Piotr napisał/a:Nie chowam sprzętu, bardzo często mam oba body na karku. Naprawdę miejscowi maja to gdzieś.
K1, K5, MES, Σ24-70 f/2.8 HSM, Σ70-200 f/2.8 HSM, Σ85mm f/1.4 HSM, DA35 f/2.4, DA16-45 f/4, Helios 58 f/2, Metz 58,
www.renkephotography.com
bizzz napisał/a:Piotr napisał/a:Nie chowam sprzętu, bardzo często mam oba body na karku. Naprawdę miejscowi maja to gdzieś.
.............
Nie miałeś żadnych przygód gdzie choć przez chwilę poczułeś że sprzęt jest zagrożony? Może przy podróżowaniu w zorganizowanej grupie jest bezpieczniej niż np. w 2 osoby... możesz coś napisać o tym?
bizzz napisał/a:Piotr napisał/a:Nie chowam sprzętu, bardzo często mam oba body na karku. Naprawdę miejscowi maja to gdzieś.
Słyszałem, że niektórzy zakładają kawałek skarpety na szkła (odcinają tą część na palce) przez co szkła wydają się mniej atrakcyjne dla potencjalnych złodziei, a także obwiązują korpus jakąś taśmą itd. przez co wygląda na podniszczony.
Nie miałeś żadnych przygód gdzie choć przez chwilę poczułeś że sprzęt jest zagrożony? Może przy podróżowaniu w zorganizowanej grupie jest bezpieczniej niż np. w 2 osoby... możesz coś napisać o tym?
Piotr
K-5,K-3| i kilka szkieł
https://pbase.com/piotreks
K1, K5, MES, Σ24-70 f/2.8 HSM, Σ70-200 f/2.8 HSM, Σ85mm f/1.4 HSM, DA35 f/2.4, DA16-45 f/4, Helios 58 f/2, Metz 58,
www.renkephotography.com
Nie odpowiadam na pytania techniczne na PW i w tematach
bizzz napisał/a:Wiadomo, że w niektórych społecznościach zrobienie zdjęcia jest równoznaczne ze skradzeniem duszy, więc pewnie trzeba się wcześniej zorientować zanim się pojedzie w dany obszar ;)
Teraz pytanko od strony technicznej :) Nie miałeś problemów z dostępem do elektryczności? :) Różne zakątki świata to i różne gniazdka itp... Robiłeś backupy codziennie? Na jeden nośnik zewnętrzny? No i ile kart SD targałeś ze sobą :) Czy 4 x 8Gb było dla Ciebie ok przy dwóch korpusach?
Wcześniej miałem milion pytań, a teraz nic ciekawego mi nie przychodzi do głowy :) Ale jeszcze Cię/Was pomęczę :)
Piotr
K-5,K-3| i kilka szkieł
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
jorge.martinez napisał/a:Czy z Waszego doświadczenia jakieś kraje, kultury, miasta są są szczególnie na nie lub na tak w przypadku fotografowania?
jorge.martinez napisał/a:... Z mojego doświadczenia "na nie", to wspomniana już wątku część ortodoksyjna Jerozolimy. W Mea Shearim generalnie napotyka się raczej niechętne spojrzenia, już nie mówiąc o wyjęciu aparatu, bo za to można dostać kamieniem...
www.renkephotography.com
500px.com/tenguely | K-5 | FA31 | A50/1.2 | FA77 | Tamron SP 300mm F2.8 LD-IF
dispar napisał/a:Nie tylko część ortodoksyjna Jerozolimy... w żadnym miejscu nie radzę focić ortodoksów, bo grozi to zniszczeniem aparatu, a nawet pobiciem...
vegger napisał/a:Fajny temat, można się dużo dowiedzieć...
jorge.martinez napisał/a:Czy z Waszego doświadczenia jakieś kraje, kultury, miasta są są szczególnie na nie lub na tak w przypadku fotografowania?
Piotr
K-5,K-3| i kilka szkieł
Piotr napisał/a:Dość szczególne doświadczenie.
bizzz napisał/a:pamiętam historię mojego znajomego, któremu w Mongolii chcieli żonę ukraść...
Kiks, kit, słaby tele i marzenie o kilku stałkach.
Piotr napisał/a:uzbrojony w kałacha
www.renkephotography.com
oharka napisał/a:Chciałem zadać w sumie proste pytanie, na które wydaje mi się, że można w miarę ciekawie odpowiedzieć. Mianowicie- Piotrze (Twój wątek, więc pytam Ciebie- acz zachęcam do odpowiedzi innych) po zwiedzeniu kawałka świata co dla Ciebie znaczy/jak rozumiesz określenie "podróże kształcą"?
Piotr
K-5,K-3| i kilka szkieł
www.renkephotography.com