Co moim zdaniem wynika z testu? A no to, ze Nokton 40/1.4 to rewelacyjne szklo biorac pod uwage cene, wykonanie, rozmiary i oczywiscie wyniki. Bokeh daje dupy na 1.4, pozniej jest tylko lepiej. Ostrosc swietna juz na f/2.
Np tu, na f/2.8 bokeh z Noktonow jest wg mnie lepszy niz z Rokkora i Summicrona:
A 1/250 to naprawde wystarczajaco do wiekszosci stritowych kawalkow. No, chyba ze sport robisz..... (i do tego biorac pod uwage cisze... obiektyw... cene....)
Heh, no ale wszystkich wzięło na te dalmierze - sam też miałem, ale jakoś się nie przekonałem.
Swoją drogą ciekawe jak wygląda porównanie szkiełek do Contaxa G z leikowskimi M, Alkos - jak zrobisz jakieś porównanie to zapodaj na grupę :D
Dalmierz to po prostu urzadzenie do robienia zdjec, w tej roli sprawdza się doskonale. Dla mnie lustrzanki nie maja istotnych przewag nad dalmierzami.
Dokladnosc kadrowania to podstawowa bolaczka dalmierzy - i nie mowie o paralaksie, ale o precyzyjnym umieszczeniu obiektu na drugiom planie wobec pierwszego planu - zrob dalmierzem, na przyklad, zdjecie przez dziure w plocie
Poza tym zapnij sobie, o ile znajdziesz, jakas 300tke pod dalmierz - wtedy pogadamy Co, ze nie robisz dlugimi? To podepnij 21-ke i mecz sie z zewnetrznym wizjerem + sprawdzaniem ostrosci wbudowanym...
Dokladnosc kadrowania to podstawowa bolaczka dalmierzy - i nie mowie o paralaksie, ale o precyzyjnym umieszczeniu obiektu na drugiom planie wobec pierwszego planu - zrob dalmierzem, na przyklad, zdjecie przez dziure w plocie
Widac za malo zdjec jeszcze zrobilem, bo nie za bardzo rozumiem. Z czasem pewnie sam to zauwaze.
alkos napisał/a:
Poza tym zapnij sobie, o ile znajdziesz, jakas 300tke pod dalmierz - wtedy pogadamy
Ha ha, dobry zart Nie czytales dokladnie, bo wyraznie pisalem, ze dla mnie lustro nie ma istotnych przewag Ta 300-tka to moglaby mi posluzyc jako walek do ciasta, bo nawet do SLRa nie potrzebuje
alkos napisał/a:
Co, ze nie robisz dlugimi? To podepnij 21-ke i mecz się z zewnetrznym wizjerem + sprawdzaniem ostrosci wbudowanym...
21... Bessa R4? Ma ramki do tego.
Poza tym szkla szerokie sa super, ale nie dla mnie. Ja mam problem poprawnie skomponowac kadr standardem, a co dopiero taka 21-ka, gdzie wszystko wlazi w zdjecie. Offtopic wlazi w kadr i zdjecie gubi wlasciwy temat
Male powiekszenie ma troche - .52x. Ale czy potrzebne jest wieksze do 21mm?
Nie wiem czy patrzyles przez taki wizjer kiedys. Nawet 0,7-costam x (dla 35mm!!) w Bessie R powalil mnie na kolana... Ten jest jeszcze wiekszy - bo to powiekszenie, to jest w stosunku do ogniskowej...