PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Cala filozofia w tym, zeby jednak podejsc, zeby się skonfrontowac z fotografowanym czlowiekeim... robienie portretow jak snajper, zza winkla jest imo nieetyczne... no ale to juz OT :-)

hMMM, NO TO PODPOWIEDZ MI , JAK MAM SIE Z NIM SKONFRONTOWAC? :-P :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ale przynajmniej podszedłeś :mrgreen:

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
plwk napisał/a:
Ale przynajmniej podszedłeś :mrgreen:

Noo podszedlem, bo nie mial jak zwiac, bo wiesz, tak dlugo go gonilem, az padl, biedaczek :-P :mrgreen:

Ale tego faceta, to juz nie chcialo mi sie gonic.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
O to chodzi ze podszedles, wystawiles sie na ewentualna reakcje i tym samym - imho - grales fair :-) No, w tym sensie ze dales mu szanse sie bronic :-D

A ten drugi mi sie nie podoba. Splaszczona perspektywa, wtopiony w tlo, w nienajprzystojniejszej fazie ruchu ;-)

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Odkopię trochę wątek, czy tylko mi wydaje się że przy tym zakresie ogniskowych i nie najgorszym świetle cena tego szkła nawet obecnie jest więcej niż zachęcająca? Idzie powoli acz nieubłaganie wiosna i spacerki z biegającą pociechą dlatego coraz poważniej myślę o budżecie na jakieś dłuższe szkło.
Inną opcją jest mniejszy lżejszy, i wygodniejszy ze względu na krótki koniec DA 55-300. Zawodowcem nie jestem 2 tele raczej nigdy nie będę miał i zastanawiam się w co zainwestować a to 400mm na końcu choćby nawet niezbyt ostre kusi :)

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
po 2 latach odkopuje.... :P

mam pytanie odnosnie AF w tym szkle, domyslm sie ze demonem szybkosci to to nie jest ale jesli nie musi przelatywac calego zakresu daje rade czy jednak slimak ? nie mam zamiaru lapac tym lecacych ptaszorow ale juz np biegnacych pilkarzy - tak, czy nada sie do tego ? (wiadomo swiatlo nie rozpieszcza ale w dobrych warunkach nawet przykmniete do tego uzywalnego f8+/- chyba sobie poradzi ;] na poczatku myslalem nad czyms xx-300 (albo nawet xx-200/2.8 - ale tu jednak juz 2x taka kasa wchodzi w gre albo i jeszcze wiecej) ale jak mam wydac np na DA 55-300 te +/- 1000zl a za ta sigme musze wywlic podobne pieniadze to jednak wole dluzszy zakres (nawet kosztem wielkosci/wagi) warto ?

philip100  Dołączył: 30 Paź 2010
Gunner napisał/a:
(...) nie mam zamiaru lapac tym lecacych ptaszorow ale juz np biegnacych pilkarzy - tak, czy nada sie do tego ? (wiadomo swiatlo nie rozpieszcza ale w dobrych warunkach nawet przykmniete do tego uzywalnego f8+/- chyba sobie poradzi ;] (...)

Jeśli chodzi o biegających piłkarzy to ja bym się w tym przypadku martwił bardziej o światło niż AF. Szybka migawka to w sporcie rzecz priorytetowa a na pewno trudno będzie wycisnąć dobre czasy z przesłoną f/8 na 300-400mm (szczególnie na sztucznie oświetlonych obiektach). No chyba że mówimy o pstrykach do albumu rodzinnego, gdzie liczą się uwiecznione chwile a nie oprawa wizualna ;-) .

tzn piszac pilkarze myslalem bardziej o... rugbistach i strzelectwie.... :P:P obie formy sportu odbywaja sie za dnia bez sztucznego oswietlenia i w dobrych wrunkach pogodowych chyba nie powinno byc tragicznie ? czy moze lepiej i wygodniej bedzie z 55-300 jednak ? (wygodniej napewno...)

Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
Nie wiem jak Sigma, ale Pentax 55-300 z K10D potrafi się strasznie gubić z AF - przelatuje cały zakres. Z K-5 jest lepiej - rzadziej się gubi, jednak na 300mm nadal potrafi się zgubić, co potrafi być bardzo frustrujące szczególnie patrząc na prędkość szkła.

przemyslalem sprawde i chyba sobie jednak odpuszcze i poczekam na 50-500 w dobrej cenie (albo w ogole jak sie pojawi jakies z 2 reki...:P) albo bede dorzucal dalej do skarbonki na 70-200/2.8 + jakis konwerter (1.7 np) chociaz zanim uzbieram pewnie jeszcze nie jeden pomysl przyjdzie mi do glowy na co by tu przepierniczyc kase....

Ja się zbieram na 100-300/4 bawiłem się tym szkłem przez chwilę z Canonem i byłem zachwycony :) Patrząc na YT i filmiki z tą Sigmą to AF jest rewelacyjny + świetna ostrość, dla mnie więcej nie trzeba. Dłużej to już raczej tylko stałki w cenie powyżej 10tys.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Sigma 120-400 jest dużo gorsza optycznie? Miałem ją do Canona, HSM w niej nie jest jakimś demonem prędkości (wyraźnie wolniejszy od silników w 50-150 i 70-200), ale na pewno jest szybsza od 70-300, czy 55-300. W dodatku FTM, także przy odrobinie wprawy w wielu sytuacjach powinieneś sobie poradzić.

WuWu84, gorsza od 100-300? Jeżeli chodzi o ostrość to raczej nie ma co porównywać.

Nie, w tytułowej 135-400

jestem gorszy niż baba! (bez urazy dla Pań :D) w końcu kupiłem jednak to szkło... udało się wyrwać taniej niż unlimiteda wiec zobaczymy co z tego będzie jak tylko dojdzie, obiecuje podzielić się samplami i zdać relacje jak pracuje i jak sobie radzi np z rugbistami i innymi piłkarzami....

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
Minęły dwa tygodnie, wrzuć jakieś sample ...

;-)

Pozdrawiam,

J.

W sumie nie miałem do tej pory za dużo czasu i gdzieś tam z przypadku po drodze kilka razy coś strzeliłem, a konkretne ''crash testy'' będą w przyszły czw/pt (i może w ta sobotę o ile dotrę na mecz budowlanych), do tej pory to, co zauważyłem to to ze niosąc to szkło zwrócone ku dołowi lubi samo się wysunąć do +/- 180, dla mnie to tam ryba i zbytnio mi nie wadzi, pod światło niestety nie jest zbyt ciekawie, ale i z tym jakoś mogę żyć, co do AF z K-x nie jest źle o ile nie musi przelatywać całego zakresu, wtedy może to chwile potrwać, ale wydaje mi się, że i tak jest to krótszy czas niż przelot po całości DAL 50-200 czyli nie ma tragedii;] jeśli nie musi przelatywać całości jest bardzo ok przynajmniej jak dla mnie, chociaż zauważyłem też, że od czasu do czasu musi do ostrzyć, kolejna sprawa to waga! jest prawie 3x cięższe niż mój K-x :evilsmile: i z tego powodu od 300 w górę z ręki coś dobrze ustrzelić jest naprawdę ciężko, do 200 w sumie jest ok i od 200mm zaczynają się schody ale zdawałem sobie sprawę, że tak będzie więc nie mogę narzekać, co do obrazka na pełnych dziurach naprawdę nie jest źle ! Myślałem ze będzie używalne od +/- f8, ale milo się ''zawiodłem'', od f8 w górę jest dla mnie bardzo ostro, na razie 1 sampelek, bo nic ciekawszego nie miałem ostatnio po drodze no i niestety ciekawszych modeli tez nie napotkałem;]

foto lekko podostrzone w LR troche podciagniety kontrast i k**** odszumione... jak ten debil nawet nie zwrocilem uwagi ze biegam z iso400........

Dżizas, to wy ISO 400 jakoś specjalnie odszumiacie? W dodatku w K-x!?

jestem szumofobem - moj lekarz powiedzial ze nie ma na to lekarstwa

Adamss68  Dołączył: 31 Sie 2009
Gunner napisał/a:
moj lekarz
Szumofob?

Skocz do: