jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Jest jeszcze Sigma 12-24...

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
jaad75, ale 12-24 to pelna klatka, strasznie duze i ciezkie szklo. [i jakie drogie...]

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
ja sie tu podepne co by nie zakładać nowego posta..

Miałwm jakiś cza sigmę 10-20/3,5, sprzedałem czas jakiś temu, no i na urlopie trochę mi szerkości brakło (na wyjazdy zabrałem wyłącznie sigmę 18-250), no i mam dylemat, co kupić:

1/ Tamron 10-24mm - ale trochę mnie odstrasza wykonanie, miałem dostęp do niego (pod nikona) i nie przypadł mi do gustu.
2/ sigma 10-20mm/3,5 hsm - za złe miałem jej jedynie gabaryty i wagę.
3/ Pentax 12-24mm - nie miałem w ręku, opinie zbiera dobre - ale najdroższy z całej stawki,
4/ pentax 15mm ltd - trochę wąsko..
5/ i extremum - sigma 8-16mm - to już chyba za szeroko...

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Jest jeszcze Samyang 14 co prawda to stałka ale i tak szerokie kąty używa się najczęściej na najszerszym końcu.
Dystorsje do opanowania przez PTLens.
Cena też ułamek tego co Pentax 12-24....
Przy 2000 zł to zostaje stara Sigma 10-20 i nic lepszego się nie znajdzie....

gam  Dołączył: 08 Paź 2010
squonk, jakbym miał taki dylemat to ... wybrałbym sigmę 8-16 :-P

Markus napisał/a:
... Przy 2000 zł to zostaje stara Sigma 10-20 i nic lepszego się nie znajdzie....

:roll: sigma 8-16

WoRaS  Dołączył: 30 Lip 2009
squonk napisał/a:
1/ Tamron 10-24mm - ale trochę mnie odstrasza wykonanie, miałem dostęp do niego (pod nikona) i nie przypadł mi do gustu.

Radzę omijać szerokim łukiem, miałem i sprzedałem prędko - jakość wykonania samego szkła jest ok, ale jakość obrazu to tragedia (i nie trzeba oglądać zdjęć w powiększeniu 1:1, żeby zobaczyć to mydło). Wybierałem w sklepie z dwóch sztuk i ta druga była jeszcze gorsza. Jak dla mnie to szkło to dno. Mój jeszcze do tego nadspodziewanie często gubił się przy ustawianiu ostrości i to w super warunkach oświetleniowych!

squonk napisał/a:
2/ sigma 10-20mm/3,5 hsm - za złe miałem jej jedynie gabaryty i wagę.

No i filtry 82mm drogie są....

squonk napisał/a:
3/ Pentax 12-24mm - nie miałem w ręku, opinie zbiera dobre - ale najdroższy z całej stawki,

No i wąski dosyć - 12, a 10 to ogromna różnica: http://www.juzaphoto.com/...comparisons.htm. Ale rozdzielczość w/g np. Photozone.de - super.

squonk napisał/a:
5/ i extremum - sigma 8-16mm - to już chyba za szeroko...

W/g testów rozdzielczość jest super. Sam bym kupił to szkło, ale niestety mozna zapomnieć o stosowaniu filtrów ze względu na wypukłą soczewkę. Można stosować Cokina ale tylko z linii pro (te największe) i to chyba tylko trzymając filtr w ręce (bo, żeby zamontować holder też trzeba wykonywać jakieś cuda). O filtrze CPL można zapomnieć (wiem, wiem, do przyciemniania nieba przy tak szerokim kącie nie powinno się go stosować, ale polar ma też inne zastosowania - np. redukcja odblasków na szybach itp.).

A dlaczego nie starsza Sigma 10-20 f/4.5-5.6? Nie ma HSM, ale znacznie tańsza i trochę mniejsza niż nowa wersja (f/3.5), można stosować filtry (gwint 77mm). Mam i bardzo lubię - to szkło posiada chyba najlepszy stosunek jakość/cena.

Troll  Dołączył: 07 Maj 2006
radzę zbierać fundusz na Pentaxa 12-24, używałem go jest rewelacyjny tylko niestety ciężki i musiałem go sprzedać (kręgosłup nawala) kupiłem 15ltd , może takie rozwiązanie?

Salmo  Dołączył: 19 Lut 2011
Też wybrał bym 8-16
Mam S10-20/4-5,6 i lubię to szkiełko.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
squonk napisał/a:

A to i tak jeden z lepiej wykonanych tamronów :evilsmile:

Miałem ambitny plan ograniczenia się na chałtury do dwóch zoomów: utraszerokiego i krótkiego tele, ale jednak tamron za ciemny. Wróciłem więc do standardowego zooma, ale jeśli miałbym teraz wybierać, to między Sigmą 10-20/3,5 albo Pentaksem 12-24.

Natomiast jeśli głównie od widoczków to czemu nie starsza sigma 10-20/4-5.6?

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
squonk,
WuWu84 napisał/a:
czemu nie starsza sigma 10-20/4-5.6?

Cytat
Mam S10-20/4-5,6 i lubię to szkiełko.

też mam - chyba niezłe rozwiązanie...

na placu boju pozostały mi 3: sigma 10-20/3,5, sigma 8-16 ora pentax 12-24... walka trwa...

teo  Dołączył: 15 Mar 2010
Nie miałem pozostałych, ale tylko jeden to Pentax... ;-)

liggy  Dołączył: 29 Kwi 2009
Mam Sigmę 10-20/3.5. To dobre szkło, ale gdybym miał znowu wybierać, to jednak Pentax.
12mm to już przeważnie jest wystarczająco szeroko. W Sigmie brakuje mi trochę tych 24mm na dłuższym.
4mm różnicy to niby nic, ale dzięki nim szkło jest w praktyce jednak trochę bardziej uniwersalne
i w zasadzie może robić za szerokie i krótki standard jednocześnie.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
WoRaS napisał/a:
sigma 8-16mm -
W/g testów rozdzielczość jest super. Sam bym kupił to szkło, ale niestety mozna zapomnieć o stosowaniu filtrów ze względu na wypukłą soczewkę. Można stosować Cokina ale tylko z linii pro (te największe) i to chyba tylko trzymając filtr w ręce (bo, żeby zamontować holder też trzeba wykonywać jakieś cuda)....

Myślę, że to kwestia czasu, kiedy ktoś zacznie sprzedawać takie rzeczy na S8-16
http://www.youtube.com/watch?v=fMX5p9Iwx3Y

WoRaS napisał/a:
No i wąski dosyć - 12, a 10 to ogromna różnica...

Nie przesadzajmy. To w zasadzie różnica jednego kroku w tył. W plenerze brak tych 2 mm raczej rzadko będzie nam doskwierał. Co nie zmienia faktu, że lepiej mieć 10 niż 12.

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Benek napisał/a:
Nie przesadzajmy. To w zasadzie różnica jednego kroku w tył.

Tyle, że czasem nie można się już cofnąć (ściana, rzeka, urwisko).

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
jedrus68, stara sigma 10-20 od 13-14 mm też kryje :)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
MCsubi napisał/a:
Tyle, że czasem nie można się już cofnąć (ściana, rzeka, urwisko).

Ja nie mówię o ekstremalnych sytuacjach, kiedy fotografujemy na skraju 200-metrowej przepaści :mrgreen: . Mam na myśli standardowe sytuacje, takie jak na zalinkowanych wcześniej zdjęciach:

Nie powiesz mi, że w tych sytuacjach, człowiek nie miał możliwości cofnąć się ze statywem o krok do tyłu. Uprzedzę potencjalne ataki :mrgreen: - zgoda, lepiej mieć 10 mm niż 12. Ale myślę też, że w większości przypadków brak tych 2 mm nie przesądzi o niemożności zrobienia zdjęcia.

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Ja tylko skromnie twierdzę, że w krótkim obiektywie lepiej mieć 10-20, niż 12-24. Nie chodzi tylko o możliwość cofnięcia się, ale też więcej ludzi, gałezi, koszy na śmieci, samochodów itp. w kadrze :mrgreen:

Sam chętnie darowałbym sobie ciężką i niewygodną Sigmę 10-20, gdyby Pentax oferował jakąś zgrabną stałkę 12 lub 13 mm.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
MCsubi napisał/a:
Ja tylko skromnie twierdzę, że w krótkim obiektywie lepiej mieć 10-20, niż 12-24. Nie chodzi tylko o możliwość cofnięcia się, ale też więcej ludzi, gałezi, koszy na śmieci, samochodów itp. w kadrze

To zależy do czego chcesz tego krótkiego obiektywu używać, a o czym squonk nam nie wspomniał. Jak gałęzie i kosze na śmieci to jak najbardziej, w dodatku jasność i AF nie specjalnie ma znaczenie. Ale jeśli człowieki i pomieszczeniach to ta dłuższa, normalniejsza ogniskowa się przydaje i możliwość większego otwarcia. A czasem AF, choć też nie za często, więc QSF lub HSM z FTMem mile widziane.

W sumie największy plus tamrona oprócz ceny to właśnie jego uniwersalność - jest i 10 mm i 24 mm, a w dodatku przy nie najgorszym świetle. Także u mnie zostanie, bo nie jestem przekonany czy dołożenie dwóch tysiaków na jaśniejszy o pół działki i z QSFem 12-24 uwolni mnie od standardowego zooma, choć jego 18 mm coraz bardziej mnie uwiera.

Ciekawe czy wyjdzie coś z plotek o 12-35 WR Pentaksa?

zamółwiłem P 12-24mm, zobaczymy.

Skocz do: