arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
  Obiektywy zazdrości
mam nadzieję na wieeelką wyrozumiałość administratorów ale nie wiedziałem pod jaki wątek powinieniem wrzucić temat :

Leica 50mm f/0.95 NOCTILUX-M Asph.

czy coś takiego kiedyś będziemy mieli ??
światło 0,9 :shock:

cena adekwatna - 33500 zł

teo  Dołączył: 15 Mar 2010
arQ napisał/a:
czy coś takiego kiedyś będziemy mieli ??

A jeślibyśmy (w systemie Pentaksa, jak rozumiem) mieli -kupiłbyś? Za podobną cenę?

Oczywiście zapewne mieć nie będziemy. Jednak cóż za problem dokupić aparacik do takiego szkiełka?

vito157  Dołączył: 28 Maj 2008
Laica V-LUX 2 (14,1 Mpix) kosztuje 850 USD, wiec czy to az tak wielki wydatek? Ale Laica S2, do ktorego pasuje to szkiełko - już 23.000 USD... Chyba wolałbym za to 645D z kompletem szkieł...

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Mam argument przeciw. Taka jasność jest niepraktyczna. Przy takiej głębi fotki wychodzą jak z tilt/shifta, a i trafić w cokolwiek masakrycznie trudno. Eee, nie kupuję ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
vito157 napisał/a:
Ale Laica S2, do ktorego pasuje to szkiełko - już 23.000 USD
tyle że to nie jest obiektyw do serii S, tylko M
tak więc z cyfrowych body, to M9 będzie pasić ;-) - tylko 23000zł ;-)

Tomko  Dołączył: 14 Wrz 2010
To co, żarówkie ma on we środku :shock: ; Fakt, lepiej już 645D kupić i jeszcze zostanie na wyjazd w ciekawe pejzażyki :mrgreen:

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
bEEf, ale jak wyglądają zdjęcia, kiedy już się trafi- cudo... Można na średnioczułej kliszy cykać fotki wieczorem na czasach nierozmywających ruchu...
Niekoniecznie tylko to jedno szkło zostaje do wyboru: istnieje jego starsza wersja, niewiele ciemniejsza, produkują Vojtusia ~50/1.1, a jak się postara, można dorwać Canona (RF) 50/0,95 albo EOSa 50/1.0 - wybór jest całkiem spory. ;-) Tylko złociszy nie staje...

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Kiepściuchny jest. Chyba każdy na tym forum wie, że Zeiss Super-Q Gigantar 40mm f0.33 wciaga go nosem, miażdży, deklasuje i wbija w ziemie. :mrgreen:

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
tomekkarol, większe szanse masz na to, że kupisz sobie wszystkie powyższe szkła (z korpusami), niż że zobaczysz tego gigantara. :-P

Oj, tam, oj tam. Uznalem, że rozmowa jest już na tym pułapie absurdu cenowego, że mogę sobie pozwolić na taką propozycję. Obstawiam, że żadnego z wymienionych obiektywów nigdy nie będę miał w rękach. Dla chętnych - polecam poszukać jasnych obiketywów Meopty - niecały rok temu za <100 PLN poszła Meopta 50/0.75, na forach bezlusterkowców jest kilka fotek tego cuda (tak, wiem że to nie obiektyw do (D)SLR).

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
arQ napisał/a:
cena adekwatna - 33500 zł

A mnie tam zawsze w takim przypadku zastanawia co uzasadnia takie ceny. Wiem, wiem, kultowość i jakość niewątpliwie znakomita, ale czy aż tak bardzo? Czy ten obiektyw jest aż tak cudownie i miażdżąco lepszy od wszelkiej konkurencji? ;-)

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Steve Huff Photo => ostatnie posty z trasy Seal'a są w większości robione tym szkłem (należącym do samego Seal'a :mrgreen: )

Co do ceny => najjaśniejszy produkowany seryjnie obiektyw + leica = 33k PLN
Prosta matma ;-)

Gdzieś czytałem, że któraś soczewka/soczewki są ze szkła 2x droższego od czystego srebra :shock:

edit
Dla chętnych starsza wersja na alledrogo wisi na licytacji za ok. 10k pln. Z fajnym tylnym dekielkiem w postaci M5 : :mrgreen:

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
tomekkarol napisał/a:
Kiepściuchny jest. Chyba każdy na tym forum wie, że Zeiss Super-Q Gigantar 40mm f0.33 wciaga go nosem, miażdży, deklasuje i wbija w ziemie

a oto wspomniany gigant ;)

komtur napisał/a:
A mnie tam zawsze w takim przypadku zastanawia co uzasadnia takie ceny. Wiem, wiem, kultowość i jakość niewątpliwie znakomita, ale czy aż tak bardzo? Czy ten obiektyw jest aż tak cudownie i miażdżąco lepszy od wszelkiej konkurencji?

no troszke ironii w tym było co napisałem ;) bo też nie widzę sensu kupować obiektywu za taką kwotę - nie wykorzystasz też przewagi światłosiły - przyjdzie ktoś kto ZNA SIE NA RZECZY i z smc FA 43 mm f/1.9 wciągne nosem Lajke ;)

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
I znowu się zaczyna serial pt. nie stać mnie = bez sensu... :-/

Jakoś dziwnym trafem na to szkło trzeba czekać 3-6 miesięcy po zamówieniu.
A poza tym, odnośnie różnicy światłosiły w stosunku do 43 ltd...

Równie dobrze można by powiedzieć, że po co komu ów 43ltd, skoro kit ma ok. f4 na 43 milimetrach i różnicy światła się nie wykorzysta.
To 2EV więcej, nie wspominając już nawet o różnicy w głębi ostrości i wyglądzie ogólnym (winieta, bokeh...)

Link 1
Link 2
Link 3

Tracę wiarę, powiedzcie mi, że dałem się ztrolować i to nie było na serio o_0

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
triger napisał/a:
Tracę wiarę, powiedzcie mi, że dałem się ztrolować i to nie było na serio o_0

Wydaje mi się, że cały ten wątek nie jest raczej na serio. ;-)

Zła wiadomość jest taka, że jednego człowieka mamy mniej na tej placecie. Dobra jest taka, że jego prywatna kolekcja idzie pod młotek. a najlepsza, że Gigantara ocenili, że pójdzie za 12-16.000 ojro + dola dla domu aukcyjnego, czyli prawie za darmo - http://forum.mflenses.com/viewtopic.php?t=37873 i niewiele więcej niz ten cienki noctilux.
W newsie również informacja o 50/0.75 do wzięcia (przewidywane 16-30 kiloojro).

edit. Bzdury piszę. 50/0.7 i 16-20 kiloojro.

Skocz do: