BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
paradziqs napisał/a:
zamach, ostatni komentarz z watku ktory podales:
"I agree that Sigma is more practical. I have both and I was very happy when I bought the Pentax 10-17 but soon I realise that it was only for fun. Its not lens for having with you on a trip."
tez tak sadze ze fish to raczej do zabawy jest.. sam mialem 8mm i ile mozna nim robic tych zdjec:) a ultra szeroki kat sigmy jest chyba bardziej praktyczny, zarowno przy zdjeciach wewnatrz jakis budynkow, krajobrazach, bo nie "zakrzywia az tak rzeczywistosci" :P
http://www.photozone.de/p...-report?start=1

http://www.photozone.de/n...-review?start=1

[ Dodano: 2011-04-07, 19:10 ]
ps. zamach, no u mnie na polu bitwy zostala juz tylko sigma (ale chyba bede probowal ustrzelic ta nowa wersje z hsm)

No i słowo ciałem się rzekło,czy jakoś tak to leciało ....
Sigma 10-20/3,5 na aparacie.. od 2 popołudniowych godzin .Pierwsze wrażenia pozytywne bardzo: :mrgreen:
- i wyglada toto na aparacie solidnie a nie jak naleśnik
- i pierwsze fotki już lubię
btw
paradziqs
jeśli tylko zechcesz potestować -daj znać
a to jedna z pierwszych fotek
resize do 690 pix niestety nie oddaje jakości pełnej fotki

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Ciężko coś zobaczyć na tej miniaturce, ale kontrast i kolory już mi się podobają. Jak to to się sprawuje pod ostre słońce?

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
White napisał/a:
Ciężko coś zobaczyć na tej miniaturce, ale kontrast i kolory już mi się podobają. Jak to to się sprawuje pod ostre słońce?

postaram się jakoś to pokazać,
tymczasem fotka bez obróbki jpg (11 mega)
Fotka:
priorytet przysłony
FN 3,5
ISO 200
FL 20
czas 1/500
pod linkiem
jedna z pierwszych fot Sigma 10-20/3,5

Remek  Dołączył: 16 Wrz 2011
Mam pytanie do użytkowników da 14mm/2,8 Jak jest z dystorsją w tym szkle?? W teście na photozone wyszła jakaś taka nieregularna, z jednej strony większa, czy zauważyliście coś takiego u siebie, czy to tylko pojedyńczy przypadek?

[ Dodano: 2011-10-28, 11:04 ]
I jeszcze jedno pytanie: czy jest duży spadek jakości na brzegu kadru po przymknięciu??

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Dystorsja jest wąsiasta/falista - teoretycznie trudniejsza do usunięcia niż np. beczkowa, ale na pentaxforums.com jest fajny profil do automatycznej korekcji owego zjawiska w lightroomie. Poza tym mniej zdjęcia jest ucięte niż w korekcji bardziej klasycznej dystorsji.
W zdjęciach bez długich prostych linii ala horyzont nad morzem jest w praktyce niewidoczna bez korekcji.

Jeśli chodzi o spadek jakości na brzegach - jest całkiem dobrze, gorzej jest w samych rogach obrazu (tutaj nie zachwyca, na f8 i więcej jest już całkiem ok) Poza tym, to szkło jest piekielnie ostre od f2.8 w centrum obrazu, więc boki mogą się wydawać dużo bardziej nieostre niż są naprawdę ;-)

Skocz do: