zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
SimpleViewer może ktoś pomóc?
Witam!
Mam pytanie do przebywających tu osobników, czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć jak zrobić taki album w Simpleviewer aby były takie elementy odnośniki np. "strona startowa, galeria, o mnie, goście" chodzi mi o stworzenie ramek w których były by te odnośniki i czegos takiego jak po kliknięciu na foto- galerię u tego gościa . Coś takiego jak to:
http://www.michaelseverini.com/index.htm
Niestety nie mogę dojść w tych robaczkach jak to zrobić.:) Prosta galerię zrobię, ale jak te proste później połączyć do tych odnośników i jak zrobić te odnośniki??? Nie wiem!!!! :-/
Moja prosta próbna galeria w tym programiku wygląda tak:
http://www.zenza.it.pl/cp5700/album/

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Pierwsza strona z galerii tego kolesia nie jest zrobiona w SimpleViewer.

Proponuje machnac w htmlu mape odnosnikow do poszegolnych setow, ktore beda przygotowane w SimpleViewerze.

Taka mape mozna zrobic budujac tabelke z odnosnikami i umieszczajac ja w jednym divie wypozycjonowanym na srodku strony.

Ten program jest calkiem niezly do tego:
http://www.nvu.pl/index.html to edytor WYSIWYG, ale podstawy html+css trzeba znac, zeby zrobic te pierwsza strone.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
dan napisał/a:
Taka mape mozna zrobic budujac tabelke z odnosnikami i umieszczajac ja w jednym divie wypozycjonowanym na srodku strony.
Boj sie boga, a po co komu tabelka ;-) Tu jest fajnie zrobione - kazdy link to div z float left i sie ladnie uklada. To menu u gory jest ze skryptu w DHTML'u (troche niepotrzebnie). Troche upierdliwe jest to, ze jak bedziesz dodawal nowa galerie, bedziesz musial edytowac strone z thumbnailami. Strony z galeriami sa zawsze takie same, bo gosciu dzieli je na katalogi i flashke nazywa zawsze tak samo.

Konczac ten bezsensowny wywod, wystarczy zrobic szablon, i tak jak pisze Dan, wciagac do srodkowego DIVa linki, a po kliknieciu linka, w tego samego DIVa wciagac flashke z simpleviewera - zaleta flasha jest to, ze ci sie nic nie rozwali ;-)

dz.

dzerry napisał/a:
Boj się boga, a po co komu tabelka ;-)

No jak to po co? :-P Mam na mysli uzycie jej z premedytacja a nie jako alternatywa do CSS. Kazdy link jako miniaturka umieszczona w komorce tabeli i powiedzmy 3 kolumny. Ladnie, estetycznie i prosto :-P

dzerry napisał/a:
Tu jest fajnie zrobione - kazdy link to div z float left i się ladnie uklada.

Dawanie linkow do osobnych DIVow to nie jest dobry pomysl...

dan napisał/a:
Kazdy link jako miniaturka umieszczona w komorce tabeli i powiedzmy 3 kolumny. Ladnie, estetycznie i prosto

W zyciu! Tabele sa do danych tabularycznych. Uzywanie tabeli do pozycjonowania elementow to relikt z najczarniejszych lat kombinowanego HTML'a i pustych pikseli. Jestem przeciw ;-)
dan napisał/a:
Dawanie linkow do osobnych DIVow to nie jest dobry pomysl...

Nie linkow, tylko thumbnaili razem z linkami i opisami. A jak html ladnie wyglada ;-) A jak Ci sie znudzi taki uklad, to mozesz z tym zrobic cos chcesz za pomoca 2 linijek w CSS. No ale ja na co dzien pisze w 100% strict, do bolu semantycznym DocBooku, to moge byc lekko skrzywiony. Ale faktem jest, ze juz kilka razy oszczedzilem pare godzin grzebania dzieki koszernosci skladni ;-)

dz.

dzerry napisał/a:
W zyciu! Tabele sa do danych tabularycznych. Uzywanie tabeli do pozycjonowania elementow to relikt z najczarniejszych lat kombinowanego HTML'a i pustych pikseli. Jestem przeciw ;-)

Nie do pozycjonowania, a do prostego posegregowania odnosnikow w postaci miniaturek. To bardzo proste i skuteczne rozwiazanie - moim zdaniem niewiele ma wspolnego ze stronami opartymi na tabelkach o ktorych wspominasz :-P

Ja i tak bym to zrobil w CSS ale jak ktos nie ma zielonego pojecia, to tabelka ze spisem odnosnikow nie jest chyba takim zlym wyjsciem.

dzerry napisał/a:
Nie linkow, tylko thumbnaili razem z linkami i opisami.

Aha, no to sie nie zrozumielismy ;-)

Ok, odeszlismy troche od tematu (jak zwykle ;-) )

Zenza, popros kogos znajomego, kto zna podstawy html+css, to Ci to zrobi w 10 min za jedno dobre piwo :-)

dan napisał/a:
Zenza, popros kogos znajomego, kto zna podstawy html+css, to Ci to zrobi w 10 min za jedno dobre piwo
Zamiast popisywac sie swoimi umiejetnosciami webdeveloperskimi, moglismy byli w tym czasie zrobic Zenzie taka strone, ze mucha nie siada ;-)

dz.

[ Dodano: 2007-06-01, 17:09 ]
a propos tabelek - wlasnie sobie wlaczylem zrodlo forum i sie troche przestraszylem ;-)

Ciekawe czy przerobienie szablonu na XHTML'a obnizyloby znacznie obciazenie?

dz.

forum po wylaczeniu stylow:

Tableki? :evil:

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
CMS - to haslo na google ktore rozwiazuje czesciowo problem budowy galerii.
Sciagasz np.: taki eksperyment ale za to za darmo i bardzo prymitywny ze strony:
http://www.webtext.h2o.pl/
http://www.kay.nazwa.pl/w...Text0.4.5.2.zip

Rozpakowujesz, wrzucasz do katalogu.
Uruchamiasz to zgodnie z dokumentacja i masz swoja wlasna gazete z galeriami ;-)
Wrzucasz link galeria1.htm, galeria2.htm itd... gdzie umieszczasz efekty generowane w simpleviewer.
Potem, jak zlapiesz bakcyla CMS-owania, szukasz czegos wiecej... zaczynasz grzebac w skryptach CMS i skryptach galerii... i zaczyna powoli brakowac Ci czasu :mrgreen:

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
Dzieki panowie za pomoc coś pokombinuję. :-P A na piwku zawsze można sie spotkać. Zwłaszcza osoby które są z Wa-wy a inni jakby chcieli to również.:)
Własnie potrzebny mi jest taki "szkielet", w którym bym wstawiał albumy zrobione w Simpleviewer- bo prościutko się je tworzy.
Pozdrawiam

Skocz do: