nowakka  Dołączył: 22 Kwi 2006
nieciekawy nalot wewnątrz 28-70 :(
Witam,

mam problem z 28-70/4 - jedna z wewnętrznych soczewek pokryła się matowym, żółtawym nalotem, dodatkowo na jej krawędzi zrobiły się jakieś czarne syfy :(.
Może to być pleśń/grzyb - ale nie nigdy widziałem jak coś takiego wygląda, więc nie jestem pewien na 100% - i nie wiem czy nie pomogłoby przemycie w eterze, lub innym izopropanolu.
Sam nalot jest jednolity, wygląda jak ślad po solidnym chuchnięciu ;) Nie ma żadnych pajęczynopodobnych tworów.

W jednym serwisie już z tym szkłem byłem - gość przyjrzał się tylko i stwierdził 'panie, to rak - wymiana soczewki, 350,-', więc podziękowałem :/

Szkoda mi wyrzucać ten obiektyw, na allegro na części też go nie chcę raczej sprzedawać - stąd pytanie do 'doświadczonych w temacie' - jak wygląda pleśń/grzyb, lub też co to faktycznie może być, i jak się go pozbyć.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Obawiam się że to syndrom "nagłej śmierci" tego obiektywu - od jednej z soczewek w tylnej grupie odkleił ci się asferyczny akryl... (tak, plastik ;-)

Ale nie jestem pewien na 100%.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
sadze, ze alkos ma racje - 28-70/4 tak po prostu ma, ze predzej czy pozniej, robi sie 'soft' albo mleko. w archiwum PDML znajdziesz wiecej na ten temat.

nowakka  Dołączył: 22 Kwi 2006
Dzięki, sprawdziłem na PDML - i chyba jesteśmy w domu :/
Szkoda, bo szkło było naprawdę niewiele używane (kupione w 2001 w b&h), i kupując DS'a w lutym sądziłem, że jeszcze z nim popracuje.

Mikołaj  Dołączył: 12 Sie 2009
Może jest to stary temat, ale chyba warto odkopać, aby odrobinę poprawić reputację tego szkła.
Od wczoraj jestem właścicielem takiego szkiełka - dlatego przed zakupem przegrzebałem pół neta w poszukiwaniu informacji na temat problemów związanych z rozwarstwianiem się soczewek.

Problem rozwarstwiających się soczewek dotyczył pierwszej serii obiektywów produkowanych w Japonii. Dokładnie nikt nie określił, po jakim numerze problem rozwiązali, ale na pewno po przeniesieniu produkcji do Wietnamu problemu już nie było. Dlatego napis "made in vietnam" tym razem powinien być powodem do radości właściciela obiektywu.

Mam nadzieje że to co znalazłem jest prawdą, ponieważ też mam "made in vietnam" :-)

Skocz do: