnie na pieścienie? Możesz jaśniej, bo nie łapię? :?:

hippiska napisał/a:
powiedzcie mi jeszzce bo jestem ciekawa , jak sie reguluje przeslone przy takim zastosowaniu , trzeba ja czyms przykleic czy co ?

Czasem nie próbuj kropelką! :evilsmile:

ADestroyer napisał/a:
hippiska napisał/a:
panowie posiadam pentax k-x, kupilam do niego obiektyw pentax 50mm/1.7. chcialam go zamocowac odwrotnie na pierscienie posrednie

Odwrotnie na pieścienie? Możesz jaśniej, bo nie łapię?
Zobacz jak wygląda pierścień odwrotnego mocowania, zobacz jak wygladaja pierścienie pośrednie a rozwiązanie nasunie sie samo. :idea: Może :-P :?:

drawa napisał/a:
włączona stbizacja będzie działać. Tylko ile ustawić w tym zestawie :?:

Tak sobie myślę...

Im dłuższa ogniskowa tym drobny ruch ręki stwarza większe przesunięcie obrazu w wizjerze,
Im większe zbliżenie tym drobny ruch ręki stwarza większe przesuniecie obrazu w wizjerze,

Teraz wystarczy odszukać taką wartość ogniskowej, która będzie przy ruchu ręką stwarzała ruchy obrazu w wizjerze o podobnym nasileniu, co stwarzane poprzez używane przez nas zbliżenie,

Generalnie im większe zbliżenie tym większą wartość ogniskową w OPS trzeba by ustawić, niestety wydaje mi się, że zakres 800mm szybko stanie się zakresem niewystarczającym.

Kto się podejmuje testów? :evilsmile:

NO właśnie. :-B

jarek65w  Dołączył: 28 Sie 2010
Hej no kurtka ;-)
Nikt nie sprawdzał tego wcześniej .
Wiem to nie jest profesjonalne - jam amator nad amatory , błądzić będę :-| .
pozdro

drawa napisał/a:
Zobacz jak wygląda pierścień odwrotnego mocowania, zobacz jak wygladaja pierścienie pośrednie a rozwiązanie nasunie sie samo. Może

Jak mnie pamięć nie myli, to chyba nawet takie pierścienie pośrednie już gdzieś widziałem, ba i nawet pierścień odwrotnego mocowania, ale mogę się mylić... :shock:
Zastanawia mnie za to przede wszystkim fakt, że nie spotkałem się jak do tej pory z takim zestawieniem (a takowe wynika z opisu) body + pierścienie + odwrócona 50, no i żem człek wnikliwy i świata ciekawy, więc pytam? :?: :oops:

jarek65w napisał/a:
Jaką ogniskową podać przy podpięciu kita do Kx-a - odwrotnie ?

Szanownym Kolegom polecam między innymi temat Sezon na makro rozpoczęty! Jak przebrniecie przez niego to zapewene znajdziecie, że używanie stabilizacji w fotografii makro nie jest praktyczne z uwagi na skalę powiększenia i raczej się go nie stosuje. Stabilizacja przy dużych skalach mniej skutecznie działa. Zauważcie, że przy zwykłym krajobrazowym zdjęciu kompensacja poruszenia aparatem o kilka mm da dobre skutki, ale w powiększeniu makro, gdzie te kilka mm jest znaczącą częścią obrazu to już nie pomoże. Młiej lektury... :mrgreen:

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
ADestroyer, dołożenie pierścieni pośrednich przed obiektyw w położeniu odwrotnym da nam większą skalę odwzorowania kosztem światła oczywiście.
Podany przez Ciebie wątek jest bardzo dobrym wątkiem dla początkujących, jest tam ogrom zdjęć oraz bardzo dużo wiedzy na temat makrofotografii.

k33l, a czy sprawdzałeś może takie zestawienie? :?:
Pierścienia odwrotnego mocowania nie da się podłączyć od razu do pierścieni pośrednich. Pierścienie odwrotnego mocowania z jednej i drugiej strony są zrobione tak, aby wkręcić je do obiektywów (aczkolwiek spotkałem się z pierścieniem redukującym - adapterem, który umożliwia odwrotne przytwierdzenie obiektywu do korpusu aparatu)... Ale ja tylko tak z czystej ciekwości pytam... :oops:

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
ADestroyer, nie kręć, są dwa rodzaje pierścieni odwrotnego mocowania:
1. 2 gwinty do połączenia jednego obiektywu w położeniu retro do drugiego wpiętego do body
2. z jednej strony bagnet, z drugiej gwint do połączenia obiektywu w położeniu retro. Bagnet możesz bez problemu połączyć zarówno z body, jak i pierścieniami pośrednimi. Mam taki, działa to bez problemu

yusuf napisał/a:
nie kręć, są dwa rodzaje pierścieni odwrotnego mocowania:

ADestroyer napisał/a:
spotkałem się z pierścieniem redukującym - adapterem, który umożliwia odwrotne przytwierdzenie obiektywu do korpusu aparatu

Nie miałem z takim do czynienia, więc pytam... :?:

yusuf napisał/a:
Mam taki, działa to bez problemu

Dzięki za odpowiedź... ;-)

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
No tak, i ten drugi typ na alle nazywa się adapter odwrotnego mocowania, zawsze używałem słowa pierścień. Jakoś dawno nie używałem, czas odkurzyć i podpiąć pod pierścienie, przecież wiosna idzie :-D

Skocz do: